Temat: kilka słów o herbatkach :)

Warto wiedzieć: Właściwości herbaty

Mało kto, sięgając po filiżankę herbaty zastanawia się nad jej działaniem. Pijemy ją każdego dnia. W zależności od upodobań jest to herbata czarna, biała, zielona czy owocowa. Każda z tych herbat ma charakterystyczne właściwości, których wpływ odczuwamy ma, jako jej konsumenci.

W skład herbaty wchodzą liczne związki o


różnych właściwościach. Dzięki teinie herbata zyskuje działanie pobudzające i wzmacniające zdolność koncentracji. Jej wpływ bywa silniejszy niż wpływ kofeiny, dla której sięgamy po kawę. W czasie parzeni herbaty wydzielają się i wzmacniają zawarte w niej substancje działając na organizm:
- tanina wiąże kofeinę, przez co napar nabiera właściwości uspokajających i działa kojąco zwłaszcza na błonę śluzową żołądka.
- garbniki – nadają herbacie gorzkawy i ściągający smak, a przy dużym spożywaniu ograniczają wchłanianie żelaza, wapnia i magnezu.
- działa bakteriobójczo i bakteriostatycznie, hamuje rozwój i zabija bakterie powodujące dur brzuszny, pałeczki gronkowca oraz paciorkowca.
- korzystnie wpływa na układ pokarmowy ułatwiając trawienie i przyswajanie pokarmów,
- korzystnie oddziałuje na nerki i drogi moczowe, wzmaga ich czynności jako umiarkowany środek moczopędny.
- sprzyja akumulowaniu witaminy C,
- ma pozytywny wpływ na układ krwiotwórczy i sercowo-naczyniowy, nerwowy i oddechowy, aktywizuje działanie mózgu, usuwa zmęczenie, a także może obniżać ciśnienie krwi.

Sucha herbata zawiera: prowitaminę A, witaminę C, B1, B2, witaminę K- która utrzymuje prawidłową krzepliwość krwi, niacynę, związki mineralne – Ca ,Mg, Mn, N, Cu oraz I, P, F (ilości śladowe uzupełniające dietę oraz inne związki nieorganiczne, węglowodany, związki peptydowe. W zależności od gatunku herbaty i sposobu przyrządzenia, skład jej i właściwości ulegają modyfikacji.


Herbata czerwona.


Ten rodzaj herbaty kojarzy się głównie jako sprzymierzeniec w walce z tłuszczem. Wskazany osobom, które pragną zrzucić kilka zbędnych kilogramów, ponieważ nie tylko przyśpiesza proces spalania tłuszczu ale usuwa z organizmu toksyny, a także obniża poziom cholesterolu i ciśnienia krwi. Ten rodzaj herbaty wpływa także na usprawnienie pamięci i koncentracji.
Czerwona herbata zyskuje swój smak i właściwości lecznicze dzięki procesowi fermentacji. Najlepsza jest odmiana liściasta, która ma delikatny aromat i dużą skuteczność działania. Parzmy ją przez około 4-5 minut. Dzienna dawka spożycia waha się między 3 a 5 filiżankami. Co najważniejsze nie wolno nam jej słodzić, bowiem cukier neutralizuje cenne właściwości herbaty.
Herbata czerwona ma liczne właściwości:
- wspomaga pracę wątroby,
- obniża poziom cholesterolu,
- oczyszcza organizm,
- pobudza procesy trawienne,
- skutecznie walczy z nadwagą,
- łagodzi skutki spożycia alkoholu,
- wzmacnia organizm.
Co najważniejsze – czerwona herbata wpływa na poprawę humoru. Ważne jest żeby pamiętać, iż czerwoną herbatę pije się bez żadnych dodatków. Cukier biały na przykład zabija właściwości tejże herbaty. Zaleca się picie 3 – 5 filiżanek tego napoju dziennie, najlepiej po jedzeniu.


Herbata zielona.


