Temat: Tuczy ilość czy kcal?

Mam problem.
Czy zjedzenie potrawy niskokalorycznej w dużych ilościach tuczy tak samo jak zjedzenie wysokokalorycznych dań w małych ilościach?
Dla przykładu zjadłam na obiad 2 kawałki pizzy (350g) o wartości 450 kcal (żołądek zaraz mi wybuchnie). Czy rezultat będzie taki sam jakbym zjadła 100g boczku wędzonego (470kcal)?
z tym sokiem to nie tak do konca, bo tez tuczy, naprawde. ogolnie dosc dietetyczna ta Twoja pizza, choc jest maka a ona tuczy, ale przynajmniej zjadlas ze smakiem a boczek by cie tak nie nasycil. napewno 300kcal czyli 3jablka sa zdrowsze niz tyle samo kcal z polowy czekolady, ktora trudniej strawic. lepiej jesc zdrowe rzeczy w wiekszych ilosciach, choc od czasu do czasu male ilosci czegos kalorycznego tez nie zaszkodza.
> choc jest maka a ona tuczy, 


nie moge przezyc ze mówi sie że coś tuczy, jeszcze gorzej ze ludzie tak myśla
to nie produkty tucza, to ludzie się tuczą 
wszytko jedzone w odpowiednich ilościach jest ok i nie tuczy
organizm nie wykorzystuje kcal, tylko składniki odżywcze
wypiję x soku i fakt on tylko przepłynie, ale coś tam po sobie zostawi
ale też się dowiem chętnie więcej ;p

kawałek pizzy 450 kcal to nie to samo co 450 kcal zjedzonych np. warzyw
Jeśli zamiast pączka (jakieś 300 kcal) zjesz ponad kilo marchewek (też 300 kcal) wyjdzie na to samo.

A co do pytania - prędzej utyjesz od pizzy, bo to mieszanka węgli o wysokim IG i tłuszczu, a boczek to tłuszcz i trochę białka.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.