Temat: Fitatu i jego kalorie

Mam pewien problem. Dzisiaj na obiad mam udko z kurczaka. Mięso to oczywiście jest na kości i teraz mam rozkmine. Powiedzmy że to mięso RAZEM Z kością waży ok. 200g czyli około 300 kcal. Tylko że jak zjem to mięso to zostanie mi jakieś 70-100g (?) samej kości. To w takim razie mam wpisać wagę w kością czy bez. Ten sam problem mam z owocami. Jutro na śniadanie chce awokado no i w 100g ma 170 kcal. Moje CAŁE waży około 300g. To mam wpisać wagę razem z łupiną i pestką czy sam miąższ. I nie piszcie mi coś w stylu że chyba logiczne jest to i to bo dopiero zaczynam i chce widzieć jak mam poprawniej te kalorie liczyć.

Pasek wagi

Masz wpisać to co zjesz. Zjesz pestkę i łupinę to ja licz, pożeracz kości to wliczaj. Jak chcesz możesz też skórkę od banana ale jaki to ma sens? Fitatu liczy makra i kalorie wiec są one liczone z części jadalnych. Jogurt z kubeczkiem? No co ty...

takaja27 napisał(a):

jeszcze jest kwestia tych gotowanych makaronow i kasz... przed czy po? Zawsze to rozkminialam

Generalnie w tabelach kalorii są podawane wartości przed obróbką. Tyle że fitatu ma gotowe potrawy również. Dlatego jak wybierasz "ryż", to ważysz przed gotowaniem, jak "gotowany ryż", to po gotowaniu.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.