Temat: HIPOGLIKEMIA- jaka dieta dla chorych

DIETA DLA HIPOGLIKEMIKOW (chorujacych na hipoglikemie, zarowno reaktywna, jak i stala)


moze i Wam kochane Vitalijki cos sie z tego przyda J

szukalam w sieci informacji nt. diety stosowanej w przypadku hipoglikemii. (hipoglikemia to obnizony poziom cukru glukozy we krwi, bardzo grozny dla zdrowia i zycia)

na polskojezycznych stronach nie ma o tym informacji zbyt pozytecznych, na anglojezycznych wreszcie znalazlam czego szukalam. http://www.gicare.com/pated/edtot19.htm

zaczelam szukac zdrowej diety i rzeczy jakich powinno sie unikac w przypadku tej dolegliwosci, tak aby wyregulowac organizm. zamierzam sie do tych przepisow zastosowac bo od ponad roku mam z tym problemy.

no wiec zamierzam sobie sama z tym poradzic poprzez wyregulowanie diety. lekarka w sieci zaleca jedzenie czeste ale w malych ilosciach

zaskocze Was  zakazana jest kawa i wszelkie produkty z kofeina, bo kofeina powoduje wydzielanie adrenaliny do krwi i znaczne obnizanie poziomu glukozy, kofeina ma podobne dzialanie do zwiekszonej ilosci insuliny, podobnie obniza cukier

drugie zaskoczenie dla mnie samej  cukry proste (cukier bialy, miod, mleko tluste, ciasta, czekolady, cokolwiek dosladzanego cukrami prostymi np. dzemy slodkie, czy slodkie soki owocowe, czy mieso smazone jakiegokolwiek typu) sa szkodliwe, bo TYMCZASOWO podnosi poziom glukozy - cukry proste automatycznie wchlaniaja sie do krwi, ale tez powoduja natychmiastowe zwiekszenie wydzielania insuliny, i po jakies pol godziny poziom glukozy spada znacznie nizej niz poziom wyjsciowy przed jedzeniem...

cukier prosty (woda z cukrem rozpuszczonym, miod itd.) moze byc podany tylko w sytuacjach zagrozenia, gdy poziom glukozy jest tak strasznie niski ze potrzebny jest nagly zastrzyk energii...

sytuacje zagrozenia wywolane sa stresem zwlaszcza, ja wymyslilam, ze stawie temu czolo poprzez picie jakis ziolek, bardzo mi to potrzebne.

to co przeczytalam na tej stronie lekarskiej bardzo mnie zaskoczylo bo zawsze myslalam ze na hipoglikemie to najlepiej najesc sie czegos slodkiego.. to tez robilam… stad moje problemy z nadwaga

CO JESC ??
lekarka proponuje, zeby jesc tylko produkty z cukrami zlozonymi, np. makarony, zboza, ziemniaki) – oczywiscie w malych ilosciach; cukry zlozone musza byc przez organizm trawione, glukoza jest o wiele wolniej wchlaniana do krwi, dlatego nie ma naglego skoku insuliny, i tego spadku glukozy we krwi co powoduja cukry proste. jednak aby pozwolic sobie na to trzeba jesc odpowiednio czesto, by organizmowi STALE dostarczana byla glukoza z cukrow zlozonych (klucz - posilki co 2-3 godziny max, ale malutkie posilki - jeden ziemniaczek z jakims ugotowanym marchewkiem, albo ugotowany kawalek kurczaczka, albo zupka warzywna, chlebka kromeczka z margaryna, z czyms tam chudziutkim itd. malo, ale czesto).

po drugie lekarka proponuje zeby jesc produkty bogate w blonnik zarowno ulegajacy strawieniu jak i ten nieulegajacy strawieniu (oba rodzaje ma np. JABLKO) - blonnik nietrawiony pomaga sie wyprozniac (to zamiast kawy ;)

w dalszym etapie lekarka poleca odlozenie mies tlustych, a jedzenie tylko gotowanego i chudego - lekkostrawnego. Jest to pomocne na rozne problemy zoladkowe

lekarka zaleca chude mleko, chude mieso, chudy ser. Jajka jak najbardziej, ale nie wiecej niz 4 tygodniowo. mozna jesc bezcukrowy dzem, jogurty, platki kukurydziane zmieszane z jogurtem (to takie pomysly na male posilki). zrezygnowac z kawy i cukrow prostych..  

JESLI KTOS BEDZIE ZAINTERESOWANY TO WKLEJE PRZYKLADOWY DZIEN DIETY

Pasek wagi
Bardzo proszę o linki . Pozdrawiam
napiszcie ddziewczyny jakie objawy towarzyszą spadkowi hipoglikemi i co należy jeść?
http://www.forum.akcjasos.pl/printview.php?t=3233&start=0&sid=4ad68bfe933b8bd118ff68e52c61d57d

Wystepuja np takie ojawy jak: osłabienie,spadek koncentracji, uczucie głodu,wilczy głód, zwiekszona potliwość, uderzenia gorąca, złośc,rozdrarznienie, agresja, czasem lęki (chęć ucieczki); wszystko związane z wydzielaniem podaczas spadku cukru - adrenaliny.

Podczas spadku cukru w rzadnym wypadku nie należy siegać po słodkie, gdyż wtedy koło sie zamyka; należy zjeść białoko w postaci np serka topionego, białego sera, czy wypić maślankę lub jogurt naturalny.
Nie nalezy również pić dużych ilości mleka ze względu na zawartość laktozy; lepiej zamienić mleko krowie na sojowe - ono nie zawiera cukrów.
Nie powinno sie też stosować słodzików. Dlaczego? W momencie pojawienia się w buzi czegość słodkiego, do naszego mózgu dostaje sie informacja o jego ilości, a z tamtąd do trzustki. Trzustka w zależności od ilości cukru wyrzuca odpowiednia ilość insuliny.  Ale w momencie kiedy urzyjemy słodzika , nie jest potrzebna jej, aż tak duża ilość. Za nastepnym razem trzustka już jej tyle nie wyrzuci. A kiedy zjemy znów coś słodkiego, wyśle jej za mało itd. Trzustka dostawać będzie coraz to sprzeczne informacje. Dlatego tez lepiej odstawić cukier na dobre lub zastapić go cukrem trzcinowym.
Proponuję surowa marchew; marchew gotowana ma większy indeks glukemiczny niz surowa.
drżenie rąk, mrowienie w rękach, nadpobudliwość, kołatanie serca.
Najgorsze jest to,że hipoglikemia reaktywa w dużym procencie prowadzi do cukrzycy :(
acha i jeszcze ból głowy i oczu !
  Ciekawa rzecz   :  http://www.aquavitae.com.pl/artykul.php?id=14&strona=1

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.