Temat: Czyszczenie kuchni

Hej, miałabym do Was dwa pytania dotyczące utrzymania czystości w kuchni

1. Jakie preparaty stosujecie do czyszczenia na bieżąco, a jakie do umycia gruntownie całej? 

2. Moje przekleństwo czarny granitowy zlew. Jak polecacie go myć? Zaczął się pojawiać na nim kamień i brązowy osad na bocznych ścianach czym to można zmyć? 

1. Zazwyczaj używam gąbki z płynem do mycia naczyń albo jednorazowych wilgotnych chusteczek do czyszczenia (wiem że to bardzo nieekologiczne, ale są tak wygodne i często mnie ratują). Specjalny płyn mam tylko do czyszczenia kuchenki / piekarnika. 

2. Pod to pytanie się podłączę. Od roki mamy biały zlew kompozytowy i też nie mogę go doczyścić, od samego początku :(  Ma właśnie taki brązowy osąd,  wygląda to beznadziejnie :(

Odnośnie zlewu to polecam go myć regularnie płynem do naczyń, wycierać do sucha i natłuszczać olejem lub oliwą. Taki olej zostawić na 2-3h i zetrzeć lub zmyć samą wodą. Zabieg powtarzać raz na 3 lub 4 tygodnie. Zlew wygląda jak nowy.

pestka.jablkowa napisał(a):

1. Zazwyczaj używam gąbki z płynem do mycia naczyń albo jednorazowych wilgotnych chusteczek do czyszczenia (wiem że to bardzo nieekologiczne, ale są tak wygodne i często mnie ratują). Specjalny płyn mam tylko do czyszczenia kuchenki / piekarnika. 2. Pod to pytanie się podłączę. Od roki mamy biały zlew kompozytowy i też nie mogę go doczyścić, od samego początku :(  Ma właśnie taki brązowy osąd,  wygląda to beznadziejnie :(

Jakiś czas temu też pytałam o czyszczenie zlewu kompozytowego i dziewczyny poleciły mi Cilit Bang Wybielanie i Higiena albo Domestos. Kupiłam Cilit i na zlewie w kolorze piaskowym dobrze się sprawdził.

Domestosem chyba bym się bała czyścić cos w kuchni. Zlew też się boję ruszać chemia inna niż płyn do naczyń, bo jest czarny jeszcze jakiś środek go odbarwi to dopiero będzie to fatalnie wyglądac

Na co dzień w ogóle nie używam chemii-myję tzw.gąbką-gumka, czyli gąbkami melaminowymi-wystarczy zamoczyć je w ciepłej wodzie-sciera nawet tłuszcz z kuchenki-zlew i armaturę z piaskowego kompozytu też nią myję. Raz w tyg.myję używając sprayu dla gastronomii-gastro sprint.

Ja bardzo lubię sprzątanie z płynem z Lidla W5 w pomarańczowej butelce- do tłuszczu. Generalnie seria W5 z Lidla jest bardzo dobra. Rewelacyjny jest też płyn do czyszczenia kabin prysznicowych. Jak cos jest brudnego to zazwyczaj brud czepia się tuszczu, albo kamienia. Ten płyn "pomarańczowy" jest na tłuszcz. Dla mnie rewelacja. Co do zlewozmywaków kompozytowych, kiedyś dowiedziałam się, że zabarwiony jest nie zlew, ale kamień na nim. Trzeba zastosować coś odkamieniającego. Rada była np. taka, żeby na noc zalać go gorącą wodą w której rozpuszczona będzie tabletka do zmywarki. Zejdzie kamień, zejdzie brud. Nie wiem czy to działa, czy nie uszkodzi? Generalnie ocet i kwasek cytrynowy odkamieniaja, ale nie wiem czy można je stosować do zlewozmywaków kompozytowych? Należy przeczytać instrukcję użytkowania i czyszczenia.

Ja mam taki brązowy osad przy toalecie i wtedy sprawdza się chlor. 

Annne17 napisał(a):

pestka.jablkowa napisał(a):

1. Zazwyczaj używam gąbki z płynem do mycia naczyń albo jednorazowych wilgotnych chusteczek do czyszczenia (wiem że to bardzo nieekologiczne, ale są tak wygodne i często mnie ratują). Specjalny płyn mam tylko do czyszczenia kuchenki / piekarnika. 2. Pod to pytanie się podłączę. Od roki mamy biały zlew kompozytowy i też nie mogę go doczyścić, od samego początku :(  Ma właśnie taki brązowy osąd,  wygląda to beznadziejnie :(
Jakiś czas temu też pytałam o czyszczenie zlewu kompozytowego i dziewczyny poleciły mi Cilit Bang Wybielanie i Higiena albo Domestos. Kupiłam Cilit i na zlewie w kolorze piaskowym dobrze się sprawdził.

Potwierdzam, cilit bang jest świetny na ten osad, ja mam czarny zlew i dał radę wszystko oczyścić. Wczesniej jeszcze stosowalam wodę z octem, w sumie tez działało, tylko trochę wiecej zabawy było, bo musiałam wieksze osady "namaczac" w tym na kilka godzin. 

na zagranicznych vlogach o sprzątaniu codziennie myją dokładnie takie zlewy i wycieraja do sucha 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.