Temat: Pierniki

Czy któraś by mogła się podzielić sprawdzonym przepisem na miękkie pierniki? Trzy lata podczas świat próbowałam coś zrobić i niby dobre w smaku ale zawsze twarde, że ciężko w ogóle ugryźć. 

probowalas zamknąć w puszce razem ze skórkami z jabłek? 

Próbowałam ale to też niewiele dawało

Ja piękę z kwestii smaku i wychodzą miękkie. Jedyne co to pilnuję, żeby były w piekarniku równe 10 minut i żeby ich bardzo cieniutko nie rozwałkować. 

Ten przepis.

Wychodzą miękkie i pyszne, w tym roku też będę piec. 

  • pierniczki: 2 szklanki mąki tortowej 1 duża łyżka miodu 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki przyprawy korzennej 2 jajka 1 łyżeczka sody
  • 10 dag miękkiej margaryny 1 duża łyżka gęstej śmietany
  • miałam zwykłą mąkę i grubo wałkowałam. Piec 10 minut w 180 . Były miękkie 
Pasek wagi

Ania Starmach -  świąteczne pierniczki . Piekłam w niedziele. wsadziłam do szklanego sloika i są miękkie. Robie je co rok.

araksol napisał(a):

pierniczki: 2 szklanki mąki tortowej 1 duża łyżka miodu 3/4 szklanki cukru 2 łyżki przyprawy korzennej 2 jajka 1 łyżeczka sody 10 dag miękkiej margaryny 1 duża łyżka gęstej śmietanymiałam zwykłą mąkę i grubo wałkowałam. Piec 10 minut w 180 . Były miękkie 

tylko łyzka miodu ??????? to takie malo piernikowe ciasto :)))

https://www.mojewypieki.com/przepis/pierniczki-prz...

Polecam, pieke co roku :) 

http://kasia-sar.przepisy.net/pierniczki-z-maki-zy...

Trochę roboty jest, ale wychodzą jak pierniki, a nie jak ciastka. Jeszcze robię z ciasta dojrzewającego, ale ono musi poleżeć z miesiąc.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.