- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
1 lutego 2010, 06:58
30 marca 2010, 20:46
30 marca 2010, 21:55
30 marca 2010, 22:22
30 marca 2010, 22:43
SERNIK BEZ PIECZENIA “ BUDA”
60dkg sera na sernik
¾ szkl. cukru
1 jajko
1 kostka margaryny
1 cukier waniliowy
4 paczki herbatników
1 łyżka kakao
polewa czekoladowa
Uwaga z tych składników wychodzi dość duże ciasto. jest bardzo syte. można wziąć połowę sera, margaryny , ½ szkl. cukru i mniej herbatników.
Wykonanie
Margarynę, ser, cukier, jajko, cukier waniliowy ukręcić na pulchną masę jak piana. Masę podzielić na dwie części. Jedna z nich zmieszać z kakao.
Ułożyć herbatniki w prostokąt najlepiej na folii lub ścierce( trzy herbatniki jeden bok i sześć drugi bok ( ten drugi można skrócić a ten pierwszy nie)
|
|
|
|
|
---|---|---|---|---|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rysunek nie chce mi przejść to są trzy herbatniki w pionie i pięć w poziomie
Nałożyć warstwę ciemną. Na to tak samo herbatniki i znowu masa ale jasna.
Delikatnie wsunąć ręce pod folię ( ścierkę ) i złożyć boki ciasta do siebie ,żeby zrobić kąt ( na trójkąt )▲. Polać polewą czekoladową.
Edytowany przez jolaps 30 marca 2010, 22:47
30 marca 2010, 22:48
Piernik
2 szkl. mąki
¾ szkl. cukru
½ oleju ( może nie być ale ciasto szybciej wyschnie )
1 szkl mleka
3 łyżki dżemu ( ja daję z aronii, porzeczki ( dowolnej ) nawet powidła )
1łyżka kakao
2 jajka
2 łyżeczki ( płaskie ) sodki
1 łyżeczka przyprawy do piernika
Wszystko wrzucić do miski, wymieszać, wsadzić do prodiża lub formy i piec 45 min w 160 stopniach
30 marca 2010, 22:48
Pianka kakaowa
1 kostka masła
1 szkl. cukru pudru
4 jajka
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki żelatyny na ½ szklanki wody ( trochę zimnej i gorącej )
2 paczki biszkoptów
½ l maślanki lub zsiadłego mleka
Wykonanie:
Masło i cukier zmiksować, dodać żółtka, kakao i letnią żelatynę, na końcu wymieszać z ubitą z białek pianą. W tortownicy ułożyć maczane w maślance biszkopty, zalać połową masy, szybko nałożyć drugą warstwę biszkoptów i ponownie zalać masą. Masa szybko gęstnieje, dlatego szybko układamy warstwy masy i biszkoptów. Na wierzch można ułożyć owoce i zalać galaretką.
30 marca 2010, 22:50
Ten również ma bardzo dobry smak
Placek owocowy
2,5 szklanki mąki
3/4 szklanka cukru
1 szklanka kefiru ( albo maślanka, ostatecznie kefir )
2 całe jajka
1 proszek do pieczenia 18g
Wszystko razem wymieszać
Na to położyć ananasy z puszki ( mogą być inne owoce )
Zrobić kruszonkę :
½ kostki margaryny
1 szklanka mąki
3 łyżki cukru
Posypać ciasto i piec około 40 w 160 stopniach. Najlepsza na to blaszka 32x25
30 marca 2010, 22:55
30 marca 2010, 22:59
31 marca 2010, 06:33