8 marca 2006, 17:02
Chodzi mi o margaryny specjalnie skomponowane do walki z chorobami serca,no może za wiele powiedziane, do profilaktyki takich schorzeń.Czy ktoś używa? Jakie macie Uwagi?
17 marca 2006, 13:30
Madzienka23 ---> W takim razie bede BARDZO wdzieczny jesli wzbogacisz moja wiedze. Prosze przedstaw wyniki badan i jak to wsyztsko "pozytywnie" wplywa na ansz organizm i wysun uzasadnienie przeciwko mojej wypowiedzi. Chodzi mi glownie ojakośc tłuszcyz w margarynie jakie to meiszaknki nasycone nienasycone ? o witaminach tam zawartych w ile % przyswajalnych skad produkowanych, rozpisz się proszę.
17 marca 2006, 19:35
Nie wiem jak to jest medycznie, ale z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że mnie cholesterol sie obniżył po tym jak jadłam Florę pro.active na zmiane z Benecolem zresztą, bo kupowałam to co akutat bylo w sklepie. Z tym, że ja rzeczywiście nie tylko to zmieniłam w yżciu że na margaryne taka katywna sie przesiadłam, ae też ograniczyłam nie mal całkowicie słodycze (okazuje się, że w czekoladzie jest strasznie dużo złych tłuszczy!!!! lepiej sobie kakao ugotować niż milką zjeść), nie jadłam niczego smażonego na tłuszczu (nawet naleśniki na czystej patelni smażę) i ograniczyłam jajka (chociaż tu ponoć nowe badania są jakieś że jajka jednak trzeba jeść, sama nie wiem....) w akżdym razie mi po 4 miesiącach (w takim odstępie mniej więcej robilam badania) spadł ten zły cholesterol. na pewno jednak sama zamiana masła na Florę i jedzenie kotletów z tłuszczu nie pomoże!
27 marca 2006, 18:46
mój ojciec stosuje taką margaryne.moze i jest to subiektywne i niereprezentatywne ale moim zdaniem to pomaga w taki czy inny sposób.zdaje sięc mieć więcej energii, również jego samopoczucie uległo poprawie.dla mnie wszystkie te plusy przysłaniają minusy.
29 marca 2006, 13:01
a widziałam jogurty przeciwkocholesterolowe, czy są lepsze od margaryny ??
30 marca 2006, 16:14
to chyba jedno i to samo, przynajmniej tak mi się wydaje. te same witaminy,kwasy tłuszczowe , jedynie nośnik jest inny - czyli jogurt
31 marca 2006, 16:33
Moim zdaniem nie do końca to samo.Jogurt to jednak mleko, a więc i zupełnie inne związki chemiczne.Natomiast margaryna jest pochodzenia roślinnego.OTS.
3 kwietnia 2006, 12:01
Mnie zastanawia nazwa tego tematu.Może ktośmi powie coi to jest za typ margaryn "Flora" ? A skoro jest to odrębny typ to jakie są inne "typy" ?
7 kwietnia 2006, 10:12
cóż, zakrawa to na pewien skrót myślowy ale zapewne chodzi tu o margaryny specjalnie skomponowane do wspomagania profilaktyki chorób serca.wiele takich margaryn nie ma , równie dobrze można by było użyćnazwy drugiej firmy.
10 kwietnia 2006, 15:35
W ten weekend kupiłam tak na próbę zwykłą florę, nie tą proactiv tylko zwykłą. Smakowo całkiem fajna, zadnego problemu ze smarowaniem.Doczytałąm teżżemimo że to zwykłą margaryna to i tak pomaga na cholesterol , bo go po prostu nie ma.
- Dołączył: 2006-01-13
- Miasto: Katowice
- Liczba postów: 620
10 kwietnia 2006, 17:56
Jeżeli ktoś nie ma zamiaru schudnąć i nie ma problemów z chorestelorem, to może stosować zwykłe masło. Jest pochodzenia zwierzęcego i dla nas jest chyba lepiej przyswajalne. Jeśli chodzi o Florę, to chyba margaryna typu miękkiego. Myślę, że nie powinna byc szkodliwa. Przynajmniej nie tak, jak zwykła, twarda z rakotwórczymi wiązaniami chemicznymi (tak zostało nam to przedstawione na wykladzie z Towaroznawstwa Żywności).