Temat: jakie ryby?

chcialabym jesc wiecej ryb,No ale... nie wszystkie sa dietetyczne.Czy ktos ma pojecie jakie ryby nalezaloby jesc podczas diety?
ja jem paluszki rybne frosta (np 2 te paluszki plus ryz i sorowka) jadlam tez pange ale nie znam kalorycznosci
Pasek wagi
Najlepiej te które ci smakują, bo bez sensu jeść te które cię tylko znechęcą do jedzenia ryb wogóle.A rybki są zdrowe a zwłaszcza te kaloryczne tzn .zawierające dużo kwasow tłuszczowych Omega-3 Dużo też zależy od tego jak sobie te rybki przyrzdzisz bo nawet z chudego dorsza czy mintaja mozna zrobic tłuste danie. Ja mam swój sposób na rybki żeby nawet te bardziej kaloryczne nie dostarzczały po przygotowaniu duzo kcal: na patelnie teflonową wlewam wody i dusze jakieś warzywka(te na ktore mam akurat ochotę i są po ręką np.pieczarki,pomidorki,jakieś mrożonki)nastepnie dodaje wcześniej przyprawiona już osoloną rybkę (do warzywek dodaje troszkę kostki rosołowej) no i duszę chwilkę a jak woda odparowywuje do njwyżej troszkę dolewam. W taki sposób zrobiona rybka nawet pstrąg czy łosoś nie bedzie w ogólnym rozrachunku kcal. Ja lubię jeszcze oprucz wymienionych jeszcze pange i rybkę maślaną natomiast nie przepadam za miruną ale to sama musisz dojść do tego co ci smakuje.
no to sie moze sprobuje... zabardzo nie znam sie na kuchni, ale kiedys trzeba sie nauczyc dziekuje bardzo! :smile:

A ja mam w domu dorsza przeważnie. Czasem łososia. Przyjaciółka jada sandacza I solę, łososia atlantyckiego nie hodowanego.I mówi, że najgorsza ryba to dorsz. Z tego co wiem to pangi są najgorsze. Poczułam się jak ktoś gorszy bo nie jadam sandacza I soli tylko dorsza.

Ogladalam ostatnio program w tv na ten temat. Przekonywano,  ze w tej chwili nie ma co sie nastawiac na ryby,  a jezeli juz,  to nalezy zwracac uwage skad pochodza ( z jakiego zrodla)  i koniecznie zmieniac.  Metale ciezkie,  w tym olow oraz pestycydy ma 80 % ryb oceanicznych itp zatrwazajace dane. Zmiana zrodla pochodzenia ryb ma zmieniac stopien zagrozenia. Ryby hodowlane sa nafaszerowane hormonami i antybiotykami. Z tego programu wynikalo,  ze najmniej szkodliwe sa ryby pochodzace z Alaski,  oraz malutkie rybki,  gdyz male rybki nie akumuluja w ciele toksyn.  Na przyklad 1 sardynka zapewnia 50 % dziennego zapotrzebowania na omega 3 i jest wzglednie "czysta".

Zaznaczono,  ze zasada jest prosta - im wieksza ryba,  tym bardziej miala czas akumulowac toksyny.

Polecano ryby hodowlane,  ktore uzyskaly certyfikat.  W kazdym kraju jest inny,  wiec w zaleznosci gdzie mieszkasz,  sprawdz jak sie nazywa taki certyfikat,  ze ta ryba hodowlana nie jest naszpikowana antybiotykami i hormonami. 

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.