Zielona herbata posiada liczne właściwości zdrowotne. Podobnie jak czerwona obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Zapobiega także chorobom serca, poprawia koncentrację dzięki zawartości kofeiny. Zaleca się jej picie osobom, które pracują umysłowo oraz prowadzą aktywny tryb życia. Ponadto ten gatunek herbaty pomaga przy leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy. Zawiera także substancje o właściwościach przeciwmiażdżycowych i antynowotworowych.
Zielona herbata wzmacnia odporność organizmu, pomaga w przeziębieniach, chroni przed grypą, a także próchnicą, wzmacnia szkliwo zębów i zapobiega chorobom dziąseł. Polecana jest dla osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze, obniża poziom cholesterolu, chroni przed chorobami serca. Dodatkowym atutem tego napoju jest działanie moczopędne dzięki czemu szybciej pozbywamy się toksyn z organizmu, co poprawia pracę wątroby i nerek.
Regularne picie zielonej herbaty wzbogaca dietę o witaminy A i E, wapń, potas, cynk, miedź i mangan. Jej składnik, teina, przyspiesza przemianę materii. A jej działalność chroni przed cellulitem. Dodatkowo herbata ta posiada właściwości opóźniające procesy starzenia, a kompresy z tej herbaty położone na oczy, przywrócą im blask i piękno. Jest dobra także na ukąszenia owadów, łagodząc ból i swędzenie.
Herbata zielona „ożywia skuteczniej niż kawa, pieści podniebienie jak dobre wino, poprawia nastrój jak czekolada”


Herbata biała


Ten najbardziej ceniony, ale i najdroższy gatunek herbaty zawiera duże ilości witaminy C oraz kofeiny, co wpływa na intensywne pobudzanie i orzeźwienie. Ponadto biała herbata wspomaga koncentrację, szczególnie ceniona przez osoby pracujące intelektualnie podczas upałów. Równie silnie pobudza jak kawa, jest jednak od niej zdrowsza. Dodatkowym atutem tego napoju jest korzystny wpływ na redukcje napięć i stresów.
Ważną zaletą białej herbaty są właściwości antyoksydacyjne i antymutagenne, największe wśród wszystkich znanych herbat, trzy razy większe niż zielona herbata. Poleca się ją więc przede wszystkim tym osobom genetycznie obciążonym chorobą nowotworową.
Biała herbata nazywana jest często „eliksirem młodości”. Zawiera bowiem polifenole, które chronią organizm przed atakiem wolnych rodników, które są odpowiedzialne za proces starzenia się organizmu. Jest doskonała na krążenie krwi, jak również obniża poziom cholesterolu.
Ten drogocenny gatunek herbaty znalazł swoje zastosowanie nawet w przemyśle kosmetycznym. Koi bowiem podrażnienia i nawilża. Zapobiega powstawaniu zmarszczek i dodaje skórze blasku i witalności. Herbata biała niedoceniana jeszcze na naszym rynku jest nie tylko zdrowa ale i smaczna.


Herbata Rooibos


Główna zaletą „czerwonego krzewu” jest to, że nie zawiera on ani kofeiny, ani garbnika, dlatego nadaje się nawet dla dzieci. Cieszy się za to bogactwem żelaza, dlatego też wskazana jest osobom, które skarżą się na jego niedobór. Kolejnym plusem tej herbaty jest wysoka zawartość witaminy C, wielu substancji mineralnych i mikroelementów takich jak wcześniej wspomniane żelazo, cynk, miedź, mangan, wapń, potas, fluor, magnez, sód.
Dodatkowo zmniejsza ona apetyt na słodycze i podnosi odporność organizmu. Jeśli mamy częste problemy z zasypianiem to Rooibos okaże się dla nas doskonałym rozwiązaniem. Herbata ta nie została wzbogacona w środki konserwujące czy barwniki. Ma więc doskonały, naturalny smak, jest słodka, aromatyczna i łagodna.
Ten gatunek herbaty ma zatem liczne właściwości lecznicze, a do najważniejszych należą:
- działanie rozkurczowe,
- stymulacja wytwarzania pokarmu u kobiet karmiących,
- pomoc przy problemach żołądkowych i trawiennych,
- pomoc przy alergiach, katarze siennym, astmie,
- zapobieganie różnym chorobom skóry,
- łagodzi bóle głowy, nerwowość, pomaga przy podwyższonym ciśnieniu,
- pobudza przemianę materii, czym z kolei wspomaga kuracje odchudzające.

