- Dołączył: 2011-01-24
- Miasto:
- Liczba postów: 322
12 lutego 2011, 13:00
Masa przepisów :)
Na pewno (:)) każdy znajdzie tu coś dla siebie :)________________________________________________
P.S Niektóre przepisy są z mojego starego forum które założyłam na drugim koncie ale już je skasowałam .. :)
Edytowany przez MaxGrubaskaa 15 lutego 2011, 21:18
- Dołączył: 2011-01-24
- Miasto:
- Liczba postów: 322
16 lutego 2011, 10:27
Jogurtowy sen :)
dla 4-6 osób2 opakowania gęstego jogurtu naturalnego, po 40 dag
4 łyżki cukru pudru,
3 łyżki żelatyny,
truskawki, 50 dag
pomarańcze duże, 2 szt.
dojrzałe morele, 2 szt.
dowolne owoce do dekoracji,
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 20 min1.
Spód i brzegi tortownicy wyłożyć folią aluminiową.Z pomarańczy zetrzeć
skórkę.Miąższ pociąć w grube plasterki.Wyłożyć nimi cały spód
tortownicy( układać tak aby zachodziły na siebie).
2. Jogurt przelać do miski.Dodać skórkę pomarańczową i cukier
puder.Truskawki pokroić na połówki a morele na ćwiartki.Żelatynę
rozpuścić w kilku łyżkach wody(wrzątek) i połączyć z jogurtem-można
zmiksować.Masę połączyć z owocami i przelać do tortownicy.Schładzać 3
godz.Udekorować na konieć dowolnymi owocami.
- Dołączył: 2011-01-24
- Miasto:
- Liczba postów: 322
16 lutego 2011, 10:30
Ciastka jogurtowe :
Składniki:
225 g mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżka proszku do pieczenia
60 g masła
60 g cukru
1 jajko
6 łyżeczek niskotłuszczowego jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Mąkę, sól i proszek do pieczenia wymieszać z masłem. Dodać cukier.
Jajko roztrzepać z jogurtem i dodać do masy. Całość dobrze wymieszać.
Rozwałkować ciasto na 1,5 cm i wycinać z niego kółka (można użyć do
tego małej szklanki).
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez ok. 10 minut, aż ciacha zrobią się brązowo-złote.
podobno 109 kcal na 100g:)
16 lutego 2011, 13:46
jestem zachwycona twoim topikiem:) super tematy i na pewno z nich skorzystam:)
- Dołączył: 2011-01-24
- Miasto:
- Liczba postów: 322
18 lutego 2011, 16:07
BURGERY Z ŁOSOSIA
2 porcje po 220kcal
składniki:
225 g filetu z łososia bez skóry, pokrojonego w kostkę
2 łyżki tartego imbiru
1 łyżeczka sosu sojowego
2 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebuli
1 szklanka liści kolendry
3 łyżki oliwy
sposób przygotowania:
Włóż wszystkie składniki do malaksera i pulsacyjnie wymieszaj,
ale nie miel na gładką masę. Podziel mieszaninę na dwie części i uformuj
płaskie burgery. Wstaw na pół godziny do lodówki, żeby nieco stężały.
Rozgrzej patelnię na dość dużym ogniu. Wlej oliwę, a kiedy będzie
gorąca, usmaż burgery, aż będą złociste z każdej strony. Podawaj z
kajzerką i dowolnymi dodatkami.
![]()
- Dołączył: 2011-01-24
- Miasto:
- Liczba postów: 322
18 lutego 2011, 16:09
FAJITAS
2 porcje po 310kcal
składniki:
300 g wołowiny
1 średnia cebula
1 średnia papryka
Marynata
2 łyżki oliwy
Przyprawy
czosnek, majeranek, kmin rzymski, papryka ostra, pieprz czarny
sposób przygotowania:
FAJITAS:
Pociętą w drobne paski wołowinę marynować w oleju z przyprawami:
czosnek, majeranek, kmin rzymski (w proszku, w kuchni wschodniej znany
jako kumin), papryka ostra, pieprz czarny. Wrzucić na rozgrzaną patelnię
pocięte na duże kawałki cebulę i paprykę. Następnie wrzucić marynowaną
wołowinę. Smażyć aż mięso będzie gotowe. Podawać z podgrzanymi
tortillami pszennymi, salsą, guacamole i śmietaną. Zawinąć składniki w
tortillę i ze smakiem chrupać.
- Dołączył: 2011-01-24
- Miasto:
- Liczba postów: 322
18 lutego 2011, 16:11
PIKANTNA SALSA POMIDOROWA
4 porcje po 98kcal
składniki:
¼ kg pokrojonych pomidorów z puszki
1 czerwona cebula
1 papryczka jalapeno
½ pęczka kolendry
2 łyżki soku z limonki
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
sposób przygotowania:
Odsącz pomidory z soku (sok użyj do przyrządzenia Taco z
chipotle i kurczakiem) i opłucz je. Posiekaj cebulę, jalapeno i
kolendrę, i dodaj je do pomidorów. Dodaj soki z cytrusów i oliwę, i
posól do smaku.
Edytowany przez MaxGrubaskaa 18 lutego 2011, 23:43
- Dołączył: 2010-12-27
- Miasto: Zielonka
- Liczba postów: 187
18 lutego 2011, 22:28
Mam pytanie, jakim cudem wyszło Ci, że ta salsa pomidorowa ma 110 kcal? mi wyszło praktycznie o połowę mniej na porcję. Przy tych samych proporcjach.
- Dołączył: 2011-01-24
- Miasto:
- Liczba postów: 322
18 lutego 2011, 23:42
40kcal+ 50kcal +20kcal+15kcal+15kcal+15kcal+235kcal=390 / 4 =97,5kcal
- Dołączył: 2011-01-24
- Miasto:
- Liczba postów: 322
27 lutego 2011, 15:40
dietetyczna zupa brokułowa
4 porcje po 130kcal
składniki:
1 brokuł
2 ząbki czosnku
1,5l bulionu drobiowego lub warzywnego
2 duże ziemniaki
jogurt naturalny lub ser feta
-pieprz, sól, zioła prowansalskie
sposób przygotowania:
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w drobna kostkę aby szybko sie ugotowały. Wsypujemy do bulionu wraz z pokrojonym czosnkiem.
Gotujemy ok 10 min po czym dodajemy różyczki brokułu. Dalej gotujemy ok 10 min do miękkości warzyw.
Miksujemy wszystko, przyprawiamy dodajemy jogurt lub ser feta