Temat: Bliny

Tak mnie wzięło na wspomnienia i regionalizmy

Kto nazywał placki ziemniaczane blinami, jak ja? 
albo jakie inne nazwy znacie, które tylko u was funkcjonowały, a później się okazało, ze to się inaczej nazywa? 

UzaleznionaOdLukrecji napisał(a):

Annea17 napisał(a):

UzaleznionaOdLukrecji napisał(a):

Przez długi czas nie mogłam zrozumieć, jak można mówić na makaron "kluski";) kluski przecież zawsze były okrągłe, białe albo szare, i podawało się je do rolady (czy, jak to reszta Polski mówi: do zrazów). 

Sporym zaskoczeniem był też fakt, że poza Śląskiem nie dało się kupić kołaczyków, tylko drożdżówki.

I jeszcze "kelnia" zamiast chochli do zupy, ale to już mocny regionalizm.

I jeszcze mi zawsze trochę zgrzyta, jak ktoś mówi na ciasto "placek".

A co Ci zgrzyta?? Przecież ciasto jest surowe, jak upieczesz masz placek  :P ;)

Bo placek jest płaski, przecież słowo "placek" nawet brzmi jak coś płaskiego;) taki placek ziemniaczany na przykład. A ciasto ma być puszyste i z dodatkami:)

Placek płaski? Pewnie tak, jak się puszystego placka nie zna :) 

Na babkę ziemniaczaną - kartoflarz 

Na pieczeń rzymska - klops 

Pewnie jest coś jeszcze o czym teraz nie pamiętam

Pasek wagi

UzaleznionaOdLukrecji napisał(a):

Annea17 napisał(a):

UzaleznionaOdLukrecji napisał(a):

Przez długi czas nie mogłam zrozumieć, jak można mówić na makaron "kluski";) kluski przecież zawsze były okrągłe, białe albo szare, i podawało się je do rolady (czy, jak to reszta Polski mówi: do zrazów). 

Sporym zaskoczeniem był też fakt, że poza Śląskiem nie dało się kupić kołaczyków, tylko drożdżówki.

I jeszcze "kelnia" zamiast chochli do zupy, ale to już mocny regionalizm.

I jeszcze mi zawsze trochę zgrzyta, jak ktoś mówi na ciasto "placek".

A co Ci zgrzyta?? Przecież ciasto jest surowe, jak upieczesz masz placek  :P ;)

Bo placek jest płaski, przecież słowo "placek" nawet brzmi jak coś płaskiego;) taki placek ziemniaczany na przykład. A ciasto ma być puszyste i z dodatkami:)

Placek to chyba taki z patelni. A ciasto to pieczone. 

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.