- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
31 marca 2006, 14:53
31 marca 2006, 21:39
1.5 x DZIENNIE 5 x OWOCE & WARZYWA
przy czym poleca sie owoce/warzywa sezonowe, zeby byla odmiana...
w stosunku 3:2 dla warzyw
warzywa maja po 0pkt., owoce w wiekszosci tez
2. WAPN
2 punkty dziennie powinny pochodzic z produktow bogatych w wapn,
np. mleka, jogurty, sery, brokuly, tofu
3. TLUSZCZ TLUSZCZOWI NIEROWNY
nalezy jesc dziennie co najmniej 2 punkty pochadzace z czystego
ROSLINNEGO tluszczu, jak np. olej, oliwa, margaryna, orzechy
przy czym nie liczy sie olej uzywany do smazenia!
4. UROZMAICENIE!
codziennie powinny znajdowac sie na talerzu produkty z kazdej grupy
nie nalezy unikac produktow zwierzecych
5. PIJ
dziennie powinno sie wypijac przynajmniej 1,5-2l wody lub innego
napoju niezawierajacego kofeiny/teiny
kawe i czarna herbate mozna pic za 0 punktow, ale nie licza sie one do
tych 1,5-2l
z doswiadczenia wiem, ze im wiecej wody tym lepiej plucze toksyny i
mysle, ze 3-4l napoju w ciagu dnia to optymalna ilosc
^ to najwazniejsze
w zaleznosci od wagi mozna w ciagu dnia zjesc okreslona liczbe punktow:
do 70kg: 18Points
71-80kg: 20Points
81-90kg: 22Points
91-100kg: 24Points
wiecej niz 101kg: 26Points
31 marca 2006, 21:50
owoce - 0P wiekszosc czekolada za kostke 1p TLUSZCZE 1 filizanka ugotowanego makaronu ma 2P
JAJKO ma 2 punkty WASA lekkie zytnie -3 kromki maja tylko 1P
punkty za ALKOHOL mieso mielone ma za 1 lyzke 2P
ryz ugotowany ma 0,5P za lyzke
konserwy maja przewaznie ok. 4-5 punktow, chyba ze sa z jakims sosem -wtedy wiecej
rodzynki -szklaka to 8P
serek wiejski 150g -3P Lyzka musli 0,5P
100g kolba kukurydzy ma 1P maslanka 125 ml ma 1,5P
1 lyzeczka majonezu 80% ma 1P
mieso mielone ma za 1 lyzke 2P
ryz ugotowany ma 0,5P za lyzke
konserwy maja przewaznie ok. 4-5 punktow, chyba ze sa z jakims sosem -wtedy wiecej
rodzynki -szklaka to 8P
serek wiejski 150g -3P Lyzka musli 0,5P
100g kolba kukurydzy ma 1P maslanka 125 ml ma 1,5P
1 lyzeczka majonezu 80% ma 1P
1. banany -1 maly, 1P
2. Wisnie i czeresnie -8 sztuk, 0,5P
3. Winogrona -pelna garsc -1P
cukierki schogetten 1 szt 0,5p
PIECZYWO
chrupkie -kromka -0,5P
chrupkie zytnie Wasa -3 kromki -1P
tosty -sztuka -1P
chleb, kazdy rodzaj -kromka(50g) 2P
chleb o zredukowanej wartosci kalorycznej(do 160kcal na 100g) -kromka -1,5P
bulka, kazdy rodzaj -sztuka(45g) -2P
MLEKO
0,3% tluszczu -szklanka 250ml -1,5P
1,5% tluszczu -szkl. -2,5P
3,5% tluszczu -szkl. -3,5
JOGURTY
0,1% tluszczu ok 1,5-2P za 200-250g
do 3,5% ok. 5 za 200-250g
drob -100g -2P
olej -1 lyzka stolowa(LS) -1P
maslo -1 lyzeczka(L) -1P
margaryna -1L -1P
margaryna o obn. zaw. tl -1L -0,5P
Wszystkie herbatki maja 0P
whisky, koniak, likier, rum, brandy -maly kieliszek, 20ml -1P
wodka -maly kieliszek, 20ml -1P
wino -wytrawne i lekkie rodzaje, 100ml -1P
wino -ciezkie i slodkie rodzaje, 100ml -1,5P
wermut, slodki -50ml -1,5P
wermut, wytrawny -50ml -1P
szampan -kazdy rodzaj, 100ml -1,5P
