- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
8 lipca 2018, 13:43
Mam pewien problem. Dzisiaj na obiad mam udko z kurczaka. Mięso to oczywiście jest na kości i teraz mam rozkmine. Powiedzmy że to mięso RAZEM Z kością waży ok. 200g czyli około 300 kcal. Tylko że jak zjem to mięso to zostanie mi jakieś 70-100g (?) samej kości. To w takim razie mam wpisać wagę w kością czy bez. Ten sam problem mam z owocami. Jutro na śniadanie chce awokado no i w 100g ma 170 kcal. Moje CAŁE waży około 300g. To mam wpisać wagę razem z łupiną i pestką czy sam miąższ. I nie piszcie mi coś w stylu że chyba logiczne jest to i to bo dopiero zaczynam i chce widzieć jak mam poprawniej te kalorie liczyć.
8 lipca 2018, 19:46
Masz wpisać to co zjesz. Zjesz pestkę i łupinę to ja licz, pożeracz kości to wliczaj. Jak chcesz możesz też skórkę od banana ale jaki to ma sens? Fitatu liczy makra i kalorie wiec są one liczone z części jadalnych. Jogurt z kubeczkiem? No co ty...
8 lipca 2018, 22:18
jeszcze jest kwestia tych gotowanych makaronow i kasz... przed czy po? Zawsze to rozkminialam
Generalnie w tabelach kalorii są podawane wartości przed obróbką. Tyle że fitatu ma gotowe potrawy również. Dlatego jak wybierasz "ryż", to ważysz przed gotowaniem, jak "gotowany ryż", to po gotowaniu.