- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
3 listopada 2019, 20:43
Hej, zawsze zastanawiam się na jakim programie w piekarniku piec ciasta? W przepisach zazwyczaj podany jest tylko czas i temperatura pieczenia. I nigdy nie wiem czy ma być to termoobieg, góra dół czy jeszcze coś innego.
4 listopada 2019, 01:05
Ja piekę domyślnie na programie dół-góra, użycie termoobiegu jest zazwyczaj zaznaczone w przepisie. I przy włączonym termoobiegu trzeba ustawić jakieś 5-10 stopni mniej.
Ogólnie ciężkie, mokre ciasta (serniki, szarlotki) piekę z termoobiegiem, a resztę na grzałkach góra-dół. No i trzeba wyczaić piekarnik - mój potrzebuje kilku stopni więcej i dłuższego pieczenia.
4 listopada 2019, 08:23
Najbardziej uniwersalna opcja to grzałki góra i dół. Termoobieg może wysuszać ciasto.
4 listopada 2019, 09:50
Ja tylko góra i dół, termoobieg przypala i wysusza...
5 listopada 2019, 08:17
dzięki, będę próbować :)