Temat: Na jakim programie piec

Hej, zawsze zastanawiam się na jakim programie w piekarniku piec ciasta? W przepisach zazwyczaj podany jest tylko czas i temperatura pieczenia. I nigdy nie wiem czy ma być to termoobieg, góra dół czy jeszcze coś innego. 

Ja piekę domyślnie na programie dół-góra, użycie termoobiegu jest zazwyczaj zaznaczone w przepisie. I przy włączonym termoobiegu trzeba ustawić jakieś 5-10 stopni mniej.

Ogólnie ciężkie, mokre ciasta (serniki, szarlotki) piekę z termoobiegiem, a resztę na grzałkach góra-dół. No i trzeba wyczaić piekarnik - mój potrzebuje kilku stopni więcej i dłuższego pieczenia.

Pasek wagi

Najbardziej uniwersalna opcja to grzałki góra i dół. Termoobieg może wysuszać ciasto. 

Pasek wagi

Ja tylko góra i dół, termoobieg przypala i wysusza...

Góra dół zazwyczaj. Przy niektórych ciastach pod koniec włączam termoobieg. 

dzięki, będę próbować :) 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.