Temat: Przepisolandia :) (obiady ,desery, ciasta , itp)

Masa przepisów :)

Na pewno (:)) każdy znajdzie tu coś dla siebie :)



________________________________________________
P.S Niektóre przepisy są z mojego starego forum które założyłam na drugim koncie ale już je skasowałam .. :)





Jogurtowy sen :) 

dla 4-6 osób

2 opakowania gęstego jogurtu naturalnego, po 40 dag
4 łyżki cukru pudru,
3 łyżki żelatyny,
truskawki, 50 dag
pomarańcze duże, 2 szt.
dojrzałe morele, 2 szt.
dowolne owoce do dekoracji,

Opis przygotowania
czas przygotowania: do 20 min
1. Spód i brzegi tortownicy wyłożyć folią aluminiową.Z pomarańczy zetrzeć skórkę.Miąższ pociąć w grube plasterki.Wyłożyć nimi cały spód tortownicy( układać tak aby zachodziły na siebie).

2. Jogurt przelać do miski.Dodać skórkę pomarańczową i cukier puder.Truskawki pokroić na połówki a morele na ćwiartki.Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wody(wrzątek) i połączyć z jogurtem-można zmiksować.Masę połączyć z owocami i przelać do tortownicy.Schładzać 3 godz.Udekorować na konieć dowolnymi owocami.
Ciastka jogurtowe :

Składniki:

225 g mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżka proszku do pieczenia
60 g masła
60 g cukru
1 jajko
6 łyżeczek niskotłuszczowego jogurtu naturalnego

Przygotowanie:
Mąkę, sól i proszek do pieczenia wymieszać z masłem. Dodać cukier. Jajko roztrzepać z jogurtem i dodać do masy. Całość dobrze wymieszać. Rozwałkować ciasto na 1,5 cm i wycinać z niego kółka (można użyć do tego małej szklanki).
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez ok. 10 minut, aż ciacha zrobią się brązowo-złote.
podobno 109 kcal na 100g:)
jestem zachwycona twoim topikiem:) super tematy i na pewno z nich skorzystam:)
W weekend robię owsiane ciacha

BURGERY Z ŁOSOSIA



2 porcje po 220kcal


składniki:

225 g filetu z łososia bez skóry, pokrojonego w kostkę
2 łyżki tartego imbiru
1 łyżeczka sosu sojowego
2 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebuli
1 szklanka liści kolendry
3 łyżki oliwy


sposób przygotowania:

Włóż wszystkie składniki do malaksera i pulsacyjnie wymieszaj, ale nie miel na gładką masę. Podziel mieszaninę na dwie części i uformuj płaskie burgery. Wstaw na pół godziny do lodówki, żeby nieco stężały. Rozgrzej patelnię na dość dużym ogniu. Wlej oliwę, a kiedy będzie gorąca, usmaż burgery, aż będą złociste z każdej strony. Podawaj z kajzerką i dowolnymi dodatkami.





FAJITAS


2 porcje po 310kcal



składniki:

300 g wołowiny
1 średnia cebula
1 średnia papryka

Marynata
2 łyżki oliwy

Przyprawy
czosnek, majeranek, kmin rzymski, papryka ostra, pieprz czarny





sposób przygotowania:

FAJITAS:

Pociętą w drobne paski wołowinę marynować w oleju z przyprawami: czosnek, majeranek, kmin rzymski (w proszku, w kuchni wschodniej znany jako kumin), papryka ostra, pieprz czarny. Wrzucić na rozgrzaną patelnię pocięte na duże kawałki cebulę i paprykę. Następnie wrzucić marynowaną wołowinę. Smażyć aż mięso będzie gotowe. Podawać z podgrzanymi tortillami pszennymi, salsą, guacamole i śmietaną. Zawinąć składniki w tortillę i ze smakiem chrupać.


PIKANTNA SALSA POMIDOROWA



4 porcje po 98kcal



składniki:

¼ kg pokrojonych pomidorów z puszki
1 czerwona cebula
1 papryczka jalapeno
½ pęczka kolendry
2 łyżki soku z limonki
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine




sposób przygotowania:

Odsącz pomidory z soku (sok użyj do przyrządzenia Taco z chipotle i kurczakiem) i opłucz je. Posiekaj cebulę, jalapeno i kolendrę, i dodaj je do pomidorów. Dodaj soki z cytrusów i oliwę, i posól do smaku.



Mam pytanie,  jakim cudem wyszło Ci, że ta salsa pomidorowa ma 110 kcal? mi wyszło praktycznie o połowę mniej na porcję. Przy tych samych proporcjach.
40kcal+ 50kcal +20kcal+15kcal+15kcal+15kcal+235kcal=390   / 4 =97,5kcal

dietetyczna zupa brokułowa





4 porcje po 130kcal


składniki:

1 brokuł
2 ząbki czosnku
1,5l bulionu drobiowego lub warzywnego
2 duże ziemniaki
jogurt naturalny lub ser feta
 -pieprz, sól, zioła prowansalskie


sposób przygotowania:



Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w drobna kostkę aby szybko sie ugotowały. Wsypujemy do bulionu wraz z pokrojonym czosnkiem.

Gotujemy ok 10 min po czym dodajemy różyczki brokułu. Dalej gotujemy ok 10 min do miękkości warzyw.
Miksujemy wszystko, przyprawiamy dodajemy jogurt lub ser feta





© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.