- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
3 listopada 2019, 20:43
Hej, zawsze zastanawiam się na jakim programie w piekarniku piec ciasta? W przepisach zazwyczaj podany jest tylko czas i temperatura pieczenia. I nigdy nie wiem czy ma być to termoobieg, góra dół czy jeszcze coś innego.
3 listopada 2019, 20:49
na ciasto to chyba jest góra dół, ale niektóre ciasta można piec z termoobiegiem.
3 listopada 2019, 21:04
ja piekę np kruche - dol i termoobieg, jak dałam gora dol z termoobiegiem to mi spalilo gore :D a jak dałam bez termoobiegu to na srodku byl zakalec :] ogolnie pracuje na nowym piekarniku i trzeba piec metoda prób i błędów.
3 listopada 2019, 21:13
najbardziej uniwersalny jest termoobieg bez grzałek. To rozprowadza równomiernie temperaturę ale czytałam że wtedy rzeczywista jest nieco niższa (zamiast 180 jest 170 czy coś). Grzałki włączam na koiec-górną jak widzę, ze nie jest rumiane, dolną ew jak jeszcze niedopieczone
3 listopada 2019, 21:17
A ja piekę góra dół z termoobiegiem, jak widzę, że ciasto robi się rumiane to daje tylko dolną grzałkę i podkręcam temperaturę na 200°C.
Mnie znowu obiło się o uszy, że przy termoobiegu temperatura jest wyższa.
3 listopada 2019, 21:28
Wszystko zależy od piekarnika... musisz popróbować niektóre przypalają w teromoobigu (np u mnie, ale u moich rodziców inny piekarnik już nie)
3 listopada 2019, 21:36
Wszystko piekę na termoobiegu. Tylko przy serniku i szarlotce dodatkowo załączam dolną grzałke.
3 listopada 2019, 23:15
Dól, góra. Termoobieg wysusza mi ciasto na wiór.
Zastosowanie tylko jednej grzałki murowany zakalec.
Tylko widzisz musisz wyczuć swój piekarnik, próbować.