6 marca 2011, 15:15
Zastanawiam się jaki ciemny chlebek kupować. Byłam ostatnio w sklepie i połowa była ciemnych, różniła się nazwami, ale ja nie wiem który jest najlepszy dla osoby odchudzającej się :(
Możecie mi coś poradzić ?
- Dołączył: 2010-08-19
- Miasto: Szczecin
- Liczba postów: 5880
6 marca 2011, 15:22
http://vitalia.pl/index.php/mid/3/fid/2/diety/dieta&article_id=764
- Dołączył: 2009-02-27
- Miasto: Azerbejdżan
- Liczba postów: 23061
6 marca 2011, 15:27
Przede wsystkim zwracaj uwagę na typ mąki z jakiej się taki chleb piecze i żeby nie był barwiony karmelem. Nie wszystkie ciemne chleby są zdrowe. A najlepiej piec samemu chleb. Wówczas wiesz co do niego dodajesz.
6 marca 2011, 15:29
Wiesz co, z tym jest ogromny problem... Zazwyczaj wszystkie ciemne chleby zawierają w składzie karmel (dodaje ciemnego kolorytu). Tu trzeba naprawdę się trochę znać. Dobry chleb, to (nie ukrywajmy) drogi chleb. Kosztuje średnio ok. 8-10 zł za kg (czyli 500 g ok 5 zł). Chleb dietetyczny i zdrowy, robiony jest na zakwasie, a nie na drożdżach!!! Trudno jest taki znaleźć, choć widziałam go już kilka razy w piekarniach. Pytajcie o "chleb lniany na zakwasie". Ja osobiście sama piekę chlebek i mam pewność, że nikt mnie nie oszuka jeśli chodzi o skład. Polecam stronę - http://www.chleb.info.pl/
- Dołączył: 2009-02-27
- Miasto: Azerbejdżan
- Liczba postów: 23061
6 marca 2011, 15:42
U mnie w domu, mój chłop piecze :D Na zakwasie :D Właśnie pichci 2 wielkie bochny :)
6 marca 2011, 16:26
fajnie z takim chłopem ;p w takim razie popytam jutro w piekarniach, zobaczymy czy wgl coś takiego mają.. Nie jem dużo chleba, więc mogę wydać na niego te pieniądze :)
- Dołączył: 2009-02-27
- Miasto: Azerbejdżan
- Liczba postów: 23061
6 marca 2011, 16:37
![]()
Proszę bardzo, ten akurat jest zrobiony z mąki pszennej i żytniej i zairnami dynii i słonecznika. Jabłko dla porównania wielkości :)