Temat: Woda czy zielona herbata ?

Chciałam się zapytać czy jest duża różnica w piciu wody a zielonej herbaty ? Bo ja wolę osobiście herbatę oczywiście bez cukru i przyjemniej mi się ją pije od wody
Pasek wagi
Ja piję wodę gotowaną (gotuję sobie cały czajnik i studzę na oknie) poniewaz nie lubię wody gazowanej, a te niegazowane są jak... kranówa. Wracając jednak do wątku wody, do gorącej wrzucam plasterek cytrynki, studze i jest smaczna.
Pasek wagi
jestem maniaczką zielonej herbaty w pewnym sensie. Przyśpieszają wydzielanie soków żołądkowych, które powodują szybsze trawienie, ale oczywiście nie można z nimi przesadzać! Są antyoksydantami, oczyszczają organizm ze śmieci serwowane nam w produktach( wszystkie E)   polecam herbatki zielone tylko i wyłącznie LIŚCIASTE :



Chińska Herbata zielona w bloczkach (prasowana) jest wspaniała, aromat, smak, po wypiciu można jeszcze 2x zalewać 500ml kubek:) kosztuje ok 15 zł , bloczków 30 ale warta jest swojej ceny!! Można kupić ją w sklepach zielarskich bo w hipermarketach jej nie widziałam. Kolejną herbatą jest:


Leaf Tea Jasmine Green
Delikatniejsza herbata od poprzedniczki z dodatkiem jaśminu, jest równie przepyszna i tańsza. jej cena to ok 5 - 6 zł, także można nabyć ją w sklepach zielarskich. Ważna rada!  kupujcie herbatki tylko te w których widać liście, zwiniete, sprasowane, zasuszone bo te "szybkie" lub z "pampersa" oferują nam często odpadki, gałęzi herbat lub inne świństwa. I broń boże nie zalewajcie takich herbat wrzątkiem!!, 80-85C to temperatura optymalna (czyli 10-15 min odstawiony czajniczek po gotowaniu). Smaczności życzę :)
jestem tego samego zdania co koleżanka wyżej !
> Ja piję wodę gotowaną (gotuję sobie cały czajnik i
> studzę na oknie) poniewaz nie lubię wody
> gazowanej, a te niegazowane są jak... kranówa.
> Wracając jednak do wątku wody, do gorącej wrzucam
> plasterek cytrynki, studze i jest smaczna.

Woda z czajnika nie ma żadnych minerałów!
Powinno się pić minimum 1,5 wody mineralnej (nie źródlanej, nie kranówki)
plus inne płyny.
Zielona herbata zawiera sporo fluoru. Jeśli pijemy do 4 filiżanek dziennie, to ok, a ponad tę ilość? Każdy sam musi znaleźć odpowiedź.

http://zbigniew-sz-n.salon24.pl/143532,fluor-upiorny-gadzet

Fluor to trucizna, polecam lekturę.

Jeszcze o herbatkach, podaję za stroną http://motyl.wordpress.com/2008/04/19/moje-zdrowie-fluor-szkodzi-zdrowiu/

cytuję: Herbata jest najbardziej popularnym napojem na świecie. Jej spożycie waha się w granicach 2,07–2,24 kg/rok [1]. Rośliny z rodziny herbatowatych pobierają fluor z gleby i kumulują go w liściach. Zawartość fluoru w liściach młodych waha się od 0,3 do 1,0 mg g-1 i jest znacznie niższa niż w liściach starszych zawierających od 0,6 do 2,8 mg g-1 [2].

