- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
11 lipca 2019, 14:05
Nie chciałam wcinać się w pokrewny temat wątkiem nie na temat. Ale skoro już o Thermomixach... Zastanawiam się nad zakupem, ale to spory wydatek, więc wolałabym być pewna, że to ma sens.
Stąd pytanie do tych z Was, które mają Thermomixa: do czego się przydaje w praktyce? Czy jeśli mamy kilkuosobową rodzinę i chcemy w nim robić obiady (codziennie, nie raz na ruski rok jakieś wymyślne danie czy ciasto) to się sprawdzi? Czy nie będzie miał za małej pojemności albo nie wszystko się w nim da?
Jakie są ograniczenia praktyczne, jeśli chcę, na przykład, zrobić pełen obiad dwudaniowy, co muszę zrobić sama (zakładam, że obrać warzywa - i co jeszcze)?
Aha - nie chodzi mi o to, czy T. się sprawdza dla jednej osoby, tylko 2-4.
Za podzielenie się opinią z góry dziękuję :)
12 lipca 2019, 10:30
podajcie proszę konkretne przyklady co można ugotować w termomixie, rozumiem zupy, ale czy są to tylko zupy krem ? co innego na obiad można jeszcze zdobić ? rozumiem, że obiadu typu kotlet i ziemniaki w tym nie zrobię, tak samo jak np. smazonej ryby? a co np. z fasolką po bretońsku, bigosem ? a jezeli można je zrobić to ile się gotują ? i czy trzeba np. kroić kapustę czy urządzenie samą ją pokroi jezeli będę gotować np. młodą kapustę
Thermomix nie kroi tylko szatkuje, ale tak zrobi wszystko co wymienilas. W wiekszosci przypadkow wrzucasz skladniki wyjmujesz gotowe danie :) Kapuste trzeba wstepnie pokroic w wieksze kawalki a Tm poszatkuje do oczekiwanej drobnosci. Mieso na kotlety mielone zrobi ty tylko musisz wiadomo je ulepic i usmazyc, ziemniaki ugotuje, tak samo pure ziemniaczane, sa przepisy na kotlety np pozarskie ktore sa z szatkowanego miesa drobiowego, ktore pozniej smazysz jak schabowe, Ugotuje wszystkie zupy kremy i nie kremy, ryze, kasze, makarony, fasolki, gulasze, bigosy, ciasta, tarty, quiche, salatki w tym zwykla warzywna, surowki, dzemy, desery, lody, przetwory, sosy, marynaty, ciasta na pierogi, pyzy, pizze, chleby i bulki, farsze, drinki, soki, smoothie . Zmieli ziarna na make, przygotuje ciasto na makaron, przygotuje przyprawe typu Vegeta czy kostka rosolowa, majonez, ketchup.. Wiadomo jak cos musi byc upieczone jak lazania to TM przygotuje ci tylko farsz a ty musisz ta lazanie zlozyc i upiec. Golabki? bez problemu, liscie kapusty obgotuje na parze, zrobi farsz, ty oczywiscie musisz poskladac ale potem gotujesz w Thermomixie jednoczesnie sos i golabki na parze. Pierogi? zrobi ciasto idealne, farszy masz kilkadziesiat do wyboru ktore przygotuje ty musisz je pozniej skleic i ugotowac (niektore gotuje sie na parze w TM) Jedyne czego nie robi to nie smazy, tzn nowy TM6 ma opcje wysokiej temperatury ktora niby smazy ale w rzeczywistosci przypala garnek za kazdym razem wiec nie jest to dopracowane. Masz tysiace przepisow za rowno z ich platformy jak i tworzone przez uzytkownikow (przepisownia.pl) Na platformie masz dostep do przepisow z kazdego panstwa w ktorym sprzedaja TM ( wiekszosc europy i USA) co daje opcje eksperymentowania w kuchni, testowania nowych smakow, nowych dan. Jest sporo przepisow na obiady dwudaniowe ktore gotuje jednoczesnie cos na parze cos w misie. Generalnie wszystko o czym pomyslisz :)