- Dołączył: 2008-12-20
- Miasto: Przy Szosie
- Liczba postów: 31256
14 lutego 2010, 14:13
> A to jest mój drożdżowiec wczoraj upieczony
Jolu, czy ta mieszanina po godzinnym leżakowaniu powinna urosnąć ? Bo u mnie wyglądała tak jak ją zostawiłam. Może to przez to że drożdże były suszone, a może 1 opakowanie na połowę porcji to za mało?
- Dołączył: 2009-09-15
- Miasto: Konin
- Liczba postów: 13219
14 lutego 2010, 15:01
Helenko., ta mieszanina to nie rośnie tylko " pracuje". Jak wymieszasz to niech jeszcze postoi. Ja nie robiłam na suszonych drożdżach ale powinno wyjść to samo. Pewnie ta informacja za późno jest. Ale jak to mówią pierwsze śliwki robaczywki. Co do kotlecików Ulki ,to ja je wypróbowałam już w tygodniu. Nie miałam sezamu to wrzuciłam mielone orzechy.
14 lutego 2010, 15:56
Ja miałam dziś kurczaka w cieście piwnym. Wyszedł pyszny, bo jedli az im się uszy trzęsły.
- Dołączył: 2008-12-20
- Miasto: Przy Szosie
- Liczba postów: 31256
14 lutego 2010, 16:01
Piękne to Twoje ciasto Krysiu. To w maszynie też mi wychodzi, ba nawet zdarzało się że wykipiało tak pięknie rosło, ale mnie się zachciało czegoś nowego.
14 lutego 2010, 16:03
Właśnie je pałaszuje, smak super i takie pulchne.
Tereniu zaciekawiłaś mnie tym kurczakiem w piwie. O ile można ,czy masz przepis na niego, można gościom zaserwować.
14 lutego 2010, 16:12
Krysiu to tylko ciasto piwne. Piersi z kurczaka kroisz na plasterki/paski/jak tam chcesz i przyprawiasz - sól, pieprz, papryka, czosnek. I na kilka godzin do lodówki.
2 żółtka , szklanka piwa, szklanka mąki pszennej, 1/2 szklanki ziemniaczanej, 10 dkg wiórek kokosowych. 1 łyżeczka proszku do pieczenia, sól do smaku, 2 białka ubite wymieszać na ciasto. Kawałki kurczaka maczać w cieście i smażyć.