Temat: Zmiana tkanki mięśniowej na tłuszczową

Hej, mam pytanie, a nie mogę znaleźć w sieci żadnej informacji na ten temat, może ktoś coś wie. ;)

Czy jest możliwe, że ważąc tak samo, zmieni się skład ciała? Mam na myśli zmniejszy się procent tkanki mięśniowej, a wzrośnie procent tkanki tłuszczowej. Jeżeli tak, czym to jest spowodowane?

Najczęściej jest to spowodowane głodówką. 

Organizm woli magazynować tłuszcz a spalić mięśnie aby przetrwać. 

To jak zamiana wody w wino...nierealne no chyba że wierzysz w cuda :D, a tak poważnie to mięsnie można spalić i na ich miejsce zalokuje się tkanka tłuszczowa. Najczęciej spowodowane: źle dobraną dietą, do tego bardzo dużo treningów kardio gdzie przy diecie redukcyjnej będzie spalany nie tylko tłuszcz a także tkanka mięsniowa. Do deficytu kalorii organizm człowieka bardzo szybko się adaptuje tak samo jak do wysiłku fizycznego, dlatego diety nie mogą trwać miesiącami a treningi trzeba urozmaicać by dawać ciału nowe bodźce do rozwoju, w innym wypadku nasze ciało może (jesli nic nie zmieniamy) wyglądać co raz gorzej mimo że nadal wkładamy w treningi dużo wysiłku. Organizm człowieka to bardzo inteligentna "maszyna" i szybko się orientuje jakie są nasze zamiary i wprowadza zmiany :

- zwalnia przemiany metaboliczne - do przeżycia wystarczy ci mniejsza dawka kalorii.

-zmniejsza wydatkowanie energii - będziesz na treningach spalać mniej kalorii niż wczesniej.

-przestawi się na spalanie tkanki mięsniowej (niewiele mięsni jest potrzebne do robienia kardio więc staną się pożywką dla ciała) 

-zaczyna kumulować tkankę tłuszczową na wypadek bys chciała zagłodzić się na smierć, jednym słowem robi zapasy na gorsze jutro łatwo dostępnej energii.

Dzięki. A co w sytuacji gdy ktoś je na poziomie CPM (zdrowo)? Po prostu przeciętny Kowalski. Nie ćwiczy (lub sporadycznie),ale zdrowo się odżywia. Czy mają tutaj wpływ makroskładniki?

Jak człowiek nie ćwiczy czyli nie pobudza mięsni do pracy to organizm zmniejsza ich wagę , pewnie przeciętny kowalski je więcej ponad zapotrzebowanie albo je za dużo węgli w stosunku do innych makroskładników.

Imipramina napisał(a):

Dzięki. A co w sytuacji gdy ktoś je na poziomie CPM (zdrowo)? Po prostu przeciętny Kowalski. Nie ćwiczy (lub sporadycznie),ale zdrowo się odżywia. Czy mają tutaj wpływ makroskładniki?


Poziom umięśnienia zależy od aktywności. Długofalowo nie utrzymasz umięśnienia, które ci nie jest potrzebne do codziennego funkcjonowania, nie ważne jak jesz. Jaką konkretnie sytuację rozważasz? Przestałaś ćwiczyć i boisz się utraty efektów, nie ćwiczysz i boisz się, że twój skład ciała jakoś dramatycznie się zmieni?

"Czy jest możliwe, że ważąc tak samo, zmieni się skład ciała? Mam na myśli zmniejszy się procent tkanki mięśniowej, a wzrośnie procent tkanki tłuszczowej. Jeżeli tak, czym to jest spowodowane?"

Jak najbardziej możliwe, ALE to się nie dzieje tak po prostu. I to nie jest zamienianie tłuszczu w mięśnie czy odwrotnie - prędzej zastępowanie. 

Jak zastąpić mięśnie tłuszczem? Tylko kardio albo nic + dużo syfu w diecie + nadwyżka kaloryczna.

Jak zastąpić tłuszcz mięśniami? Porządny trening siłowy + porządna dieta bogata w białko i tłuszcze + dieta w okolicach CPM.


To w takim bardzo dużym uproszczeniu.

Pasek wagi

Dzięki dziewczyny za odpowiedzi. Rozważałam taką sytuację czysto teoretyczną, gdy ktoś je po prostu zdrowo, bez nadwyżki, na poziomie CPM, ale jest przeciętny jeżeli chodzi o sport, ćwiczy raz na jakiś czas. 

To generalnie jego wygląd pozostanie niezmienny mniej więcej do 30-35 roku życia/ciąży itd, a potem masa mięśniowa zacznie powoli spadać, bo tak działa na nasze ciało starzenie się. 

Z tym, że tu nie ma mowy o żadnym zastępowaniu mięśni tłuszczem czy na odwrót. To są dwa niezależne procesy, które w szczególnych przypadkach mogą zachodzić tak, aby wyglądało na zamianę. Może być i tak, że jednocześnie przybywa lub ubywa i tłuszczu i mięśni. Wszystkie opcje możliwe.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.