- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
25 czerwca 2018, 23:33
Witam, będę bardzo wdzięczny za pomoc w wypełnieniu ankiety na temat MITÓW ŻYWIENIOWYCH u osób aktywnych fizycznie. Myślę, że zaciekawi to was równie mocno jak mnie :). Za kilka dni będę również aktywny tutaj, w razie jakiś pytań dotyczących żywienia, treningów, czy problemów zdrowotnych bardzo chętnie odpowiem :)
https://docs.google.com/forms/d/18WDGmRkNX_8KVHr01... - Ankieta "Prawdy i mity żywieniowe u osób aktywnych fizycznie"
Pozdrawiam
Edytowany przez Filolunch 25 czerwca 2018, 23:33
26 czerwca 2018, 18:48
No ja mam inne odpowiedzi :D1. Czy człowiek jest w stanie trawić i przyswajać mleko krowie?Tak, przecież czerpie z niego i kalorie i witaminy. 2. Czy dieta powinna zawierać 4-5 posiłków dziennie?Nie. Może - owszem.3. Czy śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia?Nie - nie uznaję koncepcji najważniejszych posiłków. Jest bilion styli żywienia. 4. Czy można jeść po godzinie 18:00?Pewnie, że tak.5. Czy sól himalajska jest zdrowsza od kuchennej / morskiej?Tak jak napisała Corinek. 6. Czy wszystkie substancje oznaczone literką ?E? są niezdrowe / szkodliwe?No nie.7. Czy ocet jabłkowy w zdrowy sposób pomaga schudnąć?Dziwne pytanie.8. Czy produkty kiszone lub fermentowane np.: kefir, to dobre źródło probiotyków?Raczej tak.9. Czy powinno się jadać produkty mające na celu odkwaszenie organizmu?No warzywa odkwaszają - powinno się je jeść. Czy warto jeść jakieś dziwne specyfiki - nie. Pytanie nieprecyzyjne.10. Czy smażone tłuste ryby np.: łosoś, to dobre źródło kwasów tłuszczowych omega 3 ?Nie, bo omega 3 jest wrażliwe na wysoką temperaturę. Co nie oznacza, że taka ryba jest szkodliwa, po prostu jest mniej zdrowa. 11. Czy picie podczas posiłku jest zdrowe?No ja słyszałam opcję, że lepiej nie pić - ja piję wino, to dopiero koszmar.12. Czy zdrowsze jest spożywanie kawy regularnie, czy nieregularnie?Pytanie głupie jak but. 13. Czy spożywanie surowych jajek może być szkodliwe?Salmonella.14. Czy gorzka czekolada jest zdrowsza niż inne rodzaje słodyczy?Zależy od składu gorzkiej.15. Czy Witamina C jest słabym przeciwutleniaczem?To nawet nie jest mit, dziwne pytanie.16. Czy miód jest mniej tuczący niż cukier?Jest nawet bardziej tuczący w tej samej jednostce objętości, bo jest gęstszy, bardziej skondensowany. 17. Czy fruktoza ( cukier owocowy ) jest zdrowa?Niet. Choć ponoć służy sportowcom, szczególnie kobietom. 18. Czy ziemniaki tuczą?Nie :/19. Czy świeże warzywa i owoce są zdrowsze od mrożonych?Wychodzi prawie na to samo o ile i wiadomo. 20. Czy spożywanie błonnika jest niezbędne w diecie?Znów, dla mnie to dziwne sformułowanie. Teoretycznie eskimosi jedzą same mięso - więc da się funkcjonować bez błonnika. Jak się to ma do naszej zachodniej diety to już inna bajka. Warto też rozróżnić błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny. 21. Czy powinniśmy ograniczać tłuszcz w diecie do minimum?Nie.22. Czy rodzaj tłuszczu używanego do przygotowywania potraw ma znaczenie?Wiadomo, że tak.23. Uporządkuj co jest lepszym wyborem "zdrowotnie" do smażenia: ( Wypisz od 1 ? 4, gdzie 1 to najzdrowszy wybór, a 4 najbardziej szkodliwy ) Ja bym smażyła na nienasyconych, więc kokos i masło klarowane. W resztę nie wnikam, bo nie używam olei roślinnych do smażenia. Rzepak jest potwornie przetworzony. 24. Czy wysoki poziom cholesterolu LDL lub HDL szkodzi zdrowiu? Nie, to bardziej złożony temat, żeby go sprowadzić do takiego pytania. 25. Czy spożywanie jajek w ilości 5 ? 7 dziennie, nie ma znaczącego wpływu na zdrowie?Zależy jaką masz agendę w kwestii tłuszczu ;)26. Czy wiesz na co w składzie zwracać uwagę kupując masło ?