Temat: Zastawa stołowa

Powiedzcie z jakich talerzy lubicie jeść a z jakich absolutnie nie? Pytanie trochę z ciekawości, bo rozglądam się za jakimiś nowymi talerzami i zastanawiam się jak by je się użytkowało. 

Osobiście nie wyobrażam sobie niebieskiej zastawy, mam wrażenie, że wszystko wygląda nieapetycznie (hmmm, może to i dobrze przy diecie? 😁). Oglądałam szary serwis i w sumie fajny tylko nie wiem czy jedzenie by nie wyglądało na takim talerzu  jak na burej szmacie. Ciekawa jestem waszych upodobań pod tym względem. 

Ves91 napisał(a):

cancri napisał(a):

Ves91 napisał(a):

Naczynia z Bolesławca są piękne. Mieliśmy tego mnóstwo w hotelu, w którym pracowałam. Cudeńka ??

W domu mam coś takiego, uwielbiam maki:

Oprócz powyższych, podobają mi się też calkowicie czarne zastawy albo tradycyjne, białe, ze złotą lamówką:

A jeżeli nie cały niebieski komplet, to może coś w stylu greckim? Gładkie albo z wzorkami?

Ten niebieski troche jak stolowkowe z GSu czy Spolem :P

Haha, no, trochę tak ? Pamiętam, że w domu rodzinnym, mieliśmy jeszcze kilka talerzy z dawnych lat z niebieską lamówką, ale taką wypłowiałą.

Moja koleżanka ma bardzo podobne do tych ze zdjęcia i muszę przyznać, że wyglądają obłędnie, lecz pasują po prostu do wystroju kuchni. Chciała grecki klimat, no i się udało ?

O, a tutaj przykład europejskiego designu na wysokim poziomie za kupę kasy :) PRL Duńczykom  tak się nie kojarzy ale jak dla mnie to wypisz wymaluj stołówka w szkole podstawowej albo w sanatorium 😀


Pasek wagi

MirandaMarianna napisał(a):

Ves91 napisał(a):

cancri napisał(a):

Ves91 napisał(a):

Naczynia z Bolesławca są piękne. Mieliśmy tego mnóstwo w hotelu, w którym pracowałam. Cudeńka ??

W domu mam coś takiego, uwielbiam maki:

Oprócz powyższych, podobają mi się też calkowicie czarne zastawy albo tradycyjne, białe, ze złotą lamówką:

A jeżeli nie cały niebieski komplet, to może coś w stylu greckim? Gładkie albo z wzorkami?

Ten niebieski troche jak stolowkowe z GSu czy Spolem :P

Haha, no, trochę tak ? Pamiętam, że w domu rodzinnym, mieliśmy jeszcze kilka talerzy z dawnych lat z niebieską lamówką, ale taką wypłowiałą.

Moja koleżanka ma bardzo podobne do tych ze zdjęcia i muszę przyznać, że wyglądają obłędnie, lecz pasują po prostu do wystroju kuchni. Chciała grecki klimat, no i się udało ?

O, a tutaj przykład europejskiego designu na wysokim poziomie za kupę kasy :) PRL Duńczykom  tak się nie kojarzy ale jak dla mnie to wypisz wymaluj stołówka w szkole podstawowej albo w sanatorium ?

Wygląda na to, że statystyczny Polak z PRL, wyprzedzał obecne duńskie trendy 😁 Cóż rzec? Moda wraca. Widać, że nie tylko, jeżeli chodzi o ubrania, ale i design naczyń 😁

Pasek wagi

białe gładkie, to nasze 

Ja mam przede wszystkim V&B z kolekcji Royal, gładkie białe na codzień. https://www.porzellantreff.de/...

Na Wielkanoc i Gwiazdkę mam osobne zestawy tematyczne, tej samej firmy.

Mam kilka talerzy z Finlandii: https://www.boozt.com/dk/da/ii... uwielbiam ten zwierzyniec.

Przyznam, że nie lubię Bolesławca, ani Włocławka, za pstre i ciężkie to dla mnie. Za to chętnie kupuję to na prezenty znajomym z zagranicy. Nawet do Indii zawiozłam.

do herbaty mam przepiękne zestawy z fabryki Łomonosowa: https://www.teatea.pl/pl/produ... no i piękny serwis Furtzlihe Porzelain Manufaktur kupiony za 30E na pchlim targu w Niemczech. 

mam zwykle talerze, które można myć w zmywarce nie chciałoby mi się myć ręcznie zastawy za tysiące złotych.

za to posiadam kryształowe kieliszki i szklanki bo są piękne ❤️

soraka napisał(a):

mam zwykle talerze, które można myć w zmywarce nie chciałoby mi się myć ręcznie zastawy za tysiące złotych.

za to posiadam kryształowe kieliszki i szklanki bo są piękne ??

Dobrą porcelanę też się myje w zmywarce:-) Oczywiście nie pozłacaną, czy posrebrzaną, ale V&B normalnie zmywa się w zmywarce, biały czy kolorowy. To samo te fińskie, które mam. Spodziewam się, że RK także.

Ja lubię białe. Niedawno kupiłam takie

Ładne te Wasze serwisy. W sumie utwierdziłyście mnie  w przekonaniu, że najlepsza biała klasyka i chyba coś takiego wybiorę. 

clio napisał(a):

MirandaMarianna napisał(a):

clio napisał(a):

Powiedzcie z jakich talerzy lubicie jeść a z jakich absolutnie nie? Pytanie trochę z ciekawości, bo rozglądam się za jakimiś nowymi talerzami i zastanawiam się jak by je się użytkowało. 

Osobiście nie wyobrażam sobie niebieskiej zastawy, mam wrażenie, że wszystko wygląda nieapetycznie (hmmm, może to i dobrze przy diecie? ?). Oglądałam szary serwis i w sumie fajny tylko nie wiem czy jedzenie by nie wyglądało na takim talerzu  jak na burej szmacie. Ciekawa jestem waszych upodobań pod tym względem. 

Ja mam cały komplet z Ćmielowa, klasyczny rococo bez złoceń. Moim zdaniem stosunek ceny do jakości był świetny ( bardzo dużo elementów porcelanowych za 1000 zł. Kupowałam kilka lat temu). Lubię jak zastawa jest estetyczna i codzienny posiłek jest dla mnie równie ważny jak od święta. 

A teraz pomału zbieram te ale ze względu na cenę mam co robić do emerytury ;) 

Ja właśnie też zawsz klasyka i zastanawiam się czy może jednak tak dla odmiany nie zdecydować się na coś nieco innego. Ten zestaw który mi się podoba też jest z Ćmielowa seria Sofia, biały jest całkiem fajny ale szary mi się spodobał. Resztę mam białą ze złotymi paskami z Chodzieży. 

A ta Twoja kolekcja bardzo fajna, ale faktycznie trochę pieniędzy trzeba na skompletowanie. 

Piękny ten szary Ćmielów! 

Pasek wagi

clio napisał(a):

Ładne te Wasze serwisy. W sumie utwierdziłyście mnie  w przekonaniu, że najlepsza biała klasyka i chyba coś takiego wybiorę. 

klasyka i biel pasują do wszystkiego. Na każdym obrusie będą wyglądały dobrze. Możesz zrobić dekoracje stołu w dowolnym kolorze w zależności od uroczystości i białą zastawa zawsze będzie prezentować się dobrze. 

kupujac naczynia warto wybrać takie, do których można dokupić pojedyncze elementy. Córka stłukła cukiernice i bez problemu dokupiłam taka sama :) Uzupełniam też serwis o półmiski i dodatkowe filiżanki. 

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.