Temat: Trądzik po kawie ?

Mieszkam w Grecji, a tu już jest ciepło.. Więc od jakichś 2 tygodni zaczęłam pić mrożone kawy, które są tutaj bardzo popularne i bardzo smaczne.. :/ no właśnie.. Przez okres zimowy piłam tylko gorącą kawę bez dodatku cukru. Moja skóra wtedy była ok. Zdarzały się jakieś wypryski przed okresem, ale poza tym nie miałam większych problemów.. Teraz pijąc mrożoną kawę z dodatkiem pół łyżeczki cukru (mrożonej kawy bez cukru nie jestem w stanie przełknąć) mam na twarzy taki mocny trądzik na czole i brodzie, że nie jestem w stanie nad tym zapanować. Mam 21 lat i nawet w okresie nastoletnim nie miałam takich problemów z cerą! Czy jest to spowodowane cukrem? Cukier jest składnikiem wielu produktów, chociażby ketchupu, ale nigdy nie miałam tak wielkiego problemu z cerą, odkąd zaczęłam pić mrożoną i lekko słodzoną kawę. Czy to może być spowodowane kawą? Czy jednak jest to wina cukru?

Asiupek napisał(a):

Lub tez zaczelas sie wiecej pocic i pory sie zatykaja powodujac tradzik?

Ja tez bym to obstawiała

Ja właśnie walczę z trądzikiem od dwóch miesięcy biorę antybiotyki. Kuracja zdziałała cuda ale do rzeczy....

Złapałam najpierw bakterię od makijażystki potem pojechałam z rozwijającą się bakterią na wakacje, gdzie słońce i wyższe temperatury spowodowały rozkwit pryszczy. Wątpię by w twoim przypadku to kawa była winowajcą....raczej bakteria. 

p.s. Jakie są teraz temperatury i pogoda w Grecji? zastanawiam się czy warto pojechać tam teraz?

Pasek wagi

nihilll napisał(a):

Ja właśnie walczę z trądzikiem od dwóch miesięcy biorę antybiotyki. Kuracja zdziałała cuda ale do rzeczy....Złapałam najpierw bakterię od makijażystki potem pojechałam z rozwijającą się bakterią na wakacje, gdzie słońce i wyższe temperatury spowodowały rozkwit pryszczy. Wątpię by w twoim przypadku to kawa była winowajcą....raczej bakteria. p.s. Jakie są teraz temperatury i pogoda w Grecji? zastanawiam się czy warto pojechać tam teraz?

Przyjechałam do Grecji w czerwcu ubiegłego roku. Mrożona kawa u mnie była na porządku dziennym, wtedy na mojej skórze pojawił się horror, bardzo zaostrzył mi się trądzik. Tłumaczyłam to zmianą klimatu, wysokimi temperaturami + ja zazwyczaj z makijażem. Przyszła zima, przerzuciłam się na gorące cappuccino i problem zniknął. Od jakichś 2 tygodni jest ciepło +18-20C (mieszkam na Peloponezie) więc wróciłam znowu do mrożonych.. I koszmar wrócił już po pierwszych dniach picia tej kawy. A wcale tak gorąco jeszcze nie jest więc wydaje mi się, że to nie kwestia pogody. Może cukier? Zimą piłam kawę bez cukru. A muszę przyznać, że moja cera jest wrażliwa też na czekoladę. Myślę, że powinnam odstawić tą kawę na jakiś czas i sprawdzić. Nie zaczęłam używać żadnych nowych kosmetyków z wyjątkiem toniku nieznanej mi greckiej marki (też od jakichś 2 tygodni), ale czy tonik mógłby spowodować mi taką katastrofę na twarzy?

w Grecji jest już coraz cieplej, niektórzy odważni już "plażują". Z tym że sytuacja polityczna jest tu nieciekawa.. Ludzie protestują, ulice są zamknięte i dojazd gdziekolwiek jest znacznie utrudniony.

hmmm to prędzej cukier skoro po słodkościach masz wypryski to spróbuj odstawić cukier. Życzę powodzenia bo ja z trądzikiem walczę pół roku i dopiero teraz po kuracji zniknęło wszystko...zostało za to blizny potrądzikowe.

Pasek wagi

odstaw to będziesz wiedziała. przy problemach skórnych związanych z jedzeniem duże efekty widać w ciągu tygodnia. 

u mnie mam wysyp po czekoladzie, dlatego staram się ją ograniczać, ale jak to z czekolada bywa, bardzo ją lubię

Miałam podobne objawy jak te u Ciebie. Dla Mnie pomógł zabieg związany z nakładaniem peelingu kawitacyjnego. http://esteticenter.com/kosmetologia/peeling-kawitacyjny/ Nie tyle to zabieg, co prosta kuracja, którą można wykonać w większości gabinetów medycyny estetycznej. Osobiście jestem zdania, że z opisu Twojego przykładu taka kuracja powinna dość szybko Tobie pomoc. 

Twoja skóra została narażona na działa różnych substancji a teraz musisz odbudować jej właściwe proporcje. Wydaje mi się, że powinno dość szybko Tobie pomóc zastosowanie właśnie tego zabiegu.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.