Temat: produkty zapychajace...

co ma bardzo malo kalorii a zapycha zoladek nadlugo? ja wiem tylko ze jablka i duze ilosci arbuza...zna ktos cos jeszcze????
Pasek wagi
bardzo dobre są też otręby :) możesz zalać 4-5 łyżek otrębów wrzątkiem a potem je zjeść...pęcznieją w brzuszku tym samym go zapełniając;)
ja otreby dodaje do wszystkiego nawet do arbuza a poza tym to właśnie arbuz, jabłuszka, woda mineralna, marchewka starta hmmm....kalafiorek gotowany, brokułki itp. Dobrze wypełniają ziemniaczki ale niestety kalorie buuu
szpinaczek i pomidorki jeszcze
Ja po przeczytaniu tego az nasypalam sobie otrebow i chcialam juz je zalewac wrzatkiem, ale powstrzymalam sie. To przeciez puste kalorie i zrobione sa z maki, czyli produktu dla nas niewskazanego;) Wole bez ;)
co ty powiesz. Otręby są "zrobione" z mąki?????
a ja myślałam, że to łuski ziaren zboża, zawierają oszałamiające ilości błonnika i są jak najbardziej wskazane w odchudzaniu. No cóż ale jak są zrobione z mąki, to chyba lepiej zapchać się czekoladą. Przynajmniej ma potas.

Otręby - otoczka zbóż np. pszenicy, owsa lub żyta, która pozostała z przemiału ziarna na mąkę.

Otręby zawierają dużą ilość błonnika, witamin i makro- oraz mikroelementów. Przyczyniają się do sprawniejszego funkcjonowania układu pokarmowego. Pomagają przy schorzeniach układu pokarmowego (rak jelita grubego, rak żołądka) oraz przy chronicznych zaparciach.

Od pewnego czasu otręby, dzięki wspomnianym zaletom, są propagowane jako składnik zdrowej diety. Stanowią dodatek do pieczywa, także cukierniczego, płatków, musli itp. Używane są też jako swoisty "wypełniacz" dla osób stosujących diety niskokaloryczne - w dużej części są nieprzyswajalne przez organizm, a powodują uczucie sytości.


no :)

No czyli sa jak maka :( Przede wszystkim to weglodowany. Ale jesli juz masz wybierac, to lepsze od czekolady ;) Ja nie jem i tego i tego ;)

Otręby odchudzają. Wypełniają żołądek, a nie tuczą. Dają uczucie sytości, nie powodując odkładania się tłuszczu. Aby nie tyć, trzeba spożywać otręby przed jedzeniem. Otręby stosuje się przy leczeniu zaparć i biegunek.

Ile otrąb spożywać dziennie? Otręby nie mogą zaszkodzić. Trzeba wykorzystać wszystkie codzienne okazje do ich spożywania. Otrębami posypujemy chleb z masłem, dodajemy je do zup, do sałatek z pomidorów i ogórków, do słodkiego mleka, jogurtu i mleka kwaśnego. Ważne jest tylko, aby otręby spożywać codziennie. Nie traktować ich jako lekarstwo, ale jako normalną żywność.Otręby pszenne zastosowane w schorzeniach przewodu pokar­mowego przebiegających z zaburzeniami w oddawaniu stolca są skutecznym i całkowicie bezpiecznym lekarstwem.Należy rozszerzyć stosowanie otrąb pszennych u chorych z miaż­dżycą i cukrzycą. Nasze doświadczenia są zbyt skąpe, ale przekonują doniesienia w literaturze światowej.


chyba wiecej nie trzeba mowic :/

Tak ale kcal to troche maja, a po co dodawac niepotrzebnych? (bo otrebow prawie sie nie czuje)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.