% tłuszczu 27. Czy masło jest zdrowsze niż margaryna?Tak28. Czy grillowanie jest zdrową formą przygotowywania potraw?Zależy czy przypalisz, czy nie. 29. Czy wszystkie słodziki są szkodliwe dla zdrowia ?Nie, jest stewia.30. Czy produkty oznaczone jako ?FIT? są ?dietetyczne? ?Co oznacza "dietetyczne"? Jak dla mnie to samo, co fit. 31. Czy produkty oznaczone jako ?light? są ?dietetyczne? ?Jak wyżej, czym jest dla ciebie "dietetyczność"?32. Czy dieta ubogokaloryczna 800 ? 1200kcal u osób otyłych stosowana krótkoterminowo ( kilka tygodni ) może być skuteczna?Tak.33. Czy głodówki długookresowe ( kilka miesięcy ) są słuszne przy redukcji masy ciała, oraz w kontekście zdrowotnym?Jak Corinek.34. Czy wyłącznie dziennie ?zapotrzebowanie kaloryczne? odpowiada za modelowanie sylwetki?Nie.35. Czy potrawy gotowane, smażone, pieczone, na parze działają tak samo na organizm ?Nie, bo nawet stopień rozgotowania danego warzywa wpływa na jego indeks glikemiczny.
ogólnie się zgadzam, ale przecież masło i kokosowy nie są nienasycone i ad 11. to nie są źródła probiotyków - są dobre dla mikroflory jelitowej ale bakterie probiotyczne to takie, które występują naturalnie w przewodzie pokarmowym człowieka i nie ma ich w żadnym pożywieniu. Poczytajcie, jak pozyskuje się bakterie probiotyczne do produkcji np. aptecznych probiotyków
26 czerwca 2018, 19:12
Niektore pytania do poprawy, bo mi sie nie chce wpisywac... :P
a pytanie 24 jest bez sensu, bo to zalezy od stosunku jednego do drugiego i tez zdrowy cholesterol warto miec wysoki, a ten zly niski :P
Zerknelam jeszcze na twoje poprawne odpowiedzi i uzasdanienie i moim zdaniem popelniasz bledy logiczne; pyt vs odpowiedz. Poza tym odpowiedzi tak, nie no coz...
Edytowany przez Magdzior1985 26 czerwca 2018, 19:23
26 czerwca 2018, 19:16
Pierwszy raz przeczytałam o soli himalajskiej + kilka pytań było takich, że zabrakło mi odpowiedzi "ale że o co chodzi". Czułam się jakby ktoś z góry założył że nic nie wiem Nie wiedziałam, że pieczone i smażone ryby są niezdrowe i nie wiem jak inaczej je przygotowywać, żeby były zjadliwe. Przynajmniej mam kolejną wymówkę by ich nie jeść
w niskich temperaturach
26 czerwca 2018, 19:24
Subiektywnie może być w twojej opinii bez sensu, jednak nie wiem skąd arbitralne założenie o braku sensu pytania :)
Jak pisałem, czy jesteśmy w stanie wytłumaczyć zasadę działanie tzw złego lub dobrego cholesterolu? w jaki sposób miałby wbudowywać się w tętnice i zwężać ich światło, czy też w inny sposób prowadzić do chorób układu krążenia poprzez np: jedzenie jajek, orzechów czy żółtego sera bogatych w cholesterol? Otóż nie, bo żaden z nich nie jest za to odpowiedzialny. Cholesterol całkowicie utleniony oxyLDL i oxyHDL wykazują prozapalny wpływ i to one zawsze wykazują wysoki wskaźnik w przypadku zapadalności na choroby sercowo-naczyniowe. Zarówno cholesterol LDL jak i HDL u ludzi z chorobami układu krążenia bywa zarówno bardzo niski, w tzw. "normie", które właściwie nie obowiązują, jak i wysoki, zatem skąd to powinowactwo? :) Otóż stąd skąd cała nasza "wiedza" - bo tak się mówi - bo tak jest - bo tak i już :)
Jeśli byłabyś w stanie przytoczyć dokładnie błędy (ciężko jest mi się ustosunkować do ogólnego twierdzenia, że te błędy gdzieś tam sobie są :) ) chętnie wysłucham i jeśli będę w stanie - odpowiem :)
Temu służyła ankieta, pytania są tak lub nie, a także jak pisałem w wytycznych - Jeśli nie mamy pojęcia, pomijamy pytanie :) Nie widzę jeszcze prostszej możliwości odpowiedzi :) Jeśli prawie połowa osób twierdzi, że fruktoza jest zdrowa, a 65%, że picie do posiłku jest szkodliwe, to nie sądzę żeby słynna odpowiedź "to zależy" coś zmieniła, bo prawdopodobnie padałaby co krok, a na pytania można odpowiedzieć naprawdę konkretnie tak lub nie :)
Edytowany przez Filolunch 26 czerwca 2018, 19:31
26 czerwca 2018, 20:22
Szczerze to nie do konca rozumiem na czym polega ta dyskusja. Temat brzmial “prawdy i mity” i jedyny blad autora, to taki ze wrzucil to na Vitalie. To miejsce roi sie od pseudo ekspertow w dziedzinie odzywiania ;-) Z wyjatkiem paru jednostek, ktore faktycznie maja konkretna wiedze na ten temat.
