- Dołączył: 2013-01-28
- Miasto: Elbląg
- Liczba postów: 80
15 sierpnia 2013, 22:01
Mam 2 lewe ręce jeśli chodzi o gotowanie, a co dopiero o smażenie naleśników, omletów czy innych łatwych potraw (ale mimo to robię). Robię to bez oleju, ale jajka sadzone? Można zrobić bez oleju? Albo inne pytanie. Można je jeść smażone na oleju? To pytanie trochę głupie, ale pytam poważnie. Wszystko idzie mi gorzej bez oleju, nie wiem czy to normalne.
- Dołączył: 2012-11-15
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 1151
15 sierpnia 2013, 22:03
mozesz zrobic bez oleju pod warunkiem, ze masz teflonowa patelnie, wtedy wystarczy ze kroplę oleju rozprowadzisz po powierzchni np. recznikiem papierowym i do dzieła- rozgrzewasz i wybijasz jajka:D
- Dołączył: 2013-05-04
- Miasto: kraków
- Liczba postów: 219
15 sierpnia 2013, 22:03
Ja robie na patelni teflonowej i nie daje tłuszczu ;)
15 sierpnia 2013, 22:03
Zastąp oliwą z oliwek i po problemie, albo łyżka masła, teflonowa patelnia i jedziesz z koksem :)
- Dołączył: 2012-09-06
- Miasto: -
- Liczba postów: 16694
15 sierpnia 2013, 22:03
Oczywiście że na oleju! Najlepszy do smażenia jest rzepakowy.
Łyżeczka-dwie oleju (w zależności od ilości jajek), rozprowadź po patelni, poczekaj aż się rozgrzeje, wbij jajka, zredukuj ogień i przykryj pokrywką. Za 5-8 min powinny być gotowe. Żółtko ma być pośrednio między stanem "na miękko" a "na twardo".
smileska, oliwę z oliwek stosuje się na zimno. Tak samo masło się nie nadaje do smażenia, chyba ze klarowane.
Edytowany przez slaids 15 sierpnia 2013, 22:06
- Dołączył: 2012-09-03
- Miasto: Rumia
- Liczba postów: 2051
15 sierpnia 2013, 22:08
Pewnie ze bez tłuszczu usmazysz jaja na patelni, ja smaze na suchej dobrze rozgrzanej patelni albo teflonowej albo ceramicznej
15 sierpnia 2013, 22:10
Na teflonie zawsze spoko :)
- Dołączył: 2013-04-15
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 2901
15 sierpnia 2013, 22:32
Ja lubię na wodzie :). Wlewasz odrobinę wody, jak zacznie się gotować wbijasz jajka i przykrywasz. Tylko nie za duzo wody, myślę, że po kilku jajach znajdziesz najodpowiedniejsza ilośc. Wtedy te jajka sa takie... delikatne :)
15 sierpnia 2013, 22:33
u mnie w rodzinie zawsze ale to zawsze jajko sadzone czy jajecznice robimy na margarynie, nie wiem dlaczego raz zrobiłam na oleju to jajko czarne wyszło. :) ja zawsze roztapiam margarynę, nagrzewa się, "skwierczy", i dopiero wbijam jajka jak jest płaska że tak powiem, bez żadnej piany, jak jest bardzo gorąca wszystko pięknie odchodzi i jajko się nie przywiera :)