Temat: Olej do smazenia - kalorie

Jak wliczacie kalorie, gdy smazycie cos na oleju? Chce zrobic racuchy i nie wiem jak dodac kalorie... na oko oszacowac ile tluszczu wchlaniaja racuchy i ile potem zostaje na papierze kuchennym? :D

Niby glupi problem, ale z drugiej strony olej ma duzo kalorii, dlatego wolalabym wliczyc, niz machnac reka jak na kalorie z warzyw :?

ja smaże bez tłuszczu na teflonie, nic się nie przypala. 

Pasek wagi

cynamonowy44 napisał(a):

ja smaże bez tłuszczu na teflonie, nic się nie przypala. 

No to mi pomoglas :D Masz racje z teflonem, ale nie mam jeszcze takich patelni. Chce kupic w weekend, ale no nie teraz pare minut przed smazeniem racuchow :P

Wiec sie zastanawiam, jak wliczyc ten olej.

postaw payelnie z olejem na wadze przed smażeniem a potem po smażeniu, roznica wagi to olej ktory zuzylas 

wlej troszke oleju i może da radę jakoś usmażyć i tak pi razy oko policz ile wlejesz. Raczej nie będzie to głęboki tłuszcz, więc pewnie wsiąknie wszystko. 

Pasek wagi

Jak jesteś aż tak dokładna, to zważyć olej przed smażeniem i po smażeniu. Ja to robię tak na oko. 

Pasek wagi

Ja zjadam cały olej jaki wlewam, nie za duzo. Odmierzam go z na mililitry, np. Z kubeczka do lekarstw

łyżkami wlewaj ile kalori w lyżce oleju masz na ileważy

ewentualnie dodaj olej do ciasta wtedy na patelnię juz nie musisz

Zważ olej przed i po smażeniu ciasto potrafi wciągnąć dużo oleju, możesz też zważyć ręcznik w który olej wciągnie i oblicz różnicę - będzie to tyle ile zostało w plackach. 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.