Temat: Jajka sadzone-POMOCY!

Mam 2 lewe ręce jeśli chodzi o gotowanie, a co dopiero o smażenie naleśników, omletów czy innych łatwych potraw (ale mimo to robię). Robię to bez oleju, ale jajka sadzone? Można zrobić bez oleju? Albo inne pytanie. Można je jeść smażone na oleju? To pytanie trochę głupie, ale pytam poważnie. Wszystko idzie mi gorzej bez oleju, nie wiem czy to normalne. 
mozesz zrobic bez oleju pod warunkiem, ze masz teflonowa patelnie, wtedy wystarczy ze kroplę oleju rozprowadzisz po powierzchni np. recznikiem papierowym i do dzieła- rozgrzewasz i wybijasz jajka:D
Pasek wagi
Ja smażę na margarynie
Pasek wagi
Ja robie na patelni teflonowej i nie daje tłuszczu ;)
Zastąp oliwą z oliwek i po problemie, albo łyżka masła, teflonowa patelnia i jedziesz z koksem :)
Oczywiście że na oleju! Najlepszy do smażenia jest rzepakowy.
Łyżeczka-dwie oleju (w zależności od ilości jajek), rozprowadź po patelni, poczekaj aż się rozgrzeje, wbij jajka, zredukuj ogień i przykryj pokrywką. Za 5-8 min powinny być gotowe. Żółtko ma być pośrednio między stanem "na miękko" a "na twardo".

smileska, oliwę z oliwek stosuje się na zimno. Tak samo masło się nie nadaje do smażenia, chyba ze klarowane.
Pewnie ze bez tłuszczu usmazysz jaja na patelni, ja smaze na suchej dobrze rozgrzanej patelni albo teflonowej albo ceramicznej
Na teflonie zawsze spoko :)
Ja lubię na wodzie :). Wlewasz odrobinę wody, jak zacznie się gotować wbijasz jajka i przykrywasz. Tylko nie za duzo wody, myślę, że po kilku jajach znajdziesz najodpowiedniejsza ilośc. Wtedy te jajka sa takie... delikatne :)
Pasek wagi
u mnie w rodzinie zawsze ale to zawsze jajko sadzone czy jajecznice robimy na margarynie, nie wiem dlaczego raz zrobiłam na oleju to jajko czarne wyszło. :) ja zawsze roztapiam margarynę, nagrzewa się, "skwierczy", i dopiero wbijam jajka jak jest płaska że tak powiem, bez żadnej piany, jak jest bardzo gorąca wszystko pięknie odchodzi i jajko się nie przywiera :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.