Temat: tort- pomocy :)

ej pytanie do tych co umieją robić torty!
na ile po zrobieniu tor jest zdatny do jedzenia? bo jutro wraca moja mama i chciałabym jej zrobić z okazji dnia matki bo potem okazji nie będzie i już wstawiłam do piekarnika 2 biszkopt ale teraz się zastanawiam czy dokończyć go dzisiaj czy jutro rano. Wolałabym dzisiaj ale jeśli to pogorszy efekt to będę się starać jutro... więc mogę dziś skończyć te wszystkie masy i w ogóle? czy zepsuję? mama wraca do domu koło 19 jutro
Spoko, jutro tez bedzie dobry.
a no i jeszcze jedno macie pomysłyt jak go fajnie udekorować?

zrób dziś jesli masz zamiar go rozkroic jutro, zeby masy dobrze się zsiadły i wszystko ładnie sie "przeżarło"

jakiego koloru są biszkopty? w sensie czy ciemne czy jasne?

Pasek wagi

Biszkopt musi odstać co najmniej dzień, zanim można go złożyć, więc radzę jutro. Udekorować można: owocami (truskawki, poziomki, wiśniami), orzechami, krokantem, no i oczywiście kremem ze szprycy. To zależy od tego jaki jest tort.

jesli masz jeden taki drugi taki mozesz zrobic tort-szachownice, masa wtedy nie ma takiego znaczenia bo "Wchodzi" jej bardzo mało, tyle by posklejac poszczególne okręgi wiec wystarczy zwykła budyniowa, na wierzch skromna polewa czekoladowa z kilkoma rozyczkami z "oplatka"
Pasek wagi

> Biszkopt musi odstać co najmniej dzień, zanim
> można go złożyć, więc radzę jutro. Udekorować
> można: owocami (truskawki, poziomki, wiśniami),
> orzechami, krokantem, no i oczywiście kremem ze
> szprycy. To zależy od tego jaki jest tort.

jutro wraca mama, masa nie zdaży się zsiąść dobrze, pozatym ja zawsze czekam az biszkopt ostygnie i zawsze torty wychodzą mi rewelacyjnie...

Pasek wagi
Możesz go zrobić dzisiaj, ale musisz poczekać aż biszkopty całkowicie ostygną, ale na twoim miejscu dekorowałabym jutro rano. Można zrobić dekoracje szprycą albo jak nakładasz masę na tort to porobić wzorki nożem. A poza tym jest wiele już gotowych ozdób. Kwiatki, perełki, czekoladowe literki które też sama możesz zrobić.

> jutro
> wraca mama, masa nie zdaży się zsiąść dobrze,
> pozatym ja zawsze czekam az biszkopt ostygnie i
> zawsze torty wychodzą mi rewelacyjnie...

Mnie nauczono, że nie można przekładać biszkoptu póki nie odstoi minimum dzień i zawsze trzymam się tej zasady(a wykonuję ciasta i torty na zamówienie).

Jeśli jutro dajesz to mamie to powinnaś przełożyć dzisiaj późnym wieczorem, bo faktycznie trzeba to zrobić troszkę wcześniej.

a co do "zdatnosci" do jedzenia to jesli nie ma zadnych surowych skladnikow do tygodnia wytrzyma na pewno, tak jak weselne ciasta:) u mnie w rodzinie jest kucharka co po weselach kucharzy i jak pamietam ciasta zaczyna piec we wtorek, ludzie jedzą w sobote i jeszcze do domu na wynos zabierają;) 
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.