- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
27 maja 2023, 15:59
Uwielbiam domowe ogórki kiszone a teraz próbuje różnych kupnych no ale niestety. Może ktoś ma do polecenia takie super smaczne ogórki kiszone?
Piszci ood razu gdzie kupić
Edytowany przez TeczowyPierd 27 maja 2023, 17:09
28 maja 2023, 17:34
zrob sama może? Mi niestety nie wychodzą, zawsze dowale za dużo czosnku i dupa...
A ile dajesz? Ja daję 2-3 ząbki czosnku, ze 2 duże lub 3 małe różyczki koperku, 2 łyżki soli najlepiej różowej kłodawskiej na litr wody i wychodzą zawsze ekstra. Tu zdania są podzielone ale ja wlewam zawsze goraca wodę dopiero co zagotowana a niektórzy czekają aż się przestudzi. Robię w wekach na gumkę. Zajadamy sie?
a wychodzą ci twarde i chrupkie?
Tak, ale mam swoje ogórki więc na 100% nie pędzone. Kiedyś dawałam jeszcze po kawałku korzenia chrzanu bo słyszałam że dzięki temu są twarde a nie kapcie. Ale były takie same czy dałam czy nie więc już nie daje. Nie mówię że każdy słoik wyjdzie idealny bo choć daje zawsze tyle samo wszystkiego to czasem są bardziej kwaśne czasem mniej, zdarzają się sporadycznie słoiki z pustymi kapciowatymi ogórkami i szczerze to nie wiem od czego to zależy. Natomiast duża większość wychodzi super. Może kwestia długości moczenia w zimnej wodzie przed wekowaniem? Moczę na oko w zależności od czasu. Czasem kilka godzin czasem przez noc. Może tu tkwi różnica?
moze🤔, zimna wodą utwardzi ma to sens🤔🤔, fajnie że masz własne ogórki, mnie wciąż gdzieś gna i w tym roku znowu nie będzie mnie na miejscu, żeby ogórków dopilnować, potem poluje na gruntowe w sklepie...ale...
28 maja 2023, 21:03
zrob sama może? Mi niestety nie wychodzą, zawsze dowale za dużo czosnku i dupa...
A ile dajesz? Ja daję 2-3 ząbki czosnku, ze 2 duże lub 3 małe różyczki koperku, 2 łyżki soli najlepiej różowej kłodawskiej na litr wody i wychodzą zawsze ekstra. Tu zdania są podzielone ale ja wlewam zawsze goraca wodę dopiero co zagotowana a niektórzy czekają aż się przestudzi. Robię w wekach na gumkę. Zajadamy sie?
a wychodzą ci twarde i chrupkie?
Tak, ale mam swoje ogórki więc na 100% nie pędzone. Kiedyś dawałam jeszcze po kawałku korzenia chrzanu bo słyszałam że dzięki temu są twarde a nie kapcie. Ale były takie same czy dałam czy nie więc już nie daje. Nie mówię że każdy słoik wyjdzie idealny bo choć daje zawsze tyle samo wszystkiego to czasem są bardziej kwaśne czasem mniej, zdarzają się sporadycznie słoiki z pustymi kapciowatymi ogórkami i szczerze to nie wiem od czego to zależy. Natomiast duża większość wychodzi super. Może kwestia długości moczenia w zimnej wodzie przed wekowaniem? Moczę na oko w zależności od czasu. Czasem kilka godzin czasem przez noc. Może tu tkwi różnica?
moze?, zimna wodą utwardzi ma to sens??, fajnie że masz własne ogórki, mnie wciąż gdzieś gna i w tym roku znowu nie będzie mnie na miejscu, żeby ogórków dopilnować, potem poluje na gruntowe w sklepie...ale...
No niestety to loteria. Mi kiedyś super wyszły ze zwykłych z biedry a raz kupiłam niby od "chłopa" niepryskane i wszystkie były kaszana po zakiszeniu - nawet nie to że były kapcie tylko normalnie poplesniały. Też w tym roku się wybieramy na tydzień nad morze i się boję, że szlag mi trafi ogórki i pomidory, ale może kogoś zwerbuję do podlewania chociaż i powiem, żeby rwał jak będą jakieś ok w tym czasie ;) Ale to dopiero pod koniec lipca, więc chyba uda mi się jeszcze wcześniej trochę pokisić :)
28 maja 2023, 22:03
zrob sama może? Mi niestety nie wychodzą, zawsze dowale za dużo czosnku i dupa...
A ile dajesz? Ja daję 2-3 ząbki czosnku, ze 2 duże lub 3 małe różyczki koperku, 2 łyżki soli najlepiej różowej kłodawskiej na litr wody i wychodzą zawsze ekstra. Tu zdania są podzielone ale ja wlewam zawsze goraca wodę dopiero co zagotowana a niektórzy czekają aż się przestudzi. Robię w wekach na gumkę. Zajadamy sie?
a wychodzą ci twarde i chrupkie?
Tak, ale mam swoje ogórki więc na 100% nie pędzone. Kiedyś dawałam jeszcze po kawałku korzenia chrzanu bo słyszałam że dzięki temu są twarde a nie kapcie. Ale były takie same czy dałam czy nie więc już nie daje. Nie mówię że każdy słoik wyjdzie idealny bo choć daje zawsze tyle samo wszystkiego to czasem są bardziej kwaśne czasem mniej, zdarzają się sporadycznie słoiki z pustymi kapciowatymi ogórkami i szczerze to nie wiem od czego to zależy. Natomiast duża większość wychodzi super. Może kwestia długości moczenia w zimnej wodzie przed wekowaniem? Moczę na oko w zależności od czasu. Czasem kilka godzin czasem przez noc. Może tu tkwi różnica?
moze?, zimna wodą utwardzi ma to sens??, fajnie że masz własne ogórki, mnie wciąż gdzieś gna i w tym roku znowu nie będzie mnie na miejscu, żeby ogórków dopilnować, potem poluje na gruntowe w sklepie...ale...
No niestety to loteria. Mi kiedyś super wyszły ze zwykłych z biedry a raz kupiłam niby od "chłopa" niepryskane i wszystkie były kaszana po zakiszeniu - nawet nie to że były kapcie tylko normalnie poplesniały. Też w tym roku się wybieramy na tydzień nad morze i się boję, że szlag mi trafi ogórki i pomidory, ale może kogoś zwerbuję do podlewania chociaż i powiem, żeby rwał jak będą jakieś ok w tym czasie ;) Ale to dopiero pod koniec lipca, więc chyba uda mi się jeszcze wcześniej trochę pokisić :)
🤞🏻 trzymam kciuki 🤩
29 maja 2023, 16:04
Kupilam Charsznickie 😍 zaj.... Ste.
29 maja 2023, 18:30
Kupilam Charsznickie ? zaj.... Ste.
Ogórków nie jadłam, ale kupowałam kiedyś kapustę kiszoną z tej serii jak miałam lidla pod nosem i też była zaebista :)
29 maja 2023, 19:11
Kupilam Charsznickie ? zaj.... Ste.
Ogórków nie jadłam, ale kupowałam kiedyś kapustę kiszoną z tej serii jak miałam lidla pod nosem i też była zaebista :)
Kapustę rzadko jem, bo mnie po niej masakryczne wzdyma i mam pierdzioszki. Ale jeśli jest tak samo dobra jak ogórki to rozumiem zachwyt. W tych ogórkach nawet woda jest pyszna.