- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
28 grudnia 2006, 22:18
2 stycznia 2007, 17:09
2 czerwca 2011, 15:41
24 września 2012, 10:36
Indeks glikemiczny (IG) to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu.
Indeks glikemiczny dotyczy tylko węglowodanów, ponieważ tłuszcze i białka nie powodują wysokiego wzrostu poziomu glukozy. Im wyższa wartość IG danego produktu, tym wyższy poziom cukru we krwi, po spożyciu tego produktu.
Produkty o wysokim indeksie powodują zarówno wysoki poziom cukru we krwi, jak i utrzymanie się podwyższonego poziomu cukru przez dłuższy czas. Powolne przyswajanie i stopniowy wzrost oraz spadek poziomu cukru we krwi po spożyciu produktów o niskim indeksie glikemicznym, ułatwia kontrolę poziomu cukru we krwi u osób chorych na cukrzycę.
Jest to również zalecane dla osób zdrowych, ponieważ powoduje mniejsze wydzielanie hormonu insuliny i pozwala ograniczyć napady głodu.
Produkty spożywane podczas stosowania tej diety nie powinny mieć IG przekraczającego 55.
Z innej strony :
Indeks glikemiczny informuje o zawartosci czystego cukru/skrobi w danym produkcie weglowodanowym, co pozwala przewidziec jego wplyw na glikemie (poziom cukru we krwi) po posilku.
Pod pojeciem glikemii rozumiemy poziom glukozy we krwi. U zdrowej osoby na czczo wynosi on okolo 1g/l.
W procesie trawienia produkty weglowodanowe sa przeksztalcane w glukoze, która przedostaje sie do krwi. Jej poziom ma istotne znaczenie dla procesów chudniecia lub przybierana na wadze. Pojawienie sie podwyzszonego poziomu glukozy powoduje wydzielenie przez trzustke enzymu insuliny. Jej ilosc ma wplyw na to, czy uda nam sie stracic zbedne kilogramy, czy nie.
Przez lata uwazano, ze równe porcje róznych produktów weglowodanowych w identyczny sposób podwyzszaja poziom glukozy we krwi. W polowie lat 70. P.A. Crapo, naukowiec z kalifornijskiego uniwersytetu Stanforda, odkryl, ze weglowodany o takiej samej zawartosci cukru/skrobi nie musza miec identycznego wplywu na glikemie.
Tym, co nalezy brac pod uwage, jest zdolnosc weglowodanów do podnoszenia poziomu glukozy we krwi. Na podstawie tych badan w 1981 roku Jenkins ostatecznie sformowal pojecie indeksu glikemicznego (IG).
Jenkins nie skoncentrowal sie wylacznie na zdolnosci poszczególnych weglowodanów do podnoszenia poziomu glukozy we krwi, ale postanowil opracowac metode oceny IG, poslugujac sie wykresami obrazujacymi hiperglikemie i wyliczajac pole trójkata znajdujacego sie pod krzywa, obrazujaca zmiany poziomu cukru we krwi po spozyciu danego pokarmu weglowodanowego.
TLUMACZENIE WYKRESÓW
1) Wysoki indeks glikemiczny; Glikemia (g/l); Czas (minuty)
2) Niski indeks glikemiczny; Glikemia (g/l); Czas (minuty)
Aby stworzyc skale IG Jenkins nadal glukozie indeks 100 (bedacy odpowiednikiem zera stopni Celsjusza przy pomiarach temperatury). Wartosc ta odpowiada tez sytuacji, gdy nasz organizm calkowicie przyswaja spozyty cukier.
Wartosc indeksu glikemicznego oblicza sie, dzielac powierzchnie trójkata badanego pokarmu weglowodanowego, spozytego w okreslonej ilosci przez powierzchnie trójkata glukozy. Otrzymany wynik mnozy sie nastepnie przez 100.
powierzchnia trojkata badanego wegla powierzchnia trojkata glukozy |
|
x 100 |
Indeks glikemiczny informuje, w jaki sposób dany pokarm wplywa na poziom cukru we krwi, czyli pomaga ustalic jego potencjal do uwalniania do krwiobiegu konkretnej ilosci glukozy. Mozna powiedziec, ze IG mierzy wartosc absorpcji jelitowej danego weglowodanu.
