Temat: Zastawa stołowa

Powiedzcie z jakich talerzy lubicie jeść a z jakich absolutnie nie? Pytanie trochę z ciekawości, bo rozglądam się za jakimiś nowymi talerzami i zastanawiam się jak by je się użytkowało. 

Osobiście nie wyobrażam sobie niebieskiej zastawy, mam wrażenie, że wszystko wygląda nieapetycznie (hmmm, może to i dobrze przy diecie? 😁). Oglądałam szary serwis i w sumie fajny tylko nie wiem czy jedzenie by nie wyglądało na takim talerzu  jak na burej szmacie. Ciekawa jestem waszych upodobań pod tym względem. 

Tylko białe i okrągłe. Czarne najgorsze. 

Pasek wagi

mamy biale talerze ze zlotem, cos takiego jak pokazala Cancri. Najbardziej podobaja mi sie biale wlasnie, klasyczne. Nie podobaja mi sie czarne czy jakies szklane. Tez mi sie nie bardzo podobaja nowoczesne ksztalty, jakies miski kwadratowe itp.

MirandaMarianna napisał(a):

clio napisał(a):

Powiedzcie z jakich talerzy lubicie jeść a z jakich absolutnie nie? Pytanie trochę z ciekawości, bo rozglądam się za jakimiś nowymi talerzami i zastanawiam się jak by je się użytkowało. 

Osobiście nie wyobrażam sobie niebieskiej zastawy, mam wrażenie, że wszystko wygląda nieapetycznie (hmmm, może to i dobrze przy diecie? ?). Oglądałam szary serwis i w sumie fajny tylko nie wiem czy jedzenie by nie wyglądało na takim talerzu  jak na burej szmacie. Ciekawa jestem waszych upodobań pod tym względem. 

Ja mam cały komplet z Ćmielowa, klasyczny rococo bez złoceń. Moim zdaniem stosunek ceny do jakości był świetny ( bardzo dużo elementów porcelanowych za 1000 zł. Kupowałam kilka lat temu). Lubię jak zastawa jest estetyczna i codzienny posiłek jest dla mnie równie ważny jak od święta. 

A teraz pomału zbieram te ale ze względu na cenę mam co robić do emerytury ;) 

z Ćmielowa to jakby od Przetakiewicz z La Mani :)))) 

Himawari napisał(a):

syrenkowa napisał(a):

A ja bym chciała kiedyś kupić komplet białych ażurowych naczyń, jest taka polska firma z Wąbrzeźna. Prezentują się pięknie, zastanawiam się tylko czy są praktyczne...

Moja mama ma dokładnie te ze zdjęcia, są piękne i świetne się sprawdzają, także mogę polecić 

O, super! Cieszę się z rekomendacji, bo miałam wątpliwości. Jak wyremontuję kuchnię to zrobię sobie taki właśnie prezent 😁

Bardzo ładne te wasze zastawy. Ja na razie nie czuję potrzeby takiego zakupu, może dlatego, że wynajmuję jeszcze mieszkanie i nie jestem 'na swoim'. Używam zwykłych talerzy z Ikei albo tych przeźroczystych nietłukących 

Pasek wagi

Na codzień mamy zwykłą ikea, nad czym boleję. Ale liczę, że jak maluchy podrosną, to wrócimy do normalnej porcelany.

Od święta to Chodzież Iwona złota, Karolina biała, i polska wersja Mariefleur V&b, czyli Chodzież ale kolekcji nie pamietam ( taka w chabry ).

I kilka zestawów z pchlich targów, Kahla, Hutschenrotch.

Ogólnie sadze, ze w każdym domu od święta powinien być lepszy zestaw naczyń i sztućców. Wiem, ze nie każdy może sobie na to pozwolić, ale warto.

ania6351 napisał(a):

Na codzień mamy zwykłą ikea, nad czym boleję. Ale liczę, że jak maluchy podrosną, to wrócimy do normalnej porcelany.

Od święta to Chodzież Iwona złota, Karolina biała, i polska wersja Mariefleur V&b, czyli Chodzież ale kolekcji nie pamietam ( taka w chabry ).

I kilka zestawów z pchlich targów, Kahla, Hutschenrotch.

Ogólnie sadze, ze w każdym domu od święta powinien być lepszy zestaw naczyń i sztućców. Wiem, ze nie każdy może sobie na to pozwolić, ale warto.

My na co dzień używamy sztućców z Gerlacha i normalnej porcelany, nie widzę potrzeby mieć czegoś "od święta" , po prostu niektóre talerze już się wytłukły i potrzebuję dokupić. Serwis, który mam ma 25 lat, jest z Karoliny i w sumie to też trochę już jest zniszczony.  Resztę mam z Chodzieży, ale ze względu na złote dodatki nie chcę dokupywać talerzy obiadowych i deserowych z tej serii.

staram_sie napisał(a):

Wilena napisał(a):

Z białych, bez żadnych wzorków. Ewentualnie jeszcze czarny może być. Wzorzyste talerze mi się podobają, jako dekoracja, ale jeść wolę z gładkich. 

hehe właśnie miałam pisać czy tylko ja mam i lubię zupełnie gładkie białe :D

Ja tak samo. :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.