- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
31 stycznia 2015, 22:02
kiedyś będąc na diecie jadłam owsianke jakieś 6 razy w tygodniu na śniadanie. Ostatnio do tego powróciłam. Dzięki temu jem rzadziej pieczywo, bo tak jadłam je głównie na śniadanie. Czy to zdrowe jeść tak często owsianke? Dodam, że nie jem takiej gotowanej tylko 'nocną'.
Skład: pół szklanki mleka lub więcej, 2 łyżki jogurtu naturalnego, garstka mieszanki żurawina orzech, cały banan, ok 4 łyżki płatków owsianych, czasami dorzucam łyżeczkę konfitury malinowej lub miarkę białka.
dzięki temu, że jest naturalnie słodka nie mam ochoty na słodycze w ciągu dnia.
Edytowany przez psycho. 31 stycznia 2015, 22:03
31 stycznia 2015, 22:08
owsianka ma fityniany- zwiazki antyodzywcze, ktore utrudniaja wchlanianie sie wapnia :)
31 stycznia 2015, 22:17
Dlatego ważne, by potem w innych posiłkach był wapń, bo ten z mleka np. trudniej się wchłania przez te związki ;) Ale to nie znaczy, że nie można jeść jej codziennie :D
31 stycznia 2015, 22:21
Owsianka na śniadanie doda Ci energii na cały dzień, jest bardzo sycąca i przy okazji pozytywnie wpłynie na zdrowie (wit. B6, B1, substancje antydepresyjne;))