Temat: czy można zastąpić sos sojowy maggi

.

maggi to nie sos sojowy... 

czy możesz to nikt ci nie zabroni, dla mnie maggi jest zdecydowanie za słony... może dodaj sezamu zamiast sosu sojowego ? 

..

Maggi to hydrolizat białka sojowego, więc w sumie to samo, tyle że bardziej słony.

Zapach maggi to czysty lubczyk. Może w tę stronę szukaj.

Dla mnie to totalnie inne smaki (nienawidzę maggi bo zabija każdy smak i wszystko zdominuje). sos sojowy nie kosztuje majątku a przyda ci się na potem do innych potraw, do wyboru masz jasny i ciemny więc bez różnicy co kupisz ;)

Maggi: ekstrakt z lybczyka, sól, glutaminian sodu, ocet, glukoza, ekstrakt drożdżowyaromat.

Sos sojowy: nasiona soi (34%), woda, mąka pszenna, sól

jak do pasztetu to bym dodała, bez przesady, pasztet to najczęsciej improwizacja ;)

jak ktoś lubi smak maggi, niech doprawia maggi.

Sos sojowy ma dać smak umami, który występuje tylko w niektórych produktach. Każdy zastępnik da inny smak, bo czyste umami nie pamiętam gdzie występuje. Na upartego zamiast sosu sojowego dodałabym płatków drożdżowych (ale smak może wyjść zdecydowanie inny) albo oleju z suszonych pomidorów. Możesz sos sojowy całkowicie pominąć, chodzi tu tylko o kwestię smaku, a nie np. konsystencji.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.