Temat: Przepisy na sałatki:)

Czy znacie jakies dobre przepisy na zdrowe, niedrogie i smaczne salatki. Szperalam troche po moich ksiazkach kulinarnych,ale niestety listy produktow baardzo dlugie, nie wszystko jest powszechnie dostepne,a cenowo tez pozostawiaja wiele do zyczenia.:hot:
Właśnie dzisiaj robiłam na obiad
-brokuły/tylko zblanszowane na wrzątku/
-szynka gotowana/ok.3-4plasterki/ pokrojona w kostkę
-2 jajka na twardo/pokrojone w kostkę /
 -1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
-2-3 pomidory również pokrojone w kostkę
To wszystko posypać obficie koperkiem, wcisnąć jeden ząbek czosnku, posolić,popieprzyć,dodać "ciut"papryki mielonej, wymieszać no i SMACZNEGO. Wystarczyło mi to dzisiaj na obiad dla 3 osób/dorosłych/. Nie wiem na jak długo ich "zatkałam", ale smakowało bardzo...
Wskrzeszam sałatki, bo coś zamarło!
Sałatka owocowa z mięskiem:
kapusta pekińska
cykoria lub seler naciowy
brzoskwinie z puszki(trochę)
mandarynki z puszki (trochę)
mozna dodać banana w plasterki ale to zwiększa kaloryczność
pierś z kurczaka
dużo czosnku, tymianek, oregano,curry i inne zioła

Mięsko obtaczamy w przyprawach i ziołach, obsmażamy krótko na niewieliej ilości oliwki. Na półmisku kładziemy posiekaną grubo pekińską, na nią cykorię lub seler, na środek brzoskwinie, z boczku mandarynki i ew. banan. Na to wszystko miesko. Teraz sos:odrobina oleju, jogutr naturalny, moze byc łyżeczka majonezu (np. roślinny), sok z cytryny, duzo czosnku rózne zioła, trochę curry. Zalewamy sałatkę i gotowe.
Ogórkowa:

Ogórki świerze, ogórki konserwowe i ogórki kiszone pokroiś w plasterki, wymieszać, posypać ziołami :)
Pasek wagi
hi
do rabar musisz jeść mało kaloryczne dania teraz jest taki wybór owoców i warzyw teZ pracuje i schudłam 30 kg czuję sie super

> Wiosenna
>
> 4 jaja
> 15 dag gotowanej szynki
> peczek rzodkiewki
> świeży ogórek
> Sos: szklanka jogurtu naturalnego
> 2 łyżki niskokalorycznego majoznezu
> 3 łyżki posiekanej rzeżuchy
> łyżeczka musztardy
> szczypta ostrej papryki
> cukier
> sól
>
> Jaja ugotować na twardo, obrać i pokroić w
> plasterki. Szynkę pokroić w paski, rzodkiewkę -
> w plasterki, a ogórek - w półplasterki. Jaj
> ,szynkę, ogórek i rzodkiewkę przełożyć do
> slaaterki. Rzeżuche wymieszać z jogurtem,
> majoezem musztardą, papryką, cukrem i solą.
> Sałatkę wymieszać z sosem tuż przed podaniem.
>
Moja ukochana sałatka (aczkolwiek niekoniecznie dietetyczna) to:
 - puszka ananasów w kawałkach (odsączony);
 - por (pokrojony na plasterki);
 - puszka fasoli czerownej (odsączona);
 - puszka kukurydzy (odsączona).
Wrzucić wszystko do miski dodać dwie łyżki majonezu i dwie łyżki śmietany. Pysznaaaaaa


A druga, którą bardzo lubię (tym razem dietetyczna):
Skład: sałata włoska;  pomidor, cebula czerowna, łosoś wędzony na zimno w płatach, oliwa i przyprawy.
Kilka liści sałaty  umyść, osuszyć i porwać, dodać obranego i pokrojonego pomidora, dodać kilka półkrążków cebuli i porwanego na małe kawałeczki łososia. Wszytsko polać oliwą z przyprawami - może być jakiś sos do sałatek na oliwie. Proponuję sałatki nawet nie mieszać. 
moja ulubiona sałateczka:
-Puszka czerwonej fasoli
-puszka kukurydzy
-puszka ananasów
-ogórki konserwowe
-zółty serek ( nie za duzo jak na dietce :)
-koperek
Ser, ananasy i ogórki pokroić w takie spore kawalki, koperek posiekac drobniutko i wymieszać wszytko razem. Na koniec troszeczkę soli pieprzu i z 3 łyżeczki tego soczku od ananasów....jest naprawdę pyszna-polecam
SMACZNEGO
20 dag zóltego ostrego sera w kostkę, puszka czerwonej odsączonej fasoli, duży por w póltalarki i puszka ananasa w kawalkac.Wszystko wymięszac,troszku majonezu lajcikowego najlepiej i gotowe-najlepiej na 2 godzinki wcześniej zrobić i schłodzić.Smaczne-gwarantuję
Polecam:-  liście swieżego szpinaku z rozdrobnioną mandarynką z sosem winegre. Wersja swiąteczna (droższa) dodatkowo roszponka i rukola oraz odrobina włoskich orzechów. Ta pierwsza wersja doskonała, polecam. Często dodaje do szpinaku resztki sałaty jakie mi zostały, pomidory zamiast mandarynki i też jest wyśmienita. Szpinak surowy jest

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.