Ponadto herbata Rooibos opóźnia proces starzenia, wzmacnia odporność organizmu, korzystnie wpływa na zęby, kości, skórę.
Gatunek ten cieszy się dużym uznaniem wśród osób uprawiających aktywny tryb życia, można ją pić przez cały dzień. Rankiem pobudza nas do życia, w ciągu dnia, gasi pragnienie, a w godzinach wieczornym filiżanka herbaty Rooibos jest doskonała aby się odprężyć i spokojnie zasnąć.
Wyróżniamy także inne herbaty, których właściwości mają moc leczniczą. Tu wymienić można herbatę z Lapacho pobudzającą układ odpornościowy. Leczy ona także grzybicę jelit jak również wchłania z nich nadmiar glukozy. Cieszy się więc popularnością u osóbchorych na cukrzyce. Herbata Yerba Mate będąca bogatym źródłem witamin i soli mineralnych posiada także silne działanie pobudzające. Może być więc zamiennikiem porannej kawy. Działając moczopędnie, usuwa z organizmu toksyny. Usprawnia pamięć i koncentrację. Ze względu na silne właściwości tej herbaty nie mogą pić kobiety w ciąży oraz mamy karmiące piersią..
Badania wykazują niestety także negatywne skutki picia herbaty. Ze względu na zawartą w niej teinę nadmiar herbaty może być szkodliwy. Może ona wywoływać uczucie nerwowości, niepokoju i rozdrażnienia, a jej właściwości pobudzające u większości ludzi utrudnia zasypianie. Podobnie jak kawa wpływa na żółknięcie zębów i może prowadzić do próchnicy. Nadmiar herbaty nieznacznie zmniejsza płodność zarówno u mężczyzn jak i u kobiet, a spożycie dużej ilości herbaty może zwiększyć prawdopodobieństwo wystąpienia niektórych chorób serca i zwiększa ryzyko zawałów.
Umiar należy zachować we wszystkim. Mimo tych drogocennych właściwości herbacianego napoju należy pamiętać, żeby nie przesadzić z ilością i ograniczyć się do kilku filiżanek dziennie.

żródło: www.stylikomfot.pl
ja ostatnio zachwycam się trzema:

bio-active, zielona  z pigwą
bio-active, zielona z maliną
bio-active, biała z płatkami róży

jestem uzalezniona od herbaty. Dziennie wypijam 4 litry (!) zielona, czerwona, yerba mate...
niezly artykul chociaz przydalyby sie jakies wady tych cherbat,bo np. czerwona PODOBNO wyplukuje wapn
ale i tak dziala na mnie pozytywnie
Piję góra 4 filizanki, więc w normie. Bardzo smakuje mi biała Liptona w saszetkach i czerwna w prasowankach. Ta jest bardzo ekonomiczna, bo jedna prasowanka wystarcza na cały dzień. Oczywiście chińska, nie te polskie podróby!
Pasek wagi
feellikeanidiot chyba nie doczytałas do końca bo pod koniec są wady  
ano faktycznie nie zauwazylam no to teraz artykul
ja dzis kupiłam sobie zieloną z opuncją :) mam w domciu czerwoną z sokiem z cytryny :) ogólnie kocham pić herbate... czarną też lubię :)
Świetny artykuł muszę sie tera z w sklepie dokładniej przyjrzeć półce z herbatami  i wybrac coś dla siebie.

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.