Fluor jest pierwiastkiem niezbędnym jak i toksycznym, a granica między jego stężeniem korzystnym i szkodliwym jest bardzo wąska. Występuje on we wszystkich tkankach w ilościach rzędu X–X00 mg kg-1, a największe jego nagromadzenie rejestruje się w kościach i zębach. Zawartość fluoru w kościach wzrasta z wiekiem organizmu [3]. Dzięki swoim biochemiczno-fizycznym właściwościom i małym rozmiarom, przenika on przez błony komórkowe, łatwo też penetruje tkanki twarde i miękkie tkanki narządowe. Pierwiastek ten posiada zdolność wiązania jonów magnezowych, niezbędnych w wielu reakcjach biologicznych. Zbyt duża zawartość fluoru powoduje fluorozę kości. Prowadzi to do bólów i zesztywnienia kręgosłupa oraz niektórych stawów, a kość staje się krucha i podatna na złamania [4]. Biologiczny efekt działania fluoru zależy od wieku (tab. 1). Nadmierne wchłanianie fluoru w dzieciństwie powoduje marmurkowatość i odbarwienie emalii zębów [5]. Fluor w pożywieniu nie jest na ogół szkodliwy dla człowieka. Już dawno stomatolodzy zwrócili uwagę na znaczenie fluorków w zwalczaniu próchnicy zębów, a ortopedzi wykazali dobre skutki leczenia fluorkami osteoporozy. Wprowadzono do użytku liczne leki będące pochodnymi fluoru [4]. Dzienna dawka fluoru z pożywieniem wynosi 0,3–0,5 mg, natomiast toksyczna powyżej 20 mg. Dla dorosłego człowieka nieszkodliwa dzienna dawka fluoru wynosi około 1 mg, a dawka około 5 mg może powodować fluorozę. Pierwiastek ten akumuluje się w organizmie człowieka, jeżeli dzienna dawka przekracza 3 mg [3].

zapamiętaj dawki!

[...] Badania wykazały, że najwyższymi zawartościami fluorków charakteryzują się herbaty tańsze, mało znanych firm, co może związane z wykorzystaniem do ich produkcji starszych liści, w większym stopniu wzbogaconych w fluor. Niepokój może budzić wysoka zawartość fluorków w herbacie zielonej, która zyskuje coraz większą popularność na polskim rynku.

Zaobserwowano, że zwiększenie czasu parzenia herbaty powoduje wzrost koncentracji jonów fluorkowych, przy czym wzrost ten jest znaczny, około 200 mg/l.

Dodatek soku z cytryny i soku malinowego powoduje obniżenie stężenia jonu fluorkowego w wywarze, gdyż przy pH<5,5 występuje >

Dodatek miodu, cukru jest przykładem wprowadzenia dodatkowych jonów do roztworu powodujących zwiększenie siły jonowej a tym samym zmniejszenie współczynników aktywności
[...]

Wnioski

Zawartość jonu fluorkowego w wywarze jest uzależniona od takich czynników jak:

  • rodzaj herbaty(czarna, zielona, czerwona),
  • postać w jakiej występuje(granulowana, liściasta, ekspresowa),
  • czasu parzenia,
  • pH roztworu,
  • koncentracji Ca, Fe, Al, P [6],
  • dodatków, jakie stosuje się do parzenia herbaty,
  • zawartości F- w wodzie pitnej.

Podsumowując większość ludzi w Polsce wypija dziennie około cztery szklanki herbaty, przez co dzienna dawka fluoru przyjęta tą drogą wynosi około 1,24 mg. Ta wartość nie przekracza dopuszczalnej dawki fluoru szkodliwej dla człowieka. Jednakże należy uwzględnić fakt, że spożywana herbata nie jest jedynym źródłem fluoru – jest nim również pasta do zębów, ryby, żelatyna, woda pitna (zwłaszcza, że w niektórych krajach wprowadzono proces fluorowania). Nasze badania wykazały, ze nie tylko czas parzenia, ale również dodatkowe elementy smakowe, tak popularne w naszych domach, dodawane do herbaty, mają wpływ na koncentracje jonów fluorkowych w wywarze. Wnioski nasuwające się z doświadczeń pokazują, że najtańsze, a zarazem najpopularniejsze gatunki herbat spotykane na naszym rynku wykazują największą zawartość fluoru." koniec cytatu

ja piję zieloną herbatę (z grejpfrutem;) i wodę.
Woda oczyszcza organizm w sposób, w jaki żaden napar tego nie zrobi. Potwierdzone przez urologa, u którego mój ojciec leczy raka pęcherza.
Pasek wagi
powinnas pic to i to w takich proporcjach aby z niczym nie przesadzic -zielona jest moczopędna, więc mozesz się nawet odwodnic gdy nie będziesz pic nic innego
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.