- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
27 maja 2023, 15:59
Uwielbiam domowe ogórki kiszone a teraz próbuje różnych kupnych no ale niestety. Może ktoś ma do polecenia takie super smaczne ogórki kiszone?
Piszci ood razu gdzie kupić
Edytowany przez TeczowyPierd 27 maja 2023, 17:09
27 maja 2023, 22:35
ja kupuję jakiekolwiek są dostępne w polskim sklepie ?, najlepsze są luzem małosolne, wtedy wszystko biorę
smieszne, że kapustę kiszoną robię sama, a za ogórki jakoś nie mogę się zabrać ?
Pytam o dobre kiszone, a ty doradzasz jakiekolwiek albo małosolne. Lol.
bo wszystkie są dobre, jeśli za miękkie do chrupania, to pyszne na zupę ogórkową
A malosolne to też kiszone tylko nie do końca ?
Gdyby wszystkie były dobre to bym nie pytała. Jeśli dla ciebie wszystkie sklepowe są dobre to znaczy, że dobrych nie jadłaś. Małosolne niewiele mają z kiszonymi wspólnego.
27 maja 2023, 22:40
zrob sama może? Mi niestety nie wychodzą, zawsze dowale za dużo czosnku i dupa...
27 maja 2023, 23:09
ja kupuję jakiekolwiek są dostępne w polskim sklepie ?, najlepsze są luzem małosolne, wtedy wszystko biorę
smieszne, że kapustę kiszoną robię sama, a za ogórki jakoś nie mogę się zabrać ?
Pytam o dobre kiszone, a ty doradzasz jakiekolwiek albo małosolne. Lol.
bo wszystkie są dobre, jeśli za miękkie do chrupania, to pyszne na zupę ogórkową
A malosolne to też kiszone tylko nie do końca ?
Gdyby wszystkie były dobre to bym nie pytała. Jeśli dla ciebie wszystkie sklepowe są dobre to znaczy, że dobrych nie jadłaś. Małosolne niewiele mają z kiszonymi wspólnego.
Ja prdle, dobra keyma, masz rację, lepiej ci?
28 maja 2023, 12:48
zrob sama może? Mi niestety nie wychodzą, zawsze dowale za dużo czosnku i dupa...
A ile dajesz? Ja daję 2-3 ząbki czosnku, ze 2 duże lub 3 małe różyczki koperku, 2 łyżki soli najlepiej różowej kłodawskiej na litr wody i wychodzą zawsze ekstra. Tu zdania są podzielone ale ja wlewam zawsze goraca wodę dopiero co zagotowana a niektórzy czekają aż się przestudzi. Robię w wekach na gumkę. Zajadamy sie😁
28 maja 2023, 13:12
Charsznickie? Bywają chyba w Biedrze
Tak, Charsznickie. W bezowym strunowym woreczku. Bywają albo w lidlu albo biedro.
28 maja 2023, 13:38
zrob sama może? Mi niestety nie wychodzą, zawsze dowale za dużo czosnku i dupa...
A ile dajesz? Ja daję 2-3 ząbki czosnku, ze 2 duże lub 3 małe różyczki koperku, 2 łyżki soli najlepiej różowej kłodawskiej na litr wody i wychodzą zawsze ekstra. Tu zdania są podzielone ale ja wlewam zawsze goraca wodę dopiero co zagotowana a niektórzy czekają aż się przestudzi. Robię w wekach na gumkę. Zajadamy sie?
a wychodzą ci twarde i chrupkie?
28 maja 2023, 15:12
zrob sama może? Mi niestety nie wychodzą, zawsze dowale za dużo czosnku i dupa...
A ile dajesz? Ja daję 2-3 ząbki czosnku, ze 2 duże lub 3 małe różyczki koperku, 2 łyżki soli najlepiej różowej kłodawskiej na litr wody i wychodzą zawsze ekstra. Tu zdania są podzielone ale ja wlewam zawsze goraca wodę dopiero co zagotowana a niektórzy czekają aż się przestudzi. Robię w wekach na gumkę. Zajadamy sie?
a wychodzą ci twarde i chrupkie?
Tak, ale mam swoje ogórki więc na 100% nie pędzone. Kiedyś dawałam jeszcze po kawałku korzenia chrzanu bo słyszałam że dzięki temu są twarde a nie kapcie. Ale były takie same czy dałam czy nie więc już nie daje. Nie mówię że każdy słoik wyjdzie idealny bo choć daje zawsze tyle samo wszystkiego to czasem są bardziej kwaśne czasem mniej, zdarzają się sporadycznie słoiki z pustymi kapciowatymi ogórkami i szczerze to nie wiem od czego to zależy. Natomiast duża większość wychodzi super. Może kwestia długości moczenia w zimnej wodzie przed wekowaniem? Moczę na oko w zależności od czasu. Czasem kilka godzin czasem przez noc. Może tu tkwi różnica?