- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
11 maja 2008, 17:37
15 kwietnia 2009, 19:00
16 kwietnia 2009, 14:52
16 kwietnia 2009, 14:53
16 kwietnia 2009, 14:58
16 kwietnia 2009, 15:03
16 kwietnia 2009, 18:57
16 kwietnia 2009, 19:26
17 kwietnia 2009, 07:58
17 kwietnia 2009, 15:34
Wady:
Mają bardzo niski limit kaloryczny, jednocześnie nie pozwalają czuć
głodu. Dieta warzywna udowodni Ci, że można jeść tylko 600 kalorii
dziennie i nie czuć głodu.
Zalety: Dostarcza
witamin i minerałów. Pozwoli schudnąć Ci 5 kilogramów w 5 dni.
Codziennie jedz śniadanie, obiad i wczesną kolację. Na każdy z tych
posiłków wybierz jedno z proponowanych przez nas dań.
Śniadanie (do wyboru)
Kanapka z jajkiem i marchewką
Kromkę
chleba pełnoziarnistego posmaruj łyżeczką margaryny (najlepiej
niskotłuszczowej). Średnią marchewkę umyj, oskrob, zetrzyj i rozłóż na
chlebie. Na wierzchu ułóż jajko na twardo pokrojone na cząstki. 216 kcal
Kromka chleba z cukinią i pomidorami
Dwa
pomidory i cukinie umyj, pokrój w plasterki. Na wierzch nałóż czubatą
łyżkę twarożku i posyp 1/2 pęczka posiekanego szczypiorku. Zjedz z
kromką chleba pełnoziarnistego posmarowanego łyżeczką margaryny. 195
kcal
Chrupki chleb z ogórkiem i twarożkiem
Jedno opakowanie
serka homogenizowanego zmieszaj z pęczkiem posiekanych ziół (bazylią,
oregano, koperkiem lub tymiankiem). Dopraw do smaku solą oraz świeżo
zmielonym pieprzem. Obierz pół ogórka sałatkowego, przekrój wzdłuż na
pół, wydrąż nasiona, a mišższ pokrój w słupki. Oczyść i umyj pól pęczka
rzodkiewek, pokrój w kostkę. Pokrojony ogórek i rzodkiewki zmieszaj z
serkiem. Przygotowany serek zjedz z trzema kromkami chrupkiego chleba.
200 kcal
Kromka chleba z kalarepką i szynką
Kromkę chleba
pełnoziarnistego posmaruj łyżeczką margaryny. Obraną kalarepkę opłucz i
zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Umyj i posiekaj pół pęczka natki
pietruszki, wymieszaj ze startą kalarepką i nałóż na chleb. Plaster
szynki drobiowej pokrój w kostkę i rozłóż na wierzchu przygotowanej
kanapki. 205 kcal
Obiad (do wyboru)
Kalafior z szynką i brokułami
Składniki:
- mały kalafior
- 4-5 różyczek brokułów
- kostka bulionowa
- łyżeczka masła
- łyżeczka gęstego jogurtu
- plaster szynki.
Podzielony
na różyczki kalafior i brokuły włóż do 100 ml wrzącego bulionu z kostki
z dodatkiem masła. Gotuj 8-10 minut. Dodaj szynkę pokrojoną w drobną
kostkę oraz jogurt. Wymieszaj. 210 kcal
Fasolka szparagowa z pomidorem
Składniki:
- 25 dag fasolki szparagowej
- duży pomidor
- plaster szynki drobiowej
- ząbek czosnku
- kostka bulionowa
- łyżka margaryny
- pół puszki kukurydzy.
Fasolkę
umyj, odetnij końce, pokrój. Pokrojoną w kostkę szynkę i posiekany
czosnek krótko podsmaż bez tłuszczu na patelni teflonowej. Dodaj 100 ml
bulionu z kostki i margarynę. Zagotuj, włóż fasolkę. Gotuj jeszcze
10-15 minut. Dodaj obrany ze skórki, pokrojony pomidor i osączoną
kukurydze. 215 kcal
Gulasz z kalarepy i cukinii
Składniki:
- młoda cukinia
- 2-3 kalarepki
- kostka bulionowa
- łyżka serka homogenizowanego
- pól pęczka natki pietruszki
- jajko na twardo.
Kalarepki
i cukinię umyj, cienko obierz i pokrój w drobną kostkę. Zalej 100 ml
bulionu z kostki i gotuj około 7 minut. Dodaj serek wymieszany z
posiekaną natką. Podaj z pokrojonym na cząstki jajkiem. 210 kcal
Papryka z owczym serem
Składniki:
- pól czerwonej, żółtej i zielonej papryki
- pół cebuli
- 3 dag owczego sera
- łyżeczka oliwy
- 2 duże pomidory
- suszony rozmaryn
- sól, pieprz.
