Temat: Osoby dojrzałe dbające o sylwetkę.

Witam wszystkie chętne osoby bez względu na stosowaną dietę mające na celu dążność do osiągnięcia i utrzymania zgrabnej sylwetki. Tu będziemy się wymieniać doświadczeniami nie koniecznie tylko w zakresie diety. Zapraszam serdecznie.


Gosiu , przypomniałam sobie ze mam przepis na bardzo dobry piernik. Mój mąż kazał mi go w kółko piec. To mogę ten podać. Taki bardzo dietetyczny to on nie jest ale tuczący też nie. Zaletę ma taką ,że wszystko się razem wsypuje, miesza i gotowe do pieczenia.
Pasek wagi
> Gosiu , przypomniałam sobie ze mam przepis na
> bardzo dobry piernik. Mój mąż kazał mi go w kółko
> piec. To mogę ten podać. Taki bardzo dietetyczny
> to on nie jest ale tuczący też nie. Zaletę ma taką
> ,że wszystko się razem wsypuje, miesza i gotowe do
> pieczenia.Prosze o ten przepis.
Witajcie dziewczynki, wpadłam na chwile a wy o ciastach. Właśnie przed chwilą wpisała przepis na smaczne ciasto w pamiętniku ale tez dla was mogę tu wkleić.
Dziad wielkanocny z jabłkami
Składniki na 12 porcji
2 szklanki mąki,
1,5 szklanki cukru
4 jajka,2 jabłka,
1 łyżeczka kakao,1 niepełna szklanka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia,1 czubata łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka cynamonu,10 dkg posiekanych orzechów,3/4 szklanki rodzynek
tłuszcz i tarta bułka do formy,cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Jajka wbij do miseczki.Dosyp cukier.Ubij mikserem na puszystą ,jasnokremową masę.Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia,sodą,kakao oraz cynamonem.Dodawaj na przemian z małymi porcjami oleju do ubitej masy,Dobrze wymieszaj ja mikserem.
Jabłka cienko obierz,wytnij środki z pestkami,miąższ zetrzyj na tarce o dużych oczkach.Starte jabłka,rodzynki oraz posiekane orzechy dołóż do ciasta.Ponownie wymieszaj.Przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej tartą bułką.
Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do tem.180 stopni.Piecz 50-55 minut,Po wystudzeniu oprósz cukrem pudrem .

Witaj Krysiu przepis warty zainteresowania i wypróbowania. Mój mąż mówi że mogę już otwierać piekarnię. Dzisiejsza próba udana w 100%. Drożdżowiec wyrósł do samej szyby,żadnych przypieków, w środku puch. Dopiero co się upiekł a on już zjadł trzy pajdy. Mówię pajdy bo jak ktoś kroi na 3 cm to chyba pajda. A chciałam wziąć dla koleżanek z pracy bo też wołają o ciasto i chleb. Trudno może się jeszcze do rana na coś załapią. Mój mąż jada nocą słodycze więc to poczęstowanie nie jest pewne.
Teraz ja podaję parę przepisów.
Ten jest trochę pracochłonny ale godny świąt

SERNIK BEZ PIECZENIA “ BUDA”


60dkg sera na sernik

¾ szkl. cukru

1 jajko

1 kostka margaryny

1 cukier waniliowy

4 paczki herbatników

1 łyżka kakao

polewa czekoladowa


Uwaga z tych składników wychodzi dość duże ciasto. jest bardzo syte. można wziąć połowę sera, margaryny , ½ szkl. cukru i mniej herbatników.


Wykonanie

Margarynę, ser, cukier, jajko, cukier waniliowy ukręcić na pulchną masę jak piana. Masę podzielić na dwie części. Jedna z nich zmieszać z kakao.

Ułożyć herbatniki w prostokąt najlepiej na folii lub ścierce( trzy herbatniki jeden bok i sześć drugi bok ( ten drugi można skrócić a ten pierwszy nie)

















rysunek nie chce mi przejść to są trzy herbatniki w pionie i pięć w poziomie

Nałożyć warstwę ciemną. Na to tak samo herbatniki i znowu masa ale jasna.

Delikatnie wsunąć ręce pod folię ( ścierkę ) i złożyć boki ciasta do siebie ,żeby zrobić kąt ( na trójkąt ). Polać polewą czekoladową.


Pasek wagi

Piernik


2 szkl. mąki

¾ szkl. cukru

½ oleju ( może nie być ale ciasto szybciej wyschnie )

1 szkl mleka

3 łyżki dżemu ( ja daję z aronii, porzeczki ( dowolnej ) nawet powidła )

1łyżka kakao

2 jajka

2 łyżeczki ( płaskie ) sodki

1 łyżeczka przyprawy do piernika


Wszystko wrzucić do miski, wymieszać, wsadzić do prodiża lub formy i piec 45 min w 160 stopniach

Pasek wagi
Również godny świąt lub imprezy

Pianka kakaowa


1 kostka masła

1 szkl. cukru pudru

4 jajka

2 łyżeczki kakao

2 łyżeczki żelatyny na ½ szklanki wody ( trochę zimnej i gorącej )

2 paczki biszkoptów

½ l maślanki lub zsiadłego mleka


Wykonanie:

Masło i cukier zmiksować, dodać żółtka, kakao i letnią żelatynę, na końcu wymieszać z ubitą z białek pianą. W tortownicy ułożyć maczane w maślance biszkopty, zalać połową masy, szybko nałożyć drugą warstwę biszkoptów i ponownie zalać masą. Masa szybko gęstnieje, dlatego szybko układamy warstwy masy i biszkoptów. Na wierzch można ułożyć owoce i zalać galaretką.


Pasek wagi

Ten również ma bardzo dobry smak

Placek owocowy


2,5 szklanki mąki

3/4 szklanka cukru

1 szklanka kefiru ( albo maślanka, ostatecznie kefir )

2 całe jajka

1 proszek do pieczenia 18g


Wszystko razem wymieszać

Na to położyć ananasy z puszki ( mogą być inne owoce )

Zrobić kruszonkę :

½ kostki margaryny

1 szklanka mąki

3 łyżki cukru

Posypać ciasto i piec około 40 w 160 stopniach. Najlepsza na to blaszka 32x25


Pasek wagi
Żaden z przepisów nie jest dietetyczny. To podkreślam , gdyby ktoś miał ochotę z tego powodu mnie stąd wykurzyć.
Ciasta można piec dla innych. Jak zajadają z apetytem to sama przyjemność ich robienia.

Pasek wagi
A teraz udaję się do sypialni na zasłużony odpoczynek i mówię wszystkim Dobranoc
Dla poszukujących książek w internecie polecam   stronę, gdzie można kupować nie tylko książki
.
Na jutro życzę wszystkim miłego , słonecznego dnia bez względu na pogodę.
Pasek wagi
Dzień dobry
Smakowicie się tu zrobiło. Wypróbować by się wszystkie przepisy przydało.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.