piwo -kazdy rodzaj, poza mocnym, butelka 500ml -4P
piwo -kazdy rodzaj, poza mocnym, butelka 330ml -2,5
piwo mocne -butelka 500ml -5P
piwo pszeniczne -butelka 500ml 4P
koktajl -kazdy rodzaj, mala szkl. 100ml -3P
kanapka typu normalna bulka -2P
z lyzka majonezu -2P (jesli mial mniej niz 50% tluszczu)
kielbasa salami 4 cienkie plasterki -3P
ok 150g wedliny drobiowej -2P
2P za oliwa
mala porcja gyrosu ma 9P
1 filet z lososia ma 6P,
1 plaster wedzonego -2P
kanapka typu normalna bulka -2P
z lyzka majonezu -2P (jesli mial mniej niz 50% tluszczu)
kielbasa salami 4 cienkie plasterki -3P
ok 150g wedliny drobiowej -2P
2P za oliwa
mala porcja gyrosu ma 9P
1 filet z lososia ma 6P,
1 plaster wedzonego -2P
TLUSZCZE
olej -1 lyzka stolowa(LS) -1P
maslo -1 lyzeczka(L) -1P
margaryna -1L -1P
margaryna o obn. zaw. tl -1L -0,5P
1 filizanka ugotowanego makaronu ma 2P
JAJKO ma 2 punkty
Wszystkie herbatki maja 0P
WASA lekkie zytnie -3 kromki maja tylko 1P
punkty za ALKOHOL mieso mielone ma za 1 lyzke 2P
ryz ugotowany ma 0,5P za lyzke
konserwy maja przewaznie ok. 4-5 punktow, chyba ze sa z jakims sosem -wtedy wiecej
rodzynki -szklaka to 8P
serek wiejski 150g -3P Lyzka musli 0,5P
100g kolba kukurydzy ma 1P maslanka 125 ml ma 1,5P
1 lyzeczka majonezu 80% ma 1P
whisky, koniak, likier, rum, brandy -maly kieliszek, 20ml -1P
wodka -maly kieliszek, 20ml -1P
wino -wytrawne i lekkie rodzaje, 100ml -1P
wino -ciezkie i slodkie rodzaje, 100ml -1,5P
wermut, slodki -50ml -1,5P
wermut, wytrawny -50ml -1P
szampan -kazdy rodzaj, 100ml -1,5P
piwo -kazdy rodzaj, poza mocnym, butelka 500ml -4P
piwo -kazdy rodzaj, poza mocnym, butelka 330ml -2,5
piwo mocne -butelka 500ml -5P
piwo pszeniczne -butelka 500ml 4P
koktajl -kazdy rodzaj, mala szkl. 100ml -3P
kanapka typu normalna bulka -2P
z lyzka majonezu -2P (jesli mial mniej niz 50% tluszczu)
kielbasa salami 4 cienkie plasterki -3P
ok 150g wedliny drobiowej -2P
2P za oliwa
mala porcja gyrosu ma 9P
1 filet z lososia ma 6P,
1 plaster wedzonego -2P
mieso mielone ma za 1 lyzke 2P
ryz ugotowany ma 0,5P za lyzke
konserwy maja przewaznie ok. 4-5 punktow, chyba ze sa z jakims sosem -wtedy wiecej
rodzynki -szklaka to 8P
serek wiejski 150g -3P
kanapka typu normalna bulka -2P
z lyzka majonezu -2P (jesli mial mniej niz 50% tluszczu)
kielbasa salami 4 cienkie plasterki -3P
ok 150g wedliny drobiowej -2P
2P za oliwa
Lyzka musli 0,5P
100g kolba kukurydzy ma 1P
mala porcja gyrosu ma 9P
1 filet z lososia ma 6P,
1 plaster wedzonego -2P
maslanka 125 ml ma 1,5P
1 lyzeczka majonezu 80% ma 1P
31 marca 2006, 21:51
1 kwietnia 2006, 02:00
1 kwietnia 2006, 09:18
3 kwietnia 2006, 09:22
3 kwietnia 2006, 09:49
3 kwietnia 2006, 17:34
Od dietetyczki, która prowadzi spotkania można dowiedzieć się jak układać jadłospis pod swoją tuszę, czego unikać, co można jeść, poza tym ona kontroluje to jak chudniesz, czy nie za szybko spada Ci waga itd. - jest to też element diety , zresztą bardzo ważny.
17 kwietnia 2006, 18:18