Mnie wiekszosc pytan nie szokuje. Wiele z przytoczonych odnosi sie do mitow cale lata krazacych w spoleczenstwie, jeszcze przed era internetu, a nawet i teraz czesto sie zdarza. I tak sama pamietam jak mleko bylo zdrowe, pilo sie litrami, na sile, pozniej nagle zwrot o 180 stopni i zrobilo sie szkodliwe. Ziemniaki tuczyly, produkty niskotluszczowe byly na topie, tak jak i light.
Sama przez lata sie doedukowalam w kwestii zdrowego zywienia, ale przyznam szczerze, ze trzeba niezle sie przylozyc zeby ogarnac temat poprawnie. Odrzucic mody, kolejne rewelacje i odkrycia, cudowne diety i jedyne wlasciwe teorie, przebic sie przez natlok informacji, czesto wprowadzajacych w blad.
Dla mnie ankieta nie jest dziwna i chyba niektorzy zbyt powaznie do niej podeszli, odebrali personalnie. Jesli macie wiedze na dany temat to swietnie, tak trzymac, ale trzeba przyjac ze jednak wsrod spoleczenstwa nadal krazy wiele mitow i o ile sie nie myle, zbadanie skali zjawiska bylo zalozeniem ankiety. Nie sprawdzanie zawartosci masla w masle. Dla przecietnego Kowalskiego maslo to maslo i tu zakladamy, ze Kowalski to maslo kupuje i jest ono prawdziwe.
26 czerwca 2018, 20:36
ogólnie się zgadzam, ale przecież masło i kokosowy nie są nienasycone i ad 11. to nie są źródła probiotyków - są dobre dla mikroflory jelitowej ale bakterie probiotyczne to takie, które występują naturalnie w przewodzie pokarmowym człowieka i nie ma ich w żadnym pożywieniu. Poczytajcie, jak pozyskuje się bakterie probiotyczne do produkcji np. aptecznych probiotykówNo ja mam inne odpowiedzi :D1. Czy człowiek jest w stanie trawić i przyswajać mleko krowie?Tak, przecież czerpie z niego i kalorie i witaminy. 2. Czy dieta powinna zawierać 4-5 posiłków dziennie?Nie. Może - owszem.3. Czy śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia?Nie - nie uznaję koncepcji najważniejszych posiłków. Jest bilion styli żywienia. 4. Czy można jeść po godzinie 18:00?Pewnie, że tak.5. Czy sól himalajska jest zdrowsza od kuchennej / morskiej?Tak jak napisała Corinek. 6. Czy wszystkie substancje oznaczone literką ?E? są niezdrowe / szkodliwe?No nie.7. Czy ocet jabłkowy w zdrowy sposób pomaga schudnąć?Dziwne pytanie.8. Czy produkty kiszone lub fermentowane np.: kefir, to dobre źródło probiotyków?Raczej tak.9. Czy powinno się jadać produkty mające na celu odkwaszenie organizmu?No warzywa odkwaszają - powinno się je jeść. Czy warto jeść jakieś dziwne specyfiki - nie. Pytanie nieprecyzyjne.10. Czy smażone tłuste ryby np.: łosoś, to dobre źródło kwasów tłuszczowych omega 3 ?Nie, bo omega 3 jest wrażliwe na wysoką temperaturę. Co nie oznacza, że taka ryba jest szkodliwa, po prostu jest mniej zdrowa. 