Temat: Osoby dojrzałe dbające o sylwetkę.

Witam wszystkie chętne osoby bez względu na stosowaną dietę mające na celu dążność do osiągnięcia i utrzymania zgrabnej sylwetki. Tu będziemy się wymieniać doświadczeniami nie koniecznie tylko w zakresie diety. Zapraszam serdecznie.


Witam Gosię i wszystkie obecne i nieobecne.

Żeby nie było tak cicho i smutno to może podam Wam przepis na muffiny, które mnie bardzo zainteresowały. Upiekę je na pewno bo już czuję ich zapach i aromat.
Muffiny orkiszowe z ziołami

Składniki:

  • 0,5 kg mąki razowej orkiszowej · po łyżeczce sody i proszku do pieczenia
  • 2,5 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru lub fruktozy
  • po łyżeczce następujących ziół: bazylia, oregano, rozmaryn, tymianek, lubczyk,
  • kminek
  • łyżeczka sproszkowanego czosnku 
  • suszone pomidory w dowolnej ilości (najlepiej nie z zalewy)
  • 2 jajka
  • 400 ml kefiru 
  • 50 ml oliwy z oliwek

W osobnych miskach wymieszaj ze sobą mokre i suche składniki. Następnie połącz wszystko ze sobą i wymieszaj. Na wierzch możesz posypać czerwoną słodką papryką, ziołami lub startym serem. Nakładaj do foremek do 2/3 wysokości i piecz około 30 minut w 180 stopniach.


Witam
Muffiny już wczoraj upiekłam. Wprawdzie trochę zmian zastosowałam z uwagi na brak tego czy owego, ale są smaczne. Dziś na śniadanie zjadłam z twarożkiem homo z dodatkiem fety, szczypiorku, kminku i kiełków pszenicy. Udało mi się uzyskać pszenicę, a kiełki z niej są lekko słodkawe, czyli łagodne w smaku.
Pozdrawiam

Witam Helenko muffinek nie piekłam, bo za dużo słodkiego, chociaż te to jakieś pikantne chyba, ale nie mam tez mąki orkiszowej. Nie mam tez foremek, ale kiedyś może się skuszę , trochę dużo soli mi sie wydaje i przypraw, ale może to tak tylko wygląda. Co do placka drożdżowego upiekłam dwa już z tym do drugiego dodałam ciut więcej cukru .
Pasek wagi
Witaj Danusiu.
Też nie mam mąki orkiszowej. Miałam ok 350g mąki graham i uzupełniłam otrębami pszennymi. Co do soli i przypraw to soli można dać 2 łyżeczki, ale przypraw nie jest za wiele.


Witajcie dziewczynki. Fajnie ,że to weekend ,choć pewnie będzie pełen zadumy i smutku.

Helenko, ja chyba sobie jutro upiekę mufinki ,jak zwykle kakaowe, bardzo je lubię i zastępują mi one chęci na cos slodkiego.Kończe pracę i jade do domku.

Witaj Krysiu
Miłego weekendowania i udanych muffinek życzę.

Witam Helenke i Krysie miłego popołudnia.
Witaj Gosiu
Również życzę miłego popołudnia i weekendu



Witam wszystkich
Helenko,dziękuję za przepis . Skorzystam na pewno. Już mam dosyć słodkości. Ostatnio było dość sporo. Co prawda w postaci ciasta drożdżowego, które mam piec co drugi dzień ale zawsze. Nie jem tego sporo ale jak jest to sobie kawałek ukroję.
Podczas sobotnich zakupów poszalałam w mąkach. Kupiłam mąki chlebowe - pszenną, żytnią i orkiszową. Tą pszenną wykorzystałam do upieczenia chleba mleczno- maślanego ( typ 1 ) według przepisów książeczkowych. Wyszedł niezły ale jakby za bardzo mączysty. Następnym razem dam mniej mąki. Chyba 500g w zupełności wystarczy. Smak miał wiejskiego chleba z dawnych czasów o smaku lekko kwaskowym. Nie kwaśnym. Spróbowałam też upiec zwyczajną babkę w maszynie z przepisu " ręcznego ". Również wyszła niezła ale trochę za mało ją przypiekłam.Program ustawiałam " na czuja " jak mówi młodzież. Chodziło mi o krótkie pieczenie z wymieszaniem. Ustawiłam na ekspress. Boczki dobrze opieczone ale na wierzchu taki jasnawy i nie chrupiący. Muszę poszukać inny program. Taki na mało mieszania i rośnięcia a więcej na pieczenie, przynajmniej 60 min pieczenia.
Jakby ktoś chciał to podam przepis tej mojej babki. W systemie ręcznym wszystko wymieszać i upiec w 160 stopniach w 50min. W systemie maszynowym wszystko wrzucałam do wiaderka tzn najpierw mokre potem wymieszane razem suche.
Składniki: 1/2 szklanki oleju, 3 jajka, 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szkl cukru ( jak ktoś lubi słodsze to więcej ), 3/4 szkl. wody.
Trochę się rozpisałam. Mam nadzieję ze nikogo nie zanudziłam. Pragnę powrócić do normalności choć mi to łatwo nie przychodzi. Po ostatnim transporcie uspokoję się. Mam nadzieję.

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.