Temat: Co dziś macie na obiad?

Nie mam dziś pomysłu co ugotować, chciałabym coś zdrowego ale w Googlach jest za dużo opcji i rozbolała mnie głowa od szukania xd

mozecie też się podzielić pomysłami na kilka dni, my refresh mieliśmy kurczaka z piekarnika z warzywami i ziemniakami, czyli szału :F

Noir_Madame napisał(a):

sacria napisał(a):

ryż z curry, tofu i kupa warzyw.

wczoraj zrobiłam na dwa dni i nie mogę się już doczekać jak go zjem ?

A dasz przepis ?

prosze:) bez konkretnych ilości, bo w sumie to można żonglować tym co się tam wrzuca:)

ryż jako podstawa: patelnia/wok rozgrzać odrobine oleju, wrzucić pokrojoną cebulę, chwilę podsmażyć, dodać surowy ryż. Przesmażyć 1-2 minuty, po czym stopniowo zalewać bulionem/woda posolona(dolewać bulion jak porcja wcześniejsza się wchłonie, na około 300g ryżu poszło mi na pewno ponad 1l plynu). W trakcie tego gotowania ryżu dodaję też do niego curry (według uznania, myślę że na pewno 2 łyżeczki, jak nie więcej, trzeba smakować)

dodatki- wrzucam jak ryż jest już praktycznie miękki: groszek i kukurydzą z puszki odsączone, omlet z jednego jajka pokrojony w kostkę. Często też daję trochę sosu slodko pikantnego chilli i płatki chilli

Bazowo zawsze robię jak wyżej, wczoraj dałam jeszcze podsmażone z cebulą i czosnkiem pieczarki, zielona fasolkę (mrożona podgotowana w mikrofali) i jako dodatek białkowy tofu (upieczone w złocistej przyprawie do kurczaka).

Przyznam, że wyszło wyjątkowo super (o ile lubi się te smaki)

Pokrojone bataty, warzywa korzeniowe i piers z kurczaka, wszystko razem do piekarnika, samo sie robi. Do tego swojski sos czosnkowy, do batatow.

sacria napisał(a):

Noir_Madame napisał(a):

sacria napisał(a):

ryż z curry, tofu i kupa warzyw.

wczoraj zrobiłam na dwa dni i nie mogę się już doczekać jak go zjem ?

A dasz przepis ?

prosze:) bez konkretnych ilości, bo w sumie to można żonglować tym co się tam wrzuca:)

ryż jako podstawa: patelnia/wok rozgrzać odrobine oleju, wrzucić pokrojoną cebulę, chwilę podsmażyć, dodać surowy ryż. Przesmażyć 1-2 minuty, po czym stopniowo zalewać bulionem/woda posolona(dolewać bulion jak porcja wcześniejsza się wchłonie, na około 300g ryżu poszło mi na pewno ponad 1l plynu). W trakcie tego gotowania ryżu dodaję też do niego curry (według uznania, myślę że na pewno 2 łyżeczki, jak nie więcej, trzeba smakować)

dodatki- wrzucam jak ryż jest już praktycznie miękki: groszek i kukurydzą z puszki odsączone, omlet z jednego jajka pokrojony w kostkę. Często też daję trochę sosu slodko pikantnego chilli i płatki chilli

Bazowo zawsze robię jak wyżej, wczoraj dałam jeszcze podsmażone z cebulą i czosnkiem pieczarki, zielona fasolkę (mrożona podgotowana w mikrofali) i jako dodatek białkowy tofu (upieczone w złocistej przyprawie do kurczaka).

Przyznam, że wyszło wyjątkowo super (o ile lubi się te smaki)

Dzieki ☺️

Pasek wagi

Makaron z kawałkami mięsa z kurczaka , grzankami czosnkowymi, warzywami, serem feta.

Typowego obiadu nie było, bo jestem na wakacjach. Na lunch była empanada z warzywami i sok pomarańczowy. A obiad był na kolację i jadłam grillowane warzywa i wegańskiego Cezara.

Pasek wagi

sacria napisał(a):

Noir_Madame napisał(a):

sacria napisał(a):

ryż z curry, tofu i kupa warzyw.

wczoraj zrobiłam na dwa dni i nie mogę się już doczekać jak go zjem ?

A dasz przepis ?

prosze:) bez konkretnych ilości, bo w sumie to można żonglować tym co się tam wrzuca:)

ryż jako podstawa: patelnia/wok rozgrzać odrobine oleju, wrzucić pokrojoną cebulę, chwilę podsmażyć, dodać surowy ryż. Przesmażyć 1-2 minuty, po czym stopniowo zalewać bulionem/woda posolona(dolewać bulion jak porcja wcześniejsza się wchłonie, na około 300g ryżu poszło mi na pewno ponad 1l plynu). W trakcie tego gotowania ryżu dodaję też do niego curry (według uznania, myślę że na pewno 2 łyżeczki, jak nie więcej, trzeba smakować)

dodatki- wrzucam jak ryż jest już praktycznie miękki: groszek i kukurydzą z puszki odsączone, omlet z jednego jajka pokrojony w kostkę. Często też daję trochę sosu slodko pikantnego chilli i płatki chilli

Bazowo zawsze robię jak wyżej, wczoraj dałam jeszcze podsmażone z cebulą i czosnkiem pieczarki, zielona fasolkę (mrożona podgotowana w mikrofali) i jako dodatek białkowy tofu (upieczone w złocistej przyprawie do kurczaka).

Przyznam, że wyszło wyjątkowo super (o ile lubi się te smaki)

Dzięki, fajnie brzmi i wygląda. Rozumiem, że to ma być 2 łyżeczki przyprawy curry nie pasty? 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.