Temat: ile kcal jajko?

ile kalorii bierzecie na jajko? bo ja nie wiem cy dawac 80 czy 130?
Matko, a czemu taka róznica pomiędzy jajkiem sadzonym a w jajecznicy???!!! ja rozumiem, że podane kcla to juz z ewnetualnym tłuszczem na patelni??? to się w mojej łepetynie nie mieści......
a ja nie rozumiem dlaczego gotowane ma mniej kalorii niz surowe...przeciez sie z niego podczas gotowania zaden tluszcz nie wytapia. to jak to z tym jajkiem jest?

ps. ja waze w miare kazde jajko (troche moze obsesja ale przynajmniej wiem ile ma kalorii).
jajko - ma ok. 84 kcal!! i tyle!
Dlaczego gotowane ma mniej niż surowe? A dlaczego gotowane warzywa mają mniej kalorii niż świeże? Dlaczego mrożonki są mniej kaloryczne? Z tego samego powodu: w czasie obróbki, czy to mrożenia czy gotowania produkty tracą wiele wartości odżywczych, które też kalorie przecież mają. Wiadomo że jajecznica bedzie miała wiecej kalorii niż jajko gotowane (tłuszcz) ale nie wiem czemu takie duże są różnice między sadzonym a jajecznicą. Przecież i to i to smażone. Wydaje mi się że różnice powinny być mniejsze, ale nie wiem. W końcu nie jestem ekspertem. :)
ja nie jestem żadnym ekspertem ale liczę sobie 80 k
Pasek wagi
a dlaczego dajecie wiecej na sadzone??
przeciez jajko to jajko...nie rozumiem

to jak mam w koncu dawac?
a co myślicie o kisielu? 119 kcal
oj nie tu xd
jajko kisiel - dwa bratanki :)
Moja koleżanka była u dietetyczki, która dała jej przepisy na wszystkie posiłki na 2 tyogdnie rozpisane i przy każdym produkcie podała ilośc kcalów. Jajko czy gotowane czy w jajecznicy liczyła około 70 kcalów :) najlepsze że cały czas myślałam że jedno ma 150, bo tak mi kiedys kolega-kulturysta powiedział, no a mogłam jeść ich 2 razy więcej:))
A mam pytanie do postu Wiesinki - dlaczego żółtko z białkiem = całe jajko ma 139 kcal a samo żółtko 314....?

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.