- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
14 listopada 2023, 13:07
Nie mam dziś pomysłu co ugotować, chciałabym coś zdrowego ale w Googlach jest za dużo opcji i rozbolała mnie głowa od szukania xd
mozecie też się podzielić pomysłami na kilka dni, my refresh mieliśmy kurczaka z piekarnika z warzywami i ziemniakami, czyli szału :F
14 listopada 2023, 15:42
ryż z curry, tofu i kupa warzyw.
wczoraj zrobiłam na dwa dni i nie mogę się już doczekać jak go zjem ?
A dasz przepis ?
prosze:) bez konkretnych ilości, bo w sumie to można żonglować tym co się tam wrzuca:)
ryż jako podstawa: patelnia/wok rozgrzać odrobine oleju, wrzucić pokrojoną cebulę, chwilę podsmażyć, dodać surowy ryż. Przesmażyć 1-2 minuty, po czym stopniowo zalewać bulionem/woda posolona(dolewać bulion jak porcja wcześniejsza się wchłonie, na około 300g ryżu poszło mi na pewno ponad 1l plynu). W trakcie tego gotowania ryżu dodaję też do niego curry (według uznania, myślę że na pewno 2 łyżeczki, jak nie więcej, trzeba smakować)
dodatki- wrzucam jak ryż jest już praktycznie miękki: groszek i kukurydzą z puszki odsączone, omlet z jednego jajka pokrojony w kostkę. Często też daję trochę sosu slodko pikantnego chilli i płatki chilli
Bazowo zawsze robię jak wyżej, wczoraj dałam jeszcze podsmażone z cebulą i czosnkiem pieczarki, zielona fasolkę (mrożona podgotowana w mikrofali) i jako dodatek białkowy tofu (upieczone w złocistej przyprawie do kurczaka).
Przyznam, że wyszło wyjątkowo super (o ile lubi się te smaki)
14 listopada 2023, 16:59
Pokrojone bataty, warzywa korzeniowe i piers z kurczaka, wszystko razem do piekarnika, samo sie robi. Do tego swojski sos czosnkowy, do batatow.
14 listopada 2023, 17:53
ryż z curry, tofu i kupa warzyw.
wczoraj zrobiłam na dwa dni i nie mogę się już doczekać jak go zjem ?
A dasz przepis ?
prosze:) bez konkretnych ilości, bo w sumie to można żonglować tym co się tam wrzuca:)
ryż jako podstawa: patelnia/wok rozgrzać odrobine oleju, wrzucić pokrojoną cebulę, chwilę podsmażyć, dodać surowy ryż. Przesmażyć 1-2 minuty, po czym stopniowo zalewać bulionem/woda posolona(dolewać bulion jak porcja wcześniejsza się wchłonie, na około 300g ryżu poszło mi na pewno ponad 1l plynu). W trakcie tego gotowania ryżu dodaję też do niego curry (według uznania, myślę że na pewno 2 łyżeczki, jak nie więcej, trzeba smakować)
dodatki- wrzucam jak ryż jest już praktycznie miękki: groszek i kukurydzą z puszki odsączone, omlet z jednego jajka pokrojony w kostkę. Często też daję trochę sosu slodko pikantnego chilli i płatki chilli
Bazowo zawsze robię jak wyżej, wczoraj dałam jeszcze podsmażone z cebulą i czosnkiem pieczarki, zielona fasolkę (mrożona podgotowana w mikrofali) i jako dodatek białkowy tofu (upieczone w złocistej przyprawie do kurczaka).
Przyznam, że wyszło wyjątkowo super (o ile lubi się te smaki)
Dzieki ☺️
14 listopada 2023, 20:08
Makaron z kawałkami mięsa z kurczaka , grzankami czosnkowymi, warzywami, serem feta.
15 listopada 2023, 04:30
Typowego obiadu nie było, bo jestem na wakacjach. Na lunch była empanada z warzywami i sok pomarańczowy. A obiad był na kolację i jadłam grillowane warzywa i wegańskiego Cezara.
15 listopada 2023, 13:37
ryż z curry, tofu i kupa warzyw.
wczoraj zrobiłam na dwa dni i nie mogę się już doczekać jak go zjem ?
A dasz przepis ?
prosze:) bez konkretnych ilości, bo w sumie to można żonglować tym co się tam wrzuca:)
ryż jako podstawa: patelnia/wok rozgrzać odrobine oleju, wrzucić pokrojoną cebulę, chwilę podsmażyć, dodać surowy ryż. Przesmażyć 1-2 minuty, po czym stopniowo zalewać bulionem/woda posolona(dolewać bulion jak porcja wcześniejsza się wchłonie, na około 300g ryżu poszło mi na pewno ponad 1l plynu). W trakcie tego gotowania ryżu dodaję też do niego curry (według uznania, myślę że na pewno 2 łyżeczki, jak nie więcej, trzeba smakować)
dodatki- wrzucam jak ryż jest już praktycznie miękki: groszek i kukurydzą z puszki odsączone, omlet z jednego jajka pokrojony w kostkę. Często też daję trochę sosu slodko pikantnego chilli i płatki chilli
Bazowo zawsze robię jak wyżej, wczoraj dałam jeszcze podsmażone z cebulą i czosnkiem pieczarki, zielona fasolkę (mrożona podgotowana w mikrofali) i jako dodatek białkowy tofu (upieczone w złocistej przyprawie do kurczaka).
Przyznam, że wyszło wyjątkowo super (o ile lubi się te smaki)
Dzięki, fajnie brzmi i wygląda. Rozumiem, że to ma być 2 łyżeczki przyprawy curry nie pasty?