27 lutego 2011, 14:14
słuchajcie mam taki problem. robiąc sobie diagnozę dietetyczną wyszło mi że jem za mało warzyw po wykupieniu diety nie ma ich tam zbyt dużo więc postanowiłam włączyć je na własna rekę gotowane lub smażone na lyżce oleju lub oliwy taka mini mieszkanka lub np. sam kalafior lub brokuly i moje pytanie brzmi czy warzywa powinno się lączyć z mięsem? ziemniaków nie jem ale nie wiem czy mam je jeść razem z jakimś mięskiem czy osobno?
- Dołączył: 2010-10-03
- Miasto: Leżajsk
- Liczba postów: 843
27 lutego 2011, 14:20
oczywiscie, spokojnie łącz warzywka z miesem :)
- Dołączył: 2010-08-16
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 138
27 lutego 2011, 14:25
warzywa można łączyć z wszystkim tak naprawdę :) a co do gotowania to polecam na parze, takie są zdrowsze niż gotowane w wodzie
27 lutego 2011, 14:28
wiem ale nie mam urządzenia takiego i nie za bardzo mam gdzie kupić na obecną chwile. chciałam kiedyś zrobić tak że na garnku z wodą postawić durszlak a w nim warzywa taki ubogi parowar :) ale durszlak mam plastikowy więc na razie korzystam z gotowania w wodzie
- Dołączył: 2010-12-26
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 661
27 lutego 2011, 14:28
> warzywa można łączyć z wszystkim tak naprawdę :) a
> co do gotowania to polecam na parze, takie są
> zdrowsze niż gotowane w wodzie
ale, szczerze mówiąc, takie mniej mi smakują :P cokolwiek bym nie jadła smakuje mi to parą wodną
Edytowany przez Lotokot 27 lutego 2011, 14:32
27 lutego 2011, 14:32
no ja nigdy nie jadłam generalnie nie lubię warzyw a gotowane to w ogóle odpadają ale czego się nie robi dla szczuplej sylwetki w sumie od momentu włączenia warzyw pawilonik się u mnie z zaparciami cera w sumie też się poprawiła nie jestem juz blada jak ściana
- Dołączył: 2010-08-16
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 138
27 lutego 2011, 14:40
Hmm, ja zawsze posypuję warzywa jakąś przyprawą przed gotowaniem na parze (jak już umieszczę na tym sitku) i smakuje ok wg mnie :)
Ale smażone z odrobiną tłuszczu też są ok, w końcu odrobina tłuszczu jest potrzebna do przyswajania witamin.
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
27 lutego 2011, 15:04
polecam surówki....z pekińskiej, białej, kiszonej kapusty (z czym chcesz....marchwią, pomidorem, papryka kukurydzą, ogórkiem kons., cebulką) + sos z oliwy z oliwek i ziół
tarta marchew, tarty seler z jabłkiem
gotowane: brokuły, kalafior, brukselki, fasola
mizeria z ogórków z jogurtem, sałata z jogurtem lub z oliwą i cytryną
- Dołączył: 2011-02-26
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 44
27 lutego 2011, 17:24
Ja zawsze wrzucam warzywa na teflon i bez niczego je smażę (czasem mi się nawet przysmażą i smakują jeszcze lepiej). Podczas smażenia dodaję przyprawy. Całość zajmuje jakieś 15 minut ;) (mówię o mrożonych warzywach, chociaż dodaję też fasolkę i kukurydzę z puszki, oraz kiełki)
- Dołączył: 2011-02-27
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 771
27 lutego 2011, 17:34
Poszukaj ciekawych i smakowitych przepisów w których głównym składnikiem są różnorodne warzywa (gotowane, smażone, pieczone, grillowane, surowe...). Odkrywaj nowe smaki. Jeśli będziesz jadła same smażone mrożonki szybko Ci się znudzi i jeszcze bardziej zniechęcisz sie do warzyw.