- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
12 listopada 2008, 14:27
W skład herbaty wchodzą liczne związki o
różnych właściwościach. Dzięki teinie
herbata zyskuje działanie pobudzające i wzmacniające zdolność
koncentracji. Jej wpływ bywa silniejszy niż wpływ kofeiny, dla której
sięgamy po kawę. W czasie parzeni herbaty wydzielają się i wzmacniają
zawarte w niej substancje działając na organizm:
- tanina wiąże kofeinę, przez co napar nabiera właściwości
uspokajających i działa kojąco zwłaszcza na błonę śluzową żołądka.
- garbniki – nadają herbacie gorzkawy i ściągający smak, a przy dużym
spożywaniu ograniczają wchłanianie żelaza, wapnia i magnezu.
- działa bakteriobójczo i bakteriostatycznie, hamuje rozwój i zabija
bakterie powodujące dur brzuszny, pałeczki gronkowca oraz paciorkowca.
- korzystnie wpływa na układ pokarmowy ułatwiając trawienie i przyswajanie pokarmów,
- korzystnie oddziałuje na nerki i drogi moczowe, wzmaga ich czynności jako umiarkowany środek moczopędny.
- sprzyja akumulowaniu witaminy C,
- ma pozytywny wpływ na układ krwiotwórczy i sercowo-naczyniowy,
nerwowy i oddechowy, aktywizuje działanie mózgu, usuwa zmęczenie, a
także może obniżać ciśnienie krwi.
Sucha herbata zawiera: prowitaminę A, witaminę C, B1, B2, witaminę K-
która utrzymuje prawidłową krzepliwość krwi, niacynę, związki mineralne
– Ca ,Mg, Mn, N, Cu oraz I, P, F (ilości śladowe uzupełniające dietę
oraz inne związki nieorganiczne, węglowodany, związki peptydowe. W
zależności od gatunku herbaty i sposobu przyrządzenia, skład jej i
właściwości ulegają modyfikacji.
Herbata czerwona.
Ten rodzaj herbaty
kojarzy się głównie jako sprzymierzeniec w walce z tłuszczem. Wskazany
osobom, które pragną zrzucić kilka zbędnych kilogramów, ponieważ nie
tylko przyśpiesza proces spalania tłuszczu ale usuwa z organizmu
toksyny, a także obniża poziom cholesterolu i ciśnienia krwi. Ten
rodzaj herbaty wpływa także na usprawnienie pamięci i koncentracji.
Czerwona herbata zyskuje swój smak i właściwości lecznicze dzięki
procesowi fermentacji. Najlepsza jest odmiana liściasta, która ma
delikatny aromat i dużą skuteczność działania. Parzmy ją przez około
4-5 minut. Dzienna dawka spożycia waha się między 3 a 5 filiżankami. Co
najważniejsze nie wolno nam jej słodzić, bowiem cukier neutralizuje
cenne właściwości herbaty.
Herbata czerwona ma liczne właściwości:
- wspomaga pracę wątroby,
- obniża poziom cholesterolu,
- oczyszcza organizm,
- pobudza procesy trawienne,
- skutecznie walczy z nadwagą,
- łagodzi skutki spożycia alkoholu,
- wzmacnia organizm.
Co najważniejsze – czerwona herbata wpływa na poprawę humoru. Ważne
jest żeby pamiętać, iż czerwoną herbatę pije się bez żadnych dodatków.
Cukier biały na przykład zabija właściwości tejże herbaty. Zaleca się
picie 3 – 5 filiżanek tego napoju dziennie, najlepiej po jedzeniu.
Herbata zielona.
Zielona
herbata posiada liczne właściwości zdrowotne. Podobnie jak czerwona
obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Zapobiega także chorobom
serca, poprawia koncentrację dzięki zawartości kofeiny. Zaleca się jej
picie osobom, które pracują umysłowo oraz prowadzą aktywny tryb życia.
Ponadto ten gatunek herbaty pomaga przy leczeniu wrzodów żołądka i
dwunastnicy. Zawiera także substancje o właściwościach
przeciwmiażdżycowych i antynowotworowych.
Zielona herbata
wzmacnia odporność organizmu, pomaga w przeziębieniach, chroni przed
grypą, a także próchnicą, wzmacnia szkliwo zębów i zapobiega chorobom
dziąseł. Polecana jest dla osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze,
obniża poziom cholesterolu, chroni przed chorobami serca. Dodatkowym
atutem tego napoju jest działanie moczopędne dzięki czemu szybciej
pozbywamy się toksyn z organizmu, co poprawia pracę wątroby i nerek.
Regularne picie zielonej herbaty wzbogaca dietę o witaminy A i E, wapń,
potas, cynk, miedź i mangan. Jej składnik, teina, przyspiesza przemianę
materii. A jej działalność chroni przed cellulitem. Dodatkowo herbata
ta posiada właściwości opóźniające procesy starzenia, a kompresy z tej
herbaty położone na oczy, przywrócą im blask i piękno. Jest dobra także
na ukąszenia owadów, łagodząc ból i swędzenie.