Jesli IG jest wysoki (na przyklad w przypadku ziemniaków), wchloniete podczas trawienia weglowodany spowoduja gwaltowne podniesienie sie poziomu cukru we krwi.
Produkty o niskim IG (soczewica) nie wywoluja praktycznie zadnej lub bardzo niewielka glikemie.
W odniesieniu do standardowej wartosci wynoszacej dla glukozy 100, indeks glikemiczny frytek wynosi 95, a soczewicy 25.
Wartosc indeksu glikemicznego nie jest niezmienna, ale zalezna od wielu róznych czynników. W przypadku produktów z nasion, IG zalezy do gatunku rosliny, z której je pozyskano oraz postaci, w jakiej sa spozywane. Indeks glikemiczny owoców zalezy od ich stopnia dojrzalosci, formy obróbki i ilosci zawartej wody.
Jak wspomniano wczesniej, indeks glikemiczny informuje o zdolnosci danego pokarmu weglowodanowego do podnoszenia poziomu cukru we krwi. Innymi slowy pokazuje nam, jak produkt wplynie na wydzielanie insuliny przez organizm. Im wiecej tego hormonu jest wytwarzane, tym wieksze prawdopodobienstwo przybrania na wadze.
Najpowazniejsze bledy popelniane przez wspólczesnych zywieniowców
Mimo ostrzezen specjalistów, takich jak profesor Gerard Slama, zywieniowcy nadal klasyfikuja weglowodany w zaleznosci od tempa ich wchlaniania. Fachowców tych mozna podzielic na dwie grupy:
Wedlug nich IG mierzy tempo absorpcji weglowodanu. Oznacza to, ze caly cukier zawarty w danym produkcie zostanie ostatecznie przetworzony w glukoze. Dlatego pokarmy o niskim indeksie glikemicznym sa ich zdaniem trawione wolniej, co powoduje nizsza i trwajaca dluzej glikemie. Poslugujac sie tym punktem widzenia, jedynym celem ustalenia indeksu glikemicznego jest pomiar czasu wchlaniania jelitowego glukozy.
To podejscie jest calkowicie bledne, poniewaz nie bierze pod uwage rzeczywistych mechanizmów dzialania naszego organizmu. Wszystkie badania przeprowadzone przez Jenkinsa wykazaly, ze po spozyciu produktu o niskim indeksie glikemicznym, poziom wchlaniania glukozy byl znacznie nizszy.
Niestety, przypadki blednej interpretacji pojecia indeksu glikemicznego sa rozpowszechnione w swiecie naukowym. W swojej ksiazce („La diètètique du cerveau”), profesor Jean Marie Bourre, czlonek Francuskiej Akademii Nauk, blednie napisal, ze indeks glikemiczny mierzy szybkosc wchlaniania cukru.
Mozemy tylko zalowac, ze tak wiele autorytetów medycznych popelnia karygodne bledy w poslugiwaniu sie koncepcja indeksu glikemicznego, ignorujac jego przydatnosc w regulowaniu wydzielania insuliny, bedacej waznym czynnikiem kontrolowania masy ciala.
WRACAJĄC DO SERA - ser żółty typu gouda ma 30 IG.
Tabele IG : http://www.dieta-ig.pl/produkty-z-bardzo-niskim-indeksem/
Po lewej - cała reszta.
Dalej przelicznik : http://www.montignac.com/pl/szukaj-specyficznego-indeksu-glikemicznego/
Zwróćcie uwagę, że sam cukier nie jest w tabeli bardzo wysokiego IG.
"nie ma IG, bo nie cukier" ... pfffff....
18 lutego 2020, 16:06
Ziemniaki mają jeden z najwyższych indeksów glikemicznych, ze względu na dużą ilość skrobi i nie zalecane są w dużych ilościach w dietach .