Temat: Trądzik przez jedzenie?

Mam 23 lata i... trądzik. Zaznaczę, że nie jest on mocny. Czasem moja cera jest w świetnym stanie a czasem w gorszym. Chodziłam do dermatologów, dostawałam maści, wskazówki jak pielęgnować moją cerę i nic.. nie pomogło. Zauważyłam jednak, że po pewnych pokarmach, mam ostrzejszy trądzik. Zazwyczaj po czekoladzie, ketchupie (ketchup to moje uzależnienie), cappuccino w proszku - myślę, że chodzi tu głównie o cukier, ale też po kawie, alkoholu. Trudno mi tak to wszystko wyeliminować wszystko z diety. Odstawiłam na 2 miesiące nabiał - zero poprawy. Dodam, że mam niedoczynność tarczycy (Hashimoto), ale unormowaną przez leki. Według mojego lekarza to nie ma wpływu na mój stan cery. Co o tym myślicie? Czy powinnam zrobić jakieś testy alergiczne, pokarmowe? Czy jedzenie ma wpływ na cerę? Dodam, że mam problem z piciem wody (często jest to tylko szklanka dziennie). 

Skoro nie nabiał, to może być faktycznie cukier. Na zboża też się tak czasami reaguje. 

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.