Herbata zielona „ożywia skuteczniej niż kawa, pieści podniebienie jak dobre wino, poprawia nastrój jak czekolada”
Herbata biała
Ten najbardziej ceniony, ale i najdroższy gatunek herbaty zawiera duże ilości witaminy C oraz kofeiny,
co wpływa na intensywne pobudzanie i orzeźwienie. Ponadto biała herbata
wspomaga koncentrację, szczególnie ceniona przez osoby pracujące
intelektualnie podczas upałów. Równie silnie pobudza jak kawa, jest
jednak od niej zdrowsza. Dodatkowym atutem tego napoju jest korzystny
wpływ na redukcje napięć i stresów.
Ważną zaletą białej herbaty są właściwości antyoksydacyjne i
antymutagenne, największe wśród wszystkich znanych herbat, trzy razy
większe niż zielona herbata. Poleca się ją więc przede wszystkim tym
osobom genetycznie obciążonym chorobą nowotworową.
Biała herbata nazywana jest często „eliksirem młodości”. Zawiera bowiem
polifenole, które chronią organizm przed atakiem wolnych rodników,
które są odpowiedzialne za proces starzenia się organizmu. Jest
doskonała na krążenie krwi, jak również obniża poziom cholesterolu.
Ten drogocenny gatunek herbaty znalazł swoje zastosowanie nawet w
przemyśle kosmetycznym. Koi bowiem podrażnienia i nawilża. Zapobiega
powstawaniu zmarszczek i dodaje skórze blasku i witalności. Herbata
biała niedoceniana jeszcze na naszym rynku jest nie tylko zdrowa ale i
smaczna.
Herbata Rooibos
Główna
zaletą „czerwonego krzewu” jest to, że nie zawiera on ani kofeiny, ani
garbnika, dlatego nadaje się nawet dla dzieci. Cieszy się za to
bogactwem żelaza, dlatego też wskazana jest osobom, które skarżą się na
jego niedobór. Kolejnym plusem tej herbaty jest wysoka zawartość
witaminy C, wielu substancji mineralnych i mikroelementów takich jak
wcześniej wspomniane żelazo, cynk, miedź, mangan, wapń, potas, fluor,
magnez, sód.
Dodatkowo zmniejsza ona apetyt na słodycze i podnosi
odporność organizmu. Jeśli mamy częste problemy z zasypianiem to
Rooibos okaże się dla nas doskonałym rozwiązaniem. Herbata ta nie
została wzbogacona w środki konserwujące czy barwniki. Ma więc
doskonały, naturalny smak, jest słodka, aromatyczna i łagodna.
Ten gatunek herbaty ma zatem liczne właściwości lecznicze, a do najważniejszych należą:
- działanie rozkurczowe,
- stymulacja wytwarzania pokarmu u kobiet karmiących,
- pomoc przy problemach żołądkowych i trawiennych,
- pomoc przy alergiach, katarze siennym, astmie,
- zapobieganie różnym chorobom skóry,
- łagodzi bóle głowy, nerwowość, pomaga przy podwyższonym ciśnieniu,
- pobudza przemianę materii, czym z kolei wspomaga kuracje odchudzające.
Ponadto herbata Rooibos opóźnia proces starzenia, wzmacnia odporność organizmu, korzystnie wpływa na zęby, kości, skórę.
Gatunek ten cieszy się dużym uznaniem wśród osób uprawiających aktywny
tryb życia, można ją pić przez cały dzień. Rankiem pobudza nas do
życia, w ciągu dnia, gasi pragnienie, a w godzinach wieczornym
filiżanka herbaty Rooibos jest doskonała aby się odprężyć i spokojnie
zasnąć.
Wyróżniamy także inne herbaty, których właściwości mają moc leczniczą.
Tu wymienić można herbatę z Lapacho pobudzającą układ odpornościowy.
Leczy ona także grzybicę jelit jak również wchłania z nich nadmiar
glukozy. Cieszy się więc popularnością u osóbchorych na cukrzyce.
Herbata Yerba Mate będąca bogatym źródłem witamin i soli mineralnych
posiada także silne działanie pobudzające. Może być więc zamiennikiem
porannej kawy. Działając moczopędnie, usuwa z organizmu toksyny.
Usprawnia pamięć i koncentrację. Ze względu na silne właściwości tej
herbaty nie mogą pić kobiety w ciąży oraz mamy karmiące piersią..
Badania wykazują niestety także negatywne skutki picia herbaty. Ze
względu na zawartą w niej teinę nadmiar herbaty może być szkodliwy.
Może ona wywoływać uczucie nerwowości, niepokoju i rozdrażnienia, a jej
właściwości pobudzające u większości ludzi utrudnia zasypianie.
Podobnie jak kawa wpływa na żółknięcie zębów i może prowadzić do
próchnicy. Nadmiar herbaty nieznacznie zmniejsza płodność zarówno u
mężczyzn jak i u kobiet, a spożycie dużej ilości herbaty może zwiększyć
prawdopodobieństwo wystąpienia niektórych chorób serca i zwiększa
ryzyko zawałów.
Umiar należy zachować we wszystkim. Mimo tych drogocennych właściwości
herbacianego napoju należy pamiętać, żeby nie przesadzić z ilością i
ograniczyć się do kilku filiżanek dziennie.
12 listopada 2008, 15:26
12 listopada 2008, 15:27
12 listopada 2008, 15:46
12 listopada 2008, 15:48
12 listopada 2008, 15:58
12 listopada 2008, 16:14
12 listopada 2008, 16:31
13 listopada 2008, 08:44
27 grudnia 2010, 20:18