11. Czy picie podczas posiłku jest zdrowe?No ja słyszałam opcję, że lepiej nie pić - ja piję wino, to dopiero koszmar.12. Czy zdrowsze jest spożywanie kawy regularnie, czy nieregularnie?Pytanie głupie jak but. 13. Czy spożywanie surowych jajek może być szkodliwe?Salmonella.14. Czy gorzka czekolada jest zdrowsza niż inne rodzaje słodyczy?Zależy od składu gorzkiej.15. Czy Witamina C jest słabym przeciwutleniaczem?To nawet nie jest mit, dziwne pytanie.16. Czy miód jest mniej tuczący niż cukier?Jest nawet bardziej tuczący w tej samej jednostce objętości, bo jest gęstszy, bardziej skondensowany. 17. Czy fruktoza ( cukier owocowy ) jest zdrowa?Niet. Choć ponoć służy sportowcom, szczególnie kobietom. 18. Czy ziemniaki tuczą?Nie :/19. Czy świeże warzywa i owoce są zdrowsze od mrożonych?Wychodzi prawie na to samo o ile i wiadomo. 20. Czy spożywanie błonnika jest niezbędne w diecie?Znów, dla mnie to dziwne sformułowanie. Teoretycznie eskimosi jedzą same mięso - więc da się funkcjonować bez błonnika. Jak się to ma do naszej zachodniej diety to już inna bajka. Warto też rozróżnić błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny. 21. Czy powinniśmy ograniczać tłuszcz w diecie do minimum?Nie.22. Czy rodzaj tłuszczu używanego do przygotowywania potraw ma znaczenie?Wiadomo, że tak.23. Uporządkuj co jest lepszym wyborem "zdrowotnie" do smażenia: ( Wypisz od 1 ? 4, gdzie 1 to najzdrowszy wybór, a 4 najbardziej szkodliwy ) Ja bym smażyła na nienasyconych, więc kokos i masło klarowane. W resztę nie wnikam, bo nie używam olei roślinnych do smażenia. Rzepak jest potwornie przetworzony. 24. Czy wysoki poziom cholesterolu LDL lub HDL szkodzi zdrowiu? Nie, to bardziej złożony temat, żeby go sprowadzić do takiego pytania. 25. Czy spożywanie jajek w ilości 5 ? 7 dziennie, nie ma znaczącego wpływu na zdrowie?Zależy jaką masz agendę w kwestii tłuszczu ;)26. Czy wiesz na co w składzie zwracać uwagę kupując masło ?% tłuszczu 27. Czy masło jest zdrowsze niż margaryna?Tak28. Czy grillowanie jest zdrową formą przygotowywania potraw?Zależy czy przypalisz, czy nie. 29. Czy wszystkie słodziki są szkodliwe dla zdrowia ?Nie, jest stewia.30. Czy produkty oznaczone jako ?FIT? są ?dietetyczne? ?Co oznacza "dietetyczne"? Jak dla mnie to samo, co fit. 31. Czy produkty oznaczone jako ?light? są ?dietetyczne? ?Jak wyżej, czym jest dla ciebie "dietetyczność"?32. Czy dieta ubogokaloryczna 800 ? 1200kcal u osób otyłych stosowana krótkoterminowo ( kilka tygodni ) może być skuteczna?Tak.33. Czy głodówki długookresowe ( kilka miesięcy ) są słuszne przy redukcji masy ciała, oraz w kontekście zdrowotnym?Jak Corinek.34. Czy wyłącznie dziennie ?zapotrzebowanie kaloryczne? odpowiada za modelowanie sylwetki?Nie.35. Czy potrawy gotowane, smażone, pieczone, na parze działają tak samo na organizm ?Nie, bo nawet stopień rozgotowania danego warzywa wpływa na jego indeks glikemiczny.
