Temat: produkty wysokokaloryczne

Do produktów wysokokalorycznych zalicza się: 
słodycze, 
tłuste mięsa i wędliny, 
makarony, 
kasze, 
ryż, 
potrawy smażone i gotowe do spożycia, 
wszelkiego rodzaju dania fast food 
oraz tłuszcze widoczne - smalec, słonina, masło, margaryna, olej

to ja mam pytanie.... co w ogóle mogę jeść?:( ja uwielbiam kasze (gryczana), ryż (biały-brązowy mi nie smakuje), makarony (spaghetti czy do zup-np. pomidorowa) nie wiem czy potrafiłabym z tego zrezygnować, no i dopóki nie kupie patelki teflonowej to smarze na oleju...:(

a jak wy sobie z tym radzicie?
andres w zupełności się zgadzam ;) Co do rozgotowywania także..jak dla mnie gotowanie makaronu dłużej niż jak przy 'al dente' nie ma w ogóle sensu (smaku zresztą też), a do tego wyższy IG. Ja na zakupach (najczęściej w polskim Bomi) zawsze wybieram albo ten co podałaś jako 1-szy, albo żytni-razowy 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.