Temat: Picie mleka sprzyja odchudzaniu?

Czytałam gdzieś, że jeśli pije się dużo mleka to można zrzucić o wiele więcej niż bez tego. To prawda? W jakich ilościach, jak tak? Szklanka dziennie? Pół? xD 

Pasek wagi

Ciekawi mnie w takim razie... skąd ten stereotyp, że mleko powinien pić każdy, codziennie? O.o 

Ja czytałam ostatnio tyle samo artykułów o tym, jakie to ono niezdrowe, co zdrowe, więc sama już nie wiem. 

Pasek wagi

Drogie Panie. 

To że duża podaż wapnia sprzyja odchudzaniu jest sprawą oczywistą i już dawno zbadaną. Przeciętne dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej (1000 mg) jest jednak tak duże że samym mlekiem go nie zaspokoimy (szkl. mleka to ok 250 mg) . Dlatego w naszych dietach panie dietetyczki podrzucają nam: kefiry, jogurty , sery białe, fety, migdały i brokuły. Która jest w stanie wypijać 4 szkl. mleka dziennie ? 

Pozdrawiam Magda

Ja właśnie jem dużo sera białego, brokułów, migdałów, a jogurtów to już w ogóle, ale znam osobę, która codziennie wypija prawie karton mleka. :P 

Swoją drogą, tak się teraz mówi o szkodliwości mleka... a kiedyś wszyscy go dużo pili i nikt nie miał problemów ze zdrowiem, krostami czy nadwagą. Co prawda, wiem to z opowieści mojej mamy, no ale czasami mam wrażenie, że obecnie ludzie we wszystkim się doszukują czegoś złego. Ostatnio nawet usłyszałam, że woda mineralna jest niezdrowa... No tak, bo pewnie lepiej sobie colę wypić. ;) 

Mam jeszcze trochę inne pytanie. Słyszały coś panie o wycofaniu mleka Omega 3? (czy jak to tam się zwało) Chodzi mi o mleko z tranem bodajże 1,5%. Ostatnio chciałam je kupić to właśnie usłyszałam, że już go nie produkują... 

Pasek wagi

Deficyt kaloryczny to jedyna wymagana rzecz do utraty na wadze.

Odpowiednie ilości mikroelementów są potrzebne każdemu, obojętnie czy chce utrzymać, zrzucić czy przybrać na wadze.

No, wiem, że w chudnięciu chodzi o kalorie, ale się słyszy opinie, że 'od mleka tyje się w biodrach'... Po kilku litrach dziennie pewnie rzeczywiście. xD

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.