- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
6 września 2006, 08:26
Tak się nad tym zastanawiam, dumam i sama nie wiem.Słyszałam kiedyś że picie czerwonej herbaty i późniejsze jej zaprzestanie może rozlegulować przemiane materii.Może pił ją ktoś i podzieli się pozytywnymi i negatywnymi skutkami
7 września 2006, 06:29
7 września 2006, 13:09
7 września 2006, 16:10
23 stycznia 2011, 10:59
Czerwona pu erh w spożywanych ilościach ponad 4 kubków dziennie może przyczynić się do powstania anemii. Szczególną ostrożność na skutki uboczne czerwonej herbaty powinni wykazać ludzie cierpiący na nerwowość, czy bezsenność. Ludzie z wrzodami żołądka nie powinni spożywać zielonej herbaty, ponieważ pobudza ona jego pracę i zwiększa wytwarzanie soków trawiennych.
Doktor Ch. Yang ustalił, iż spożywanie większej ilości niż 5 kubków herbaty może doprowadzić do nieprawidłowego działania wątroby i nerek. Również ustalił, że może doprowadzić do stresu oksydacyjnego.
Herbata choć ma zbawienny wpływ na ludzki organizm, to należy także pamiętać o skutkach ubocznych czerwonej herbaty i innych odmian tego naparu. Spożywanie ponad 3 kubków herbaty może przyczynić się do rozstrojenia pracy wielu narządów wewnętrznych i zakłócić przebieg metabolizmu, czy też produkowania hemoglobiny. Warto jest ograniczać się z piciem herbaty, ponieważ zawiera ona także duże ilości kofeiny. Lepiej jest pić częściej soki, bądź wody mineralne, które również mają pozytywny wpływ na pracę ludzkiego ciała. Jedna filiżanka herbaty dziennie nie jest oczywiście groźna dla naszego zdrowia. Jak mówi przysłowie „co za dużo – to niezdrowo” i choć wydaje się to absurdalne w przypadku picia herbaty, ma to także prawdziwe sformowanie.
23 stycznia 2011, 10:59