26 czerwca 2018, 21:10
Dokładnie, od początku ta ankieta nie ma służyć podburzeniu dotychczasowych przekonań i całkowitej zmianie nawyków żywieniowych i sposobu myślenia. Pisałem wiele razy, że jestem otwarty na dyskusję i debatę gdyż wiem, że temat jest bardzo kontrowersyjny, a nikt nie lubi jak zaburza się jego podejście do życia takiego jakie ma 90% społeczeństwa, a zazwyczaj większość odpowiedzi na te kontrowersyjne pytania jest wywnioskowana jak pisałem, z mojego ulubionego silnego, niezależnego argumentu a priori - bo tak. Wiele osób jak widzę, nie ma ochoty na dyskusje, zaś od początku pojawiają się zdania typu: To pytanie jest głupie, to pytanie nie ma sensu, "to zależy", nie da się odpowiedzieć, robienie idiotów z odpowiadających na ankietę, wyłączne oburzanie się i bronienie swojego nieuzasadnionego stanowiska. Na co dzień spotykam się z ogromną ilością osób, która nie jest w stanie obronić żadnego swojego stanowiska, więc proponuje się również zastanowić, jaką wiedzę mają osoby które próbują popierać jakąkolwiek teorie bez uargumentowania w żaden sposób swoich racji? Ile osób wypowiadających się faktycznie czyta na bieżąco literaturę, zajmuje się porównaniami badań i analiz, niż tylko twierdzi, że to robi i żyje wiedzą z polskich kanałów na youtube i stron jak potreningu i innych :)
W razie ciekawych pytań, można zacząć dyskusję. Wystarczająco czasu już poszło nam wszystkim na czcze debatowanie :)
Pozdrawiam wszystkich :)
26 czerwca 2018, 21:31
no tak, to czeski błąd. A co do probiotyków, to nie jest tak, że są prebiotyki i probiotyki i jedno to bakterie, a drugie to substancje sprzyjające rozwojowi bakterii i właśnie to drugie to kiszonki? Ale nigdy nie pamiętam które to które.ogólnie się zgadzam, ale przecież masło i kokosowy nie są nienasycone i ad 11. to nie są źródła probiotyków - są dobre dla mikroflory jelitowej ale bakterie probiotyczne to takie, które występują naturalnie w przewodzie pokarmowym człowieka i nie ma ich w żadnym pożywieniu. Poczytajcie, jak pozyskuje się bakterie probiotyczne do produkcji np. aptecznych probiotykówNo ja mam inne odpowiedzi :D1. Czy człowiek jest w stanie trawić i przyswajać mleko krowie?Tak, przecież czerpie z niego i kalorie i witaminy. 2. Czy dieta powinna zawierać 4-5 posiłków dziennie?Nie. Może - owszem.3. Czy śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia?Nie - nie uznaję koncepcji najważniejszych posiłków. Jest bilion styli żywienia. 4. Czy można jeść po godzinie 18:00?Pewnie, że tak.5. Czy sól himalajska jest zdrowsza od kuchennej / morskiej?Tak jak napisała Corinek. 6. Czy wszystkie substancje oznaczone literką ?E? są niezdrowe / szkodliwe?No nie.7. Czy ocet jabłkowy w zdrowy sposób pomaga schudnąć?Dziwne pytanie.8. Czy produkty kiszone lub fermentowane np.: kefir, to dobre źródło probiotyków?Raczej tak.9. Czy powinno się jadać produkty mające na celu odkwaszenie organizmu?No warzywa odkwaszają - powinno się je jeść. Czy warto jeść jakieś dziwne specyfiki - nie. Pytanie nieprecyzyjne.10. Czy smażone tłuste ryby np.: łosoś, to dobre źródło kwasów tłuszczowych omega 3 ?Nie, bo omega 3 jest wrażliwe na wysoką temperaturę. Co nie oznacza, że taka ryba jest szkodliwa, po prostu jest mniej zdrowa. 11. Czy picie podczas posiłku jest zdrowe?No ja słyszałam opcję, że lepiej nie pić - ja piję wino, to dopiero koszmar.12. Czy zdrowsze jest spożywanie kawy regularnie, czy nieregularnie?Pytanie głupie jak but. 13. Czy spożywanie surowych jajek może być szkodliwe?Salmonella.14. Czy gorzka czekolada jest zdrowsza niż inne rodzaje słodyczy?Zależy od składu gorzkiej.15. Czy Witamina C jest słabym przeciwutleniaczem?To nawet nie jest mit, dziwne pytanie.16. Czy miód jest mniej tuczący niż cukier?Jest nawet bardziej tuczący w tej samej jednostce objętości, bo jest gęstszy, bardziej skondensowany. 