Temat: Do specjalistek od robienia ciast:)

Za tydzień w piątek wieczorem chcę zrobić tartę taka, jak na zdjęciu. Robiłam ją już z truskawkami, stosując się w reszcie w pełni do przepisu i była rewelacyjna. 

Teraz chcę zrobić jak w przepisie- z malinami. I tutaj mam problem, bo maliny kupne, więc muszę je umyć. Boje się że jak położę na nią w piątek umyte maliny to w sobotę będzie nieciekawie (internet podaje że to owoc który myje się bezpośrednio przed jedzeniem).

Owoce zatapiają się lekko w tej masie, zanim ona stężeje.

I tutaj moje pytanie- czy myslicie jak że jak ułoże te maliny w sobotę przed podaniem (czyli jak ta tarta stężeje już) to będzie niewypał? 

https://www.jadlonomia.com/prz...

Ułożyłabym tuż przed podaniem. Po prostu nie będą zatopione. 

Ewentualnie położyłabym odwrotnie:  maliny na dnie, masa na nich. Wyglądu nie będzie,  ale smak zostanie

Chyba umyła bym maliny wcześniej i ułożyła na papierowym reczniku miejscem po szypułce do dołu aby obeschly.

Pasek wagi

możesz też polać lekko galaretką, żeby pokryła każdą malinę.

Jak nie ułożysz od razu, to się nie zatopią. Przez co potem mogą spadać przy krojeniu/jedzeniu. Ja bym je dokładnie osuszyła na ręczniku papierowym, ułożyła od razu i zabezpieczyła czymś z wierzchu. Albo właśnie galaretką (z agarem jeżeli ma być wegańska). Albo w cukierniach używają glazury z pektyny i cukru, która zastyga, zostawia cienką, błyszczącą warstwę i trochę utrwala te owoce. W małych opakowaniach to na allegro widziałam, że dr oetker np. je ma. Tylko tam podstawą jest cukier. 

Noir_Madame napisał(a):

Chyba umyła bym maliny wcześniej i ułożyła na papierowym reczniku miejscem po szypułce do dołu aby obeschly.

Zrobiłabym tak samo.

Pasek wagi

dzięki za wszystkie rady!:)

Umyte wcześniej owoce przed położeniem na ciasto susze na ręczniku papierowym

Pasek wagi

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.