- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
6 grudnia 2022, 12:57
Kręcąc się w temacie okołoświątecznym ;) szukam inspiracji. Oprócz tradycyjnych uszek, barszczu, krokietów, karpia, ryby po grecku, pierogów, kompotu i śledzi, które je się w większości domów w wigilijny wieczór, czy są jakieś niestandardowe potrawy, które u Was goszczą lub które planujecie zrobić? Może zamiast karpia jakiś dorsz w fajnym sosie? Pierogi z jakimś wykwintnym farszem? Zupa inna niż tradycyjne, choć nadal w postnym klimacie? Podzielcie się! Ja zastanawiam się nad pierogami z kaszą gryczaną twarogiem i suszoną śliwką ;)
6 grudnia 2022, 13:00
W tym roku pierwszy raz zrobię sałatkę ziemniaczaną do Wigilii, podobno jest super do ryby
6 grudnia 2022, 13:02
W moim domu rodzinnym były dwie czy trzy takie "inne" potrawy: Do czystego barszczu czerwonego podawana była fasola - jasiek (o uszkach nigdy nie słyszałam), gotowało się też słodką kapustę z grzybami i drobną fasolą, z zasmażką z masła i podawało się też panierowane i smażone kapelusze suszonych grzybów - im większe, tym lepsze.
No i mój Ojciec zawsze, ale to zawsze jada w wigilię sardynkę z puszki, koniecznie portugalską...
6 grudnia 2022, 13:03
Pierogi z suszona śliwka będą u mnie na stole, uwielbiam :) Pierogi z kasza gryczana jadą się tez u mojej macochy w domu na wigilie. Tak samo jak... żurek (postny bo postny, ale mimo wszystko). Je się tez zupę-krem z grochu z groszkiem ptysiowym.
Juz sporo lat temu (jak jadalam ryby) nie znosiłam karpia, więc dla siebie przygotowywałam łososia zapiekanego w cieście francuskim z serkiem śmietankowym i dodatkami.
6 grudnia 2022, 13:05
U nas głównie dorsz, bo karpia lubi tylko jedna osoba. Ale też w panierze. Jednego roku był pieczony sandacz w jakimś wynalazkowym sosie pomarańczowym i był obleśny :P U teściowej zamiast barszczu jest zupa grzybowa - taką mają tradycję w swojej rodzinie.
Edytowany przez Karolka_83 6 grudnia 2022, 13:16
6 grudnia 2022, 13:05
Pierogi z suszona śliwka będą u mnie na stole, uwielbiam :) Pierogi z kasza gryczana jadą się tez u mojej macochy w domu na wigilie. Tak samo jak... żurek (postny bo postny, ale mimo wszystko). Je się tez zupę-krem z grochu z groszkiem ptysiowym.Juz sporo lat temu (jak jadalam ryby) nie znosiłam karpia, więc dla siebie przygotowywałam łososia zapiekanego w cieście francuskim z serkiem śmietankowym i dodatkami.
Przypomniałaś mi - kiedyś, jeszcze w Warszawie zamówiłam catering, w którym były roladki z wędzonego łososia, z kozim twarożkiem i koperkiem. Od tego czasu jest to u nas pełnoprawne danie świąteczne!
6 grudnia 2022, 13:10
Pierogi z suszona śliwka będą u mnie na stole, uwielbiam :) Pierogi z kasza gryczana jadą się tez u mojej macochy w domu na wigilie. Tak samo jak... żurek (postny bo postny, ale mimo wszystko). Je się tez zupę-krem z grochu z groszkiem ptysiowym.Juz sporo lat temu (jak jadalam ryby) nie znosiłam karpia, więc dla siebie przygotowywałam łososia zapiekanego w cieście francuskim z serkiem śmietankowym i dodatkami.
Zapowiada się ciekawy temat :) A jak u Ciebie serwuje się te pierogi? Na słodko? Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem to smak który bardzo dobrze znam z domu rodzinnego (pochodzę z Lubelszczyzny), ale chciałabym spróbować także wersji z suszoną śliwką.
6 grudnia 2022, 13:14
Pierogi z suszona śliwka będą u mnie na stole, uwielbiam :) Pierogi z kasza gryczana jadą się tez u mojej macochy w domu na wigilie. Tak samo jak... żurek (postny bo postny, ale mimo wszystko). Je się tez zupę-krem z grochu z groszkiem ptysiowym.Juz sporo lat temu (jak jadalam ryby) nie znosiłam karpia, więc dla siebie przygotowywałam łososia zapiekanego w cieście francuskim z serkiem śmietankowym i dodatkami.
Zapowiada się ciekawy temat :) A jak u Ciebie serwuje się te pierogi? Na słodko? Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem to smak który bardzo dobrze znam z domu rodzinnego (pochodzę z Lubelszczyzny), ale chciałabym spróbować także wersji z suszoną śliwką.
Na słodko - najbardziej lubię wersje z kwaśna śmietaną i posypane cukrem :P ale same w sobie tez są (wg mnie) pyszne :) Kiedyś zrobiłam je trochę inaczej, bo zrobiłam farsz ze śliwek z dodatkiem białego wina i orzechów włoskich i były smaczne, ale szczerze mówiąc z sama śliwka mi bardziej podchodzą :)
Edytowany przez vegadula 6 grudnia 2022, 13:15
6 grudnia 2022, 13:19
U mnie w domu zawsze gotowało się kapustę z fasolą. Dla mnie nie jadalna potrawa, wiec odkąd babcia i mama zmarły to nie serwujemy już tego.