28 grudnia 2006, 22:23
eee...może sie wygłupie, ale co to jest te IG??
- Dołączył: 2006-04-04
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 305
28 grudnia 2006, 22:32
Ig to jest indeks gikemiczny czy jakos tak nie wiem jak się pisze :) ale ser żółty ma chyba dużo
28 grudnia 2006, 22:38
Indeks glikemiczny (IG) to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Oblicza się go dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom glukozy uzyskany po spożyciu danego produktu. Na przykład indeks glikemiczny wynoszący 70 oznacza, że po spożyciu 50 gram danego produktu, poziom glukozy wzrośnie o 70 procent, tak jak po spożyciu 50 gram czystej glukozy. Indeks glikemiczny żywności nie może być ustalony na podstawie jej składu lub wskaźników wchodzących w jej skład węglowodanów. Aby go wyznaczyć, należy podać konkretny produkt, konkretnej osobie. Podaje się dany produkt grupie osób a następnie przez dwie godziny, co 15 minut pobiera im krew i bada się poziom cukru. W ten sposób uzyskuje się przeciętną wartość IG. Stwierdzono, że wartość średnia jest powtarzalna, a badania wykonane w różnych grupach ochotników dają zbliżone wyniki. Wyniki uzyskiwane u osób chorych na cukrzycę są porównywalne z wynikami uzyskanymi u osób zdrowych. Im wyższa wartość IG danego produktu, tym wyższy poziom cukru we krwi, po spożyciu tego produktu. Zjedzenie węglowodanu o wysokim IG doprowadza do gwałtownego skoku poziomu cukru wywołującego w odpowiedzi duży wyrzut insuliny. Poziom cukru szybko ulega obniżeniu i podobnie do wahadła, które znacznie wychyliło się w jedną stronę i musi to podobnie uczynić w przeciwną - poziom cukru nie spada do wartości wyjściowej lecz znacznie niższej, źle już tolerowanej przez organizm a nazywanej hipoglikemią. Poza różnymi niemiłymi doznaniami - objawem hipoglikemii jest głód. Chęć jego zaspokojenia jest powodem niekontrolowanego pojadania. Produkty o wysokim IG sprzyjają tyciu w dwojaki sposób: wywołują głód, co sprzyja częstszemu jedzeniu i działają anabolicznie dzięki powodowaniu dużych skoków poziomu insuliny. Insulina reguluje poziom cukru ale też powoduje aktywacje procesów przyswajania, składowania określanych mianem anabolizmu, co w praktyce przekłada się na tycie. Insulina aktywuje procesy neolipogenezy - tworzenia tłuszczy - głównie z dostarczanych węglowodanów. W tej też formie następuje składowanie. Ponadto insulina ułatwia deponowanie tłuszczy krążących w surowicy krwi do komórek tłuszczowych. Jest więc ona tzw. hormonem anabolicznym.
Wysoki poziom insuliny sprzyja tyciu. Ów wysoki poziom związany jest zaś z konsumpcją pewnej grupy węglowodanów, które w sposób gwałtowny i znaczny podnoszą chwilowy poziom glukozy w surowicy krwi, czyli innymi słowy, mają tzw. wysoki indeks glikemiczny (wyższy lub równy 70). Natomiast spożycie produktu o niskim indeksie glikemicznym powoduje powolny i relatywnie niewielki wzrost poziomu cukru i co za tym idzie - niewielki wyrzut insuliny. Produkty takie nie są więc sprzymierzeńcem tycia. Warto pamiętać, że przetwarzanie produktów żywnościowych (obróbka termiczna, czas obróbki termicznej) podwyższa ich indeks glikemiczny.
28 grudnia 2006, 22:44
a co do sera nadal nie wiem ..... nigdzie nie ma ;/ :)
28 grudnia 2006, 22:55
w takim razie mi też się wydaje że ser ma duży ten indeks. nigdzie nie moglam tego znaleźć
- Dołączył: 2005-11-13
- Miasto:
- Liczba postów: 2136
29 grudnia 2006, 03:14
Grunt to rzetelna informacja! dziekujemy! nareszcie , wiem, czym ten IG pachnie...Do tej pory go ignorowalam...A skoki poziomu insuliny mialam dosyc spore, i pozniejsze skutki-objawialy sie wielkimi napadami glodu...Teraz tylko zostalo mi poszukac tabeli z indeksem glik.poszczegolnych pokarmow...i ....do dziela!Pozdrawiam!
- Dołączył: 2005-11-13
- Miasto:
- Liczba postów: 383
29 grudnia 2006, 12:55
dziewczynki!!! ser zolty nie ma IG bo nie zawiera cukru !!!
![]()
dlatego tak go lubie
![]()
czyli
natalia353 mozesz jesc go w tej dietce
![]()
ja osobiscie nie stosuje sie specjalnie do IG, jestem za liczeniem kcal... bo wiele produktow co ma duze IG jest calkiem zdrowych, np. ziemniaki (gotowane), marchewka gotowana, musli, kukurydza....