17. Czy fruktoza ( cukier owocowy ) jest zdrowa?Niet. Choć ponoć służy sportowcom, szczególnie kobietom. 18. Czy ziemniaki tuczą?Nie :/19. Czy świeże warzywa i owoce są zdrowsze od mrożonych?Wychodzi prawie na to samo o ile i wiadomo. 20. Czy spożywanie błonnika jest niezbędne w diecie?Znów, dla mnie to dziwne sformułowanie. Teoretycznie eskimosi jedzą same mięso - więc da się funkcjonować bez błonnika. Jak się to ma do naszej zachodniej diety to już inna bajka. Warto też rozróżnić błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny. 21. Czy powinniśmy ograniczać tłuszcz w diecie do minimum?Nie.22. Czy rodzaj tłuszczu używanego do przygotowywania potraw ma znaczenie?Wiadomo, że tak.23. Uporządkuj co jest lepszym wyborem "zdrowotnie" do smażenia: ( Wypisz od 1 ? 4, gdzie 1 to najzdrowszy wybór, a 4 najbardziej szkodliwy ) Ja bym smażyła na nienasyconych, więc kokos i masło klarowane. W resztę nie wnikam, bo nie używam olei roślinnych do smażenia. Rzepak jest potwornie przetworzony. 24. Czy wysoki poziom cholesterolu LDL lub HDL szkodzi zdrowiu? Nie, to bardziej złożony temat, żeby go sprowadzić do takiego pytania. 25. Czy spożywanie jajek w ilości 5 ? 7 dziennie, nie ma znaczącego wpływu na zdrowie?Zależy jaką masz agendę w kwestii tłuszczu ;)26. Czy wiesz na co w składzie zwracać uwagę kupując masło ?% tłuszczu 27. Czy masło jest zdrowsze niż margaryna?Tak28. Czy grillowanie jest zdrową formą przygotowywania potraw?Zależy czy przypalisz, czy nie. 29. Czy wszystkie słodziki są szkodliwe dla zdrowia ?Nie, jest stewia.30. Czy produkty oznaczone jako ?FIT? są ?dietetyczne? ?Co oznacza "dietetyczne"? Jak dla mnie to samo, co fit. 31. Czy produkty oznaczone jako ?light? są ?dietetyczne? ?Jak wyżej, czym jest dla ciebie "dietetyczność"?32. Czy dieta ubogokaloryczna 800 ? 1200kcal u osób otyłych stosowana krótkoterminowo ( kilka tygodni ) może być skuteczna?Tak.33. Czy głodówki długookresowe ( kilka miesięcy ) są słuszne przy redukcji masy ciała, oraz w kontekście zdrowotnym?Jak Corinek.34. Czy wyłącznie dziennie ?zapotrzebowanie kaloryczne? odpowiada za modelowanie sylwetki?Nie.35. Czy potrawy gotowane, smażone, pieczone, na parze działają tak samo na organizm ?Nie, bo nawet stopień rozgotowania danego warzywa wpływa na jego indeks glikemiczny.
Probiotyki to bakterie, a prebiotyki to te substancje - np. skrobia oporna
I ja mam jeszcze wątpliwosci odnosnie pytania o produkty odkwaszające - ogolnie uwazam, ze to całe zakwaszenie organizmu to sciema - bo co niby mialoby być zakwaszone, na czym wg Was to miałoby polegac? Chyba ze mowimy o kwasicy, ale to juz jest powazna sprawa i wymaga lekow. Ale same produkty uważane za odkwaszajace sa zdrowe, wiec powinno sie je jesc tak po prostu. Nie wiem, czy autor zrozumie, co mam ba mysli, bo cos ciezko mi sie wyslowic :D
Edytowany przez 26 czerwca 2018, 21:38
26 czerwca 2018, 21:53
Filo, ja się nie oburzam o robienie ze mnie idioty - po prostu zwracam ci uwagę, że sposób sformułowania pytań ma duże znaczenie i może wpływać na to, kto odpowiedział na twoją ankietę. W tym temacie bardziej mnie interesuje sama ankieta, niż temat ankiety :)
26 czerwca 2018, 22:11
A ja nie rozumiem, dlaczego autor wątku nie przyjmuje żadnych uwag. Ta dyskusja wygląda na dość jednostronną - ekspert (nie wiem też, na jakiej podstawie) vs. tłuszcza vitalii.