- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
23 sierpnia 2019, 18:05
Vitalijki co sądzicie o zupach gotowanych z mrożonych warzyw?
Nie przepadam za gotowaniem ale lubię codziennie mieć ciepły obiad również ze względu na męża i córkę. Czasem jak mnie najdzie to robię coś fajnego na obiad ale zwykle jest tak, że chce coś na szybkiego ugotować. Bardzo lubię kupować mrożone warzywa i z nich gotować zupę? Co o niej myślicie? Kupując sama warzywa niestety jest z tym dużo zachodu, umyć i pokroić a te mrożone są już gotowe ale na ile one są zdrowe? Czy te warzywa to sama chemia, opryski? Gdzieś czytałam, że do mrożonek używa się warzyw z końca sezonu i nie są tak mocno pryskane ale ile w tym prawdy jest?
24 sierpnia 2019, 07:50
Używam bardzo dużo mrożonek, jest to dla mnie wygodna opcja, ponieważ nie muszę co drugi dzień jeździć do sklepu po świeże warzywa lub owoce, a i nie ponagla mnie czas aby moje zakupy zjeść jak najprędzej. Uwielbiam gotowe mieszanki warzyw na patelnię, mrożonego brokuła lub kalafiora (haha te nawet jem nierozmrozone ) oraz wszelkie owoce leśne. Ogólnie u mnie w domu zamrażarka jest rzeczą ważniejszą niż lodówka, zawsze wypełniam ją po brzegi gotowymi potrawami abym mogła zaraz po pracy zjeść porządny posiłek bez wiecznego stania w kuchni czy w kolejce w sklepie. I nie uważam, że mrożonki mają mniej wartości odżywczych czy produkty są gorsze jakościowo, tak jak dziewczyny już zauważyły, brokuły mrożone akurat w tej kwestii sprawdzają się o niebo lepiej niż świeże. Był też jakiś czas temu temat o przechowywaniu owoców i dużo dziewczyn pisało, że jak mają większe ilości to mrożą ;)