Temat: czym zastąpić orzechy włoskie

znacie jakiś inny zdrowy zamiennik orzechów włoskich żeby był w miarę tani,oprócz słonecznika ?

Nie wiem czy tanie ale np migdaly 

Babli napisał(a):

Nie wiem czy tanie ale np migdaly 

a na przykład wiórki kokosowe by się nadawały ?

Mogą być, kokos to w końcu też orzech. Może płatki migdałów, będą bardziej "podzielne". Sezam.

Pasek wagi

pestki dyni :)

LittleWhite napisał(a):

Mogą być, kokos to w końcu też orzech. Może płatki migdałów, będą bardziej "podzielne". Sezam.

A siemię lniane ? 

Keepcalmandschudnij napisał(a):

LittleWhite napisał(a):

Mogą być, kokos to w końcu też orzech. Może płatki migdałów, będą bardziej "podzielne". Sezam.
A siemię lniane ? 

Też super. Z siemienia robię kisiel, dodaję ziarna do owsianki gdy się gotuje albo robię z niego chałwę. Ma omega 3.

Pasek wagi

Ja zazwyczaj kupuję albo migdały albo pestki dyni. Słonecznik też od wielkiego dzwonu, ale staram się unikać. 

Czasem pokuszę się na nerkowce, czy inne orzechy - w lidlu mają paczki 200 gramowe takich "lepszych" orzechów po 9,99, jak dobrze pójdzie to starczają mi na względnie długo.

Ja również sięgam po pestki dyni, ostatnio także po daktyle, jakiś czas temu siostra kupiła mi 1kg w Auchan chyba za 7zł, no ale nie każdy lubi daktyle i chyba bardziej chodziło Ci o bakalie, które zawierają białko i tłuszcz, a nie węgle (a jeśli niekoniecznie, to może rodzynki, suszona żurawina, chipsy z bananów? można je często dostać na wagę). A dlaczego skreślasz słonecznik? Nie lubisz głubać? Bo jest również słonecznik łuskany, z 1 łyżeczka idealnie pasuje na przykład do jogurtu naturalnego. Jest też przez do wydajny. Swego czasu kupowałam orzechy ziemne (z pewnością tańsze niż włoskie), takie zwykłe, solone, parę razy je przepłukałam, osuszyłam ręcznikiem papierowym i były ok, praktycznie bez niezdrowej w nadmiarze soli. U mnie w Netto przy kasie są takie małe paczuszki chyba po 40g za 0,99zł, czasami są też 1kg wiaderka za mniej niż 10zł.

Pasek wagi

Indestruciable napisał(a):

Ja również sięgam po pestki dyni, ostatnio także po daktyle, jakiś czas temu siostra kupiła mi 1kg w Auchan chyba za 7zł, no ale nie każdy lubi daktyle i chyba bardziej chodziło Ci o bakalie, które zawierają białko i tłuszcz, a nie węgle (a jeśli niekoniecznie, to może rodzynki, suszona żurawina, chipsy z bananów? można je często dostać na wagę). A dlaczego skreślasz słonecznik? Nie lubisz głubać? Bo jest również słonecznik łuskany, z 1 łyżeczka idealnie pasuje na przykład do jogurtu naturalnego. Jest też przez do wydajny. Swego czasu kupowałam orzechy ziemne (z pewnością tańsze niż włoskie), takie zwykłe, solone, parę razy je przepłukałam, osuszyłam ręcznikiem papierowym i były ok, praktycznie bez niezdrowej w nadmiarze soli. U mnie w Netto przy kasie są takie małe paczuszki chyba po 40g za 0,99zł, czasami są też 1kg wiaderka za mniej niż 10zł.

słonecznik jem codziennie i orzechy tez, ale aktualnie nie mam dostepu do włoskich i szukam tańszego zamiennika :D

Keepcalmandschudnij napisał(a):

Indestruciable napisał(a):

Ja również sięgam po pestki dyni, ostatnio także po daktyle, jakiś czas temu siostra kupiła mi 1kg w Auchan chyba za 7zł, no ale nie każdy lubi daktyle i chyba bardziej chodziło Ci o bakalie, które zawierają białko i tłuszcz, a nie węgle (a jeśli niekoniecznie, to może rodzynki, suszona żurawina, chipsy z bananów? można je często dostać na wagę). A dlaczego skreślasz słonecznik? Nie lubisz głubać? Bo jest również słonecznik łuskany, z 1 łyżeczka idealnie pasuje na przykład do jogurtu naturalnego. Jest też przez do wydajny. Swego czasu kupowałam orzechy ziemne (z pewnością tańsze niż włoskie), takie zwykłe, solone, parę razy je przepłukałam, osuszyłam ręcznikiem papierowym i były ok, praktycznie bez niezdrowej w nadmiarze soli. U mnie w Netto przy kasie są takie małe paczuszki chyba po 40g za 0,99zł, czasami są też 1kg wiaderka za mniej niż 10zł.
słonecznik jem codziennie i orzechy tez, ale aktualnie nie mam dostepu do włoskich i szukam tańszego zamiennika :D

i zalezy mi na tłuszczach bo walcze o miesiączkę

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.