Podział produktów dla grupy krwi "A" |
KORZYSTNE |
NIEKORZYSTNE |
mięsa i drób |
niewskazane
jest spożywanie jakiegokolwiek mięsa, w drodze wyjątku jednak pozwolić
sobie można na niewielkie ilości mięsa z kurczaka czy indyka |
baranina, wieprzowina, wołowina, cielęcina, dziczyzna, drób, podroby oraz przetwory mięsne i wędliny |
ryby i owoce morza |
dorsz, karp, łosoś, makrela, pstrąg, sardynki, sieja, szczupak, okoń żółty i srebrny, ślimaki |
barakuda, flądra, halibut, morszczuk, sum, śledź, tuńczyk, węgorz, homary, kalmary, małże, kraby, mule, ostrygi, ośmiornice,raki, kawior unikać powinno się ryb wędzonych |
jaja i nabiał |
w tej grupie dozwolone są jedynie roślinne odpowiedniki właściwego nabiału np. mleko sojowe, ser sojowy |
mleko naturalne w każdej postaci, lody, masło, maślanka, serwatki, wszystkie rodzje serów |
oleje i tłuszcze |
oliwa z oliwek, olej z siemienia lnianego, olej sojowy ( do łyżki dziennie) |
olej bawełniany, kukurydziany, z orzeszków ziemnych, sezamowy, masło, margaryna |
pieczywo |
chleb esseński, ezechiela, chleb z kiełków pszenicy, z mąki sojowej, wafle ryżowe |
angielskie
grzanki, bułki z otrębami pszennymi, chleb pełno-pszenicznego,
wieloziarnisty, z mąki durum, z mąki macowej, chleb wysokobiałkowy,
pumpernikiel |
warzywa |
botwinka,
brokuły, cebula (czerwona, hiszpańska, żółta) dynia, chrzan, cykoria,
czosnek, kalarepa, kapusta bezgłowa, karczochy, kiełki lucerny,
marchew, mniszek lekarski, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata
rzymska, szpinak, czerwona soja, fasola aduke, azuki, czarna, pinto,
zielona, groch "czarne oczko" |
bakłażan,
kapusta (biała, czerwona, chińska), grzyby shiitake, oliwki, pieczarki,
papryka (czerwona, zielona, żółta), pomidory, ziemniaki (białe,
czerwone, słodkie), fasola (copper, navy, czerwona, nerkowata) |
owoce |
ananas, borówki, czarne jagody, cytryna, figi suszone i świeże, grejpfrut, wiśnia, jeżyny, morela, rodzynki, śliwki, żurawina |
banany, mandarynki, mango, melony, orzechy kokosowe, pomarańcza, rabarbar |
napoje |
soki: z ciemnej wiśni, marchwi, winogron, moreli, selera, suszonych śliwek, ananasa, grejpfruta, woda (z cytryną)
herbatki z: aloesu, głogu, dziurawca, łopianu, owocu dzikiej róży,
rumianku, imbiru, lucerny, waleriany, żeńszenia, zielona herbata czerwone wino, kawa bezkofeinowa |
soki: pomarańczowy, pomidorowy, z papai herbatki z: czerwonej koniczyny, kociomiętki, rabarbaru, szczawiu coca-cola, czarna herbata, likiery destylowane, napoje gazowane, piwa, woda Selzera, woda sodowa |
przyprawy |
czosnek, imbir, melasa, miso, słód jęczmienny, sos sojowy, musztarda |
ocet (balsamiczny, biały, winny, jabłkow), pieprz (biały, czarny, czerwony), żelatyna, ketchup, majonez, sos Worcestershire |
pozostałe produkty |
gryka, kasza, makarony, mąka ryżowa, mąka żytnia, owies, masło orzechowe, orzeszki ziemne, pestki dyni |
kiełki
pszenicy, otręby, pszenica, skrobia, makaron grysikowy, mąka biała i
pełnopszeniczna, orzechy brazylijskie, orzechy nerkowca, pistacjowe |