Umytą,
oczyszczoną paprykę oraz obraną cebulę posiekaj. Warzywa włóż na
rozgrzaną oliwę. Smaż, mieszajšc, aż cebula stanie się szklista.
Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki. Mišższ pokrój w drobną
kostkę. Dodaj do papryki i cebuli. Dopraw solą, pieprzem i rozmarynem.
Duś 5 minut. Posyp rozdrobnionym serem owczym. 210 kcal
Kolacja (do wyboru)
Sałatka z zieloną sałatą i grzankami
Składniki:
- mała sałata
- pół pęczka rzodkiewek
- zielony ogórek
- marchew
- kubek odtłuszczonego jogurtu
- 2 łyżeczki musztardy
- opakowanie gotowego sosu jogurtowego lub ziołowego (w proszku)
- pół kromki tostu pełnoziarnistego.
Liście
sałaty przebierz, dokładnie umyj, osusz i porozrywaj na małe kawałki.
Rzodkiewki umyj, pokrój na półplasterki. Ogórek i marchew umyj, obierz
i pokrój w cienkš słomkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jogurt
dokładnie wymieszaj lub zmiksuj z musztardą oraz sproszkowanym sosem.
Odstaw na mniej więcej 15 minut. Sosem polej sałatkę. Pól kromki tostu
lekko ponacinaj w kratkę, zrumień w tosterze lub na teflonowej patelni
(nie używaj tłuszczu). Zaczekaj chwilę, aby pieczywo wystygło, i połam
na kawałki. Grzankami posyp sałatkę. 195 kcal
Sałatka z kalarepą i marchwią
Składniki:
- średniej wielkości marchew
- jedna duża lub 2 małe kalarepy
- średnia główka sałaty
- jajko
- torebka gotowej mieszanki do przygotowania sosu winegret
- pół pęczka natki pietruszki lub koperku.
Marchew
i kalarepę umyj, oczyść i pokrój w cienką słomkę. Liście sałaty umyj,
osusz, porozrywaj na kawałki. Jajko ugotuj na twardo, obierz ze
skorupki i posiekaj. Zmiksuj gotową mieszankę winegret z odpowiednią
ilością wody (podaną na torebce). Odstaw na 15 minut. Natkę pietruszki
opłucz, dokładnie osusz, drobno posiekaj i razem z rozdrobnionym
jajkiem dodaj do sałatki. Wymieszaj i polej sosem. 195 kcal
Kukurydza z papryką
Składniki:
- pół czerwonej, żółtej i zielonej papryki
- średnia główka sałaty
- pół puszki kukurydzy
- 2 łyżki twarożku ziołowego
- opakowanie gotowego sosu jogurtowego lub ziołowego (w proszku)
- pół łyżeczki nasion słonecznika lub dyni.
Paprykę
umyj i oczyść z nasion. Pokrój w drobną kostkę. Liście sałaty dokładnie
umyj, osusz i porozrywaj na małe kawałki. Sałatę i paprykę wymieszaj z
osaczonš kukurydzą. Twarożek połšcz ze sproszkowanym sosem oraz
odrobiną wody. Odstaw na 15 minut. Dodaj posiekane nasiona słonecznika.
Sosem polej sałatkę. 205 kcal
Rzepa z ogórkiem i kapustą pekińską
Składniki:
- średniej wielkości rzepa lub biała rzodkiew
- mały ogórek sałatkowy
- pół główki kapusty pekińskiej lub zielonej sałaty
- pół pęczka koperku
- 3 łyżki odtłuszczonego jogurtu
- kilka kropli soku z cytryny
- plasterek (około 5 dag) wędzonej piersi indyka lub chudej ryby, np. dorsza
- pól tostu pełnoziarnistego.
Warzywa
umyj i osusz. Rzepę lub rzodkiew oczyść, zetrzyj na tarce o dużych
oczkach. Kapustę albo sałatę opłucz, osusz, porozrywaj na małe kawałki.
Ogórek obierz, pokrój w cienkie półplasterki. Przygotowane składniki
przełóż do salaterki i delikatnie wymieszaj. Jogurt połącz z opłukanym,
otrzepanym z wody i posiekanym koperkiem, sokiem z cytryny oraz drobno
pokrojonym indykiem albo rybą. Odstaw na 15 minut. Sosem polej sałatkę.
Tost lekko ponacinaj w kratkę, zrumień w tosterze i połam na kawałki.
Grzankami posyp sałatkę. 200 kcal