Temat: Co robicie często na obiad

Ja kotlety, gulasze zupy i naleśniki. Dziś kopytka. A wy? Szukam jakiś szybkich pomysłów. 

Najczęściej robimy szybkie obiady: kasza lub ziemniaki (młode, bez obierania) + mięso mielone lub filet pokrojony w kostkę,  na patelnię z jakimiś ziołami + warzywa, świeże lub mrożone. 

Mam zawsze w doniczkach dużo świeżych ziół,  więc w zależności od nastroju łatwo zmienić ostateczny smak potrawy żeby nie było nudno. 

15 minut roboty i obiad gotowy. 

Ja najczęściej warzywa podsmażam w różnych kombinacjach, najczęściej cukinie bakłażana pieczarki papryka, czasem na cebulce/ czosnku i jem z makaronem czasem ryżem i jakimś sosem, czasem dodaje jakies mięcho kurczaka albo wołowine. 

makaron pełnoziarnisty z warzywami: 

1na oliwie z czosnkiem podsmazyc pomidorki cherry, zalac pomidorami z puszki w calosci, doprowadzic do bulgotania na wysokiej temperaturze, jak zabilgocze chwile to zmienic na sredni ogien. Oczyiscie doprawic wg uznania. Serwowac z bazylia i grana padano albo parmezanem 

2 puszke tunczyka w oliwie odcedzic z oliwy, podgrzac na patelni i dalej robic dokladnie jak przepis powyzej. Wtedy ser opcjonalnie. 

3 na oliwie z czosnkiem podsmazyc baklzana obranego ze skory, z pomidorkami cherry , kilkoma kaparami, doprawic cytryna, oczywscie sola pieprzem, przykryc i gotowac 20 min pod przykryciem na srednim ogniu.mozna podlac woda. Jak to wszystko porzadbie zmieknie- zblendowac. Podawac z makaronem , serem jw, bazylia. 

4 pesto ale to kaloryczne: zblendowac pini, bazylie , oliwe, parmezan. Done  

5 jkiekolwiek warzywa typu cukinia baklazan pomidorki cherry oliwki podsmazyc na oliwie z czosnkiem i zmieszac z makaronem ciemnym. Mozna dodac tunczyka, lososia, kurczaka, mozarelle, fete.. cokolwiek. 

6 jajo sadzone ziemniak pomidor z cebulka 

spagetti. nie ma nic latwiejszego

no, moze leczo, ale przygotowania jest wiecej 

Pasek wagi

nalesniki i kopytka nie mają dla mnie nic wspolnego z szybkim obiadem, bo ja takie mączne rzeczy przeklinam i robię wieki... no chyba, ze gotowce:D 

Najczesciej w tygodniu (bierzemy do pracy) staram się robić obiady na dwa dni, więc jednogarnkowe- chilli sin carne, jakaś konkretna zupa, rożnego rodzaju curry azjatyckie, różne stir fry z woka z tofu w bardzo róznych konfiguracjach (np. z warzywami lub z papryka i swiezym ananasem, zazwyczaj bardzo ostre:))

Poza tym jak nie mam wizji i robię tylko na jeden dzień to tortilla albo makaron/gnocchi(ale gotowce) z jakimś sosem (najczesciej szpinakowym), czasem pomidorowym czy innym warzywnym, ale makarony czesciej robie na swiezo, bo nasze ulubione spaghetti srednio nadaja sie do brania do pracy (chociaz fajna opcja i szybka sa penne/swiderki z pestkami/slonecznikiem/sezamem+ warzywami czy z pesto na zimno), 

nie do pracy, tylko w domu: risotto, które jest szybkie, ale jednak musi być na świeżo(szybkie, jesli na kostce/gotowym bulionie, polecam teraz w sezonie na szparagi cudowne risotto https://madameedith.com/przepis/risotto-ze-szparagami/

ziemniaki (puree albo pieczone)+ jajko sadzone/grillowane halloumi (to jest ukochana wersja mojego meza) z roznymi warzywami (grecka, groszek z puszki ugotowany, mizeria, buraczki, fasolka szparagowa- dla mnie zawsze w tych zestawach 2 lub 3 rozne warzywa/surowki) i tez jest super obiad <3

jaja sadzone, fasolka + mlode ziemniaczki z koperkiem

tortilla a w niej rozmaitosci (fasola czerwona, kukurydza, pomidor, papryka, ogorek + sos na bazie jogurtu i ziol)

zapiekane nadziewane baklazany /cukinie (w srodku ryz, pomidory z puszki, podsmazone pieczarki z cebulka)

makaron (ostatnio glownie z soczewicy) + baklazan, papryka, pieczarki & cebula

nalesniki z twarogiem+jogurtem, do tego owoce

chlodnik z botwinki z jajem + grzanki z piekarnika z awokado i czosnkiem

Najczęściej jemy jakieś sosy z mięsem i dużą ilością warzyw, ostatnio np dałam mielone mięso z mrożonką zupa jarzynowa xD haha . Do tego kasza bulgur i sałatka z brokuła,jajek, kukurydzy i pomidora ;) . Po za tym tortilla z kurakiem i warzywami, schabowe z piersi, zupy na bazie jarzyn, makaron z warzywami i sosem beszamelowym, ciężko powiedzieć bo staramy się jadać jednak różnorodnie, czasami pieczemy ziemniaki w piekarniku tak zamiast frytek.  Szczerze to też większość rzeczy mi się już znudziła a reszta jest dość pracochłonna i nie mam za bardzo pomysłów :P 

Pasek wagi

leniwe, leczo, mloda kapusta, zapiekanki wlasnej roboty, zupki typu szczawiowa z mieskiem, pomidorowa, ogórkowa 

Nie lubię gotować więc najczęściej standard czyli wegle w postaci makaron/ryz/kasza/ziemniaki + białko mieso/tofu i dodatki czyli jakieś warzywa, suszone pomidory , mozzarella zależy co akurat mam ;p 

raz na 3 dni gotuje zupe (warzywna, pomidorowa, jakies leczo, krupnik, ziemniaczana), a na obiadokolacje zazwyczaj cos szybkiego: spaghetti, czesto wrzucam mieso + ziemniaki + warzywa do piekarnika, tortille z kurczakiem, albo quesadillas z warzywami, rybe, zapiekanki, to wszystko na co akurat